Kyjivas: ES sankcijos be Rusijos naftos embargo reikštų bloko vienybės praradimą | Diena.lt

KYJIVAS: ES SANKCIJOS BE RUSIJOS NAFTOS EMBARGO REIKŠTŲ BLOKO VIENYBĖS PRARADIMĄ

Ukraina penktadienį perspėjo, kad jeigu į tolesnį Europos Sąjungos sankcijų Rusijai paketą nebus įtrauktas rusiškos naftos embargas, tai reikštų bloko vienybės pabaigą kritiniu momentu.

V. Putinas galės švęsti, nes tai bus pirmas atvejis, kai Europos Sąjungos vienybė bus sutrikdyta dėl vienos šalies – Vengrijos – pozicijos.

„Jei šis sankcijų paketas bus priimtas be naftos embargo, manau, kad (Rusijos – red. past.) prezidentas V. Putinas galės švęsti, nes tai bus pirmas atvejis, kai Europos Sąjungos vienybė bus sutrikdyta dėl vienos šalies – Vengrijos – pozicijos“, – perspėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Rusiškos naftos embargui, kuris yra svarstomo šeštojo ES sankcijų Maskvai dėl įsiveržimo į Ukrainą paketo dalis, priešinosi dalis Bendrijos narių, ypač Vengrija, kurios ekonomika itin priklausoma nuo rusiškos naftos, bet galiausiai iš nepritariančiųjų šiai priemonei liko vienintelis Budapeštas.

Vengrijos prezidentas Viktoras Orbanas teigė, kad planuojamas sankcijų paketas prilygs „atominei bombai“ jo šalies ekonomikai, kadangi 65 proc. naftos ji gauna iš Rusijos.

Matome, kad Vengrijos pozicijoje yra daugiau politikos, o ne ekonominių argumentų.

Briuselis pasiūlė iki 2023 metų pabaigos taikyti išimtį Budapeštui, tačiau šis reikalauja penkerių metų pereinamojo laikotarpio, kad galėtų atsisakyti rusiškos naftos. Be to, Vengrija sako, kad jai bus reikalingas naujas naftotiekis su Kroatija, turinčia prieigą prie jūros.

Tačiau Kyjivui Budapešto argumentai neatrodo įtikinami, pareiškė D. Kuleba.

„Matome, kad Vengrijos pozicijoje yra daugiau politikos, o ne ekonominių argumentų“, – nurodė ukrainiečių diplomatijos vadovas.

Ragindamas bloką visomis išgalėmis įgyvendinti visišką embargą, ministras pabrėžė, jog išimtis Vengrijai „padarytų daug žalos pačiai Europos Sąjungai, todėl ji turi padaryti viską, kad to neįvyktų“.

„Nesikišame į jų diskusijas, tačiau atėjo kritinis momentas, kai pamatysime, ar ES vienybė išliks, ar ji bus sugriauta“, – perspėjo D. Kuleba.

Gairės: Dmytro Kuleba, karas Ukrainoje, Vengrija, ES, sankcijos Rusijai, šeštasis sankcijų Rusijai paketas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS