Kyjivo ataka A. Lukašenkai turėjo aiškią žinią: trūksta tik jo | Diena.lt

KYJIVO ATAKA A. LUKAŠENKAI TURĖJO AIŠKIĄ ŽINIĄ: TRŪKSTA TIK JO

  • 0

Pokalbis su politologu Alvydu Medalinsku apie Rusijos pastarąsias raketų atakas. LNK žurnalistai aiškinosi, kokią jos siunčia žinutę ir ar jas išprovokavo Krymo tilto sprogdinimas?

– Ar jau kalbėjote su kolegomis iš Ukrainos – kas ten vyksta, kaip jie jaučiasi, kiek nukentėjo žmonių?

– Dar nespėjau. Daugiau kalbu su Lietuvos žiniasklaida ir Lietuvoje esančiais žmonėmis. Informacijos gaunu gana daug apie sprogimus įvairiose vietose. Tai dar vienas naujas šio karo etapas, kai tiek raketų paleista į Ukrainos teritoriją, sostinę Kyjivą – gatvę, kur Saugumo tarnybos būstinė, daugiau valstybinių būstinių. Tai pats centras ir V. Putinas rodo, kad yra nusiteikęs eskalacijai.

– Kur padėtis sudėtingiausia?

– Manau, ši raketų ataka susieta su Krymo tilto sprogdinimu. Taip pat saugumo tarybos posėdžiu, kuris vyks Kremliuje. V. Putinui reikia parodyti, kad kažką daro. Saugos struktūrų žmonės reikalauja gadinti infrastruktūrą, akcentuoja tiltus. Kartu kalbama apie energetinę infrastruktūrą. Iš Ukrainos ateina informacijos, kad daugelyje svarbių, stambių miestų dingo elektra. Pasiųstas signalas – ateina šaltasis periodas, vadinasi, gali išjungti ir šildymą. Nori parodyti, kad karas nesibaigė, gali išjungti šildymą, elektrą. V. Putinas, komentuodamas Krymo tilto situaciją, pasakė, kad tai smūgis per kritinę infrastruktūrą. Jis mano, kad jam atrištos rankos gadinti infrastruktūrą Ukrainoje. V. Putinas parodė, kad, jei raketos atskrido į Kyjivo centrą šalia tokių strateginių objektų, yra plyšių ir Ukraina gali jų nesustabdyti.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Ukrainiečiai turbūt galėjo tikėtis tokio atsako. Buvo atakuotas net toliausiai nuo fronto esantis Lvivas.

– Lvivas atakuojamas, nes tai taškas vežant visą karinę ginkluotę, antra – Lvive yra tam tikrų karinės struktūros ir sprendimų priėmimo elementų. V. Putino šalininkai sakė, kad reikia atakuoti sprendimų priėmimo centrus. Lvivui ir Kyjivui smūgis buvo ne tik per energetinę infrastruktūrą, bet ir parodant, kad gali būti atakuoti sprendimų priėmimo centrai. Kad iš 75 raketų 41 viena buvo atmušta – pusiau pilna stiklinė. Viena vertus, gerai, kita vertus, pusė raketų praskrido, kai paleidžiamas spiečius. Kas bus, kai skris dar daugiau raketų?

– Ar yra tikimybė, kad su tuo spiečiumi atskrietų ir raketa su branduoliniu užtaisu?

– Geriau karo ekspertų klausti, ar taikomas toks dalykas. Tikrai negaliu komentuoti. Stebiu politikų diskusijas Rusijoje dėl taktinio branduolinio ginklo panaudojimo. Iš pradžių kalbėta kaip apie realų variantą, vėliau kalbėta, kad tai labai purvinas ginklas – palieka daug radiacijos. Jei bus taikyta į miestus, vėliau į juos nebus galima patekti.

– Kaip galvojate, ar politiniu lygiu Baltarusijos įsitraukimas jau nuspręstas?

– Nemanau. Jis stipriai įspraustas į kampą ir ataka prieš Kyjivą turėjo du signalus. Vieną – diplomatinei bendruomenei, kuri grįžo į Kyjivą. Antrą – signalas Aliaksandrui Lukašenkai, kad jau atakuoja Kyjivą ir trūksta tik jo.

Gairės: Alvydas Medalinskas, LNK turinys, Rusijos atakos, karas Ukrainoje, branduolinis karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS