L. Grahamas aiškinsis, kaip buvo vykdomas tyrimas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus | Diena.lt

L. GRAHAMAS AIŠKINSIS, KAIP BUVO VYKDOMAS TYRIMAS DĖL RUSIJOS KIŠIMOSI Į RINKIMUS

JAV Senato Teismų komiteto pirmininkas Lindsey Grahamas (Lindsis Grejemas) ketvirtadienį sakė, kad jo komitetas pradeda tirti, kaip buvo vykdomas tyrimas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus, bet atmetė prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) raginimą iškviesti liudyti buvusį valstybės vadovą Baracką Obamą (Baraką Obamą).

„Aš labai susirūpinęs dėl precedento, kuris būtų nustatytas iškviečiant buvusį prezidentą, – sakė Pietų Karolinai atstovaujantis respublikonas L. Grahamas, ištikimas D. Trumpo sąjungininkas. – Joks prezidentas nėra aukščiau įstatymo. Tačiau prezidento institucija gali... pretenduoti į privilegijas, palyginti su kitomis valdžiomis.“

L. Grahamas pripažino, kad jo pranešimas netikėtas, ir sakė: „Tai, kad gyvename neįprastais laikais, yra labai švelnus pasakymas.“

Dabartinis JAV vadovas kaltina buvusį prezidentą „dalyvavus išdavikiškame sąmoksle jo prezidentavimui pakirsti“, sakė L. Grahamas ir nurodė, kad taip pat „turime buvusį prezidentą, užsimenantį, kad dabartinis prezidentas griauna teisinę valstybę“, Teisingumo departamentui atsiėmus ieškinį prieš pirmąjį Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėją Michaelą Flynną (Maiklą Fliną).

„Visa tai vyksta per didelę pandemiją“, – pridūrė L. Grahamas.

Teismų komitetas pirmiausia aiškinsis Teisingumo departamento sprendimą nutraukti M. Flynno persekiojimą ir B. Obamos administracijos veiksmus norint matyti M. Flynno vardą žvalgybos atskaitose per Rusijos tyrimą, sakė L. Grahamas.

Mano tikslas yra išsiaiškinti, kodėl ir kaip sistema taip stipriai nuvažiavo į šoną.

„Turime nustatyti, ar šie prašymai buvo teisėti“, – sakė jis, turėdamas galvoje B. Obamos administracijos pareigūnų prašymus „atskleisti“ M. Flynno vardą. Tokie prašymai yra įprasti, taip pat ir valdant D. Trumpo administracijai, kuri yra pateikusi tūkstančius prašymų atskleisti vardus.

L. Grahamas taip pat sakė, kad jo komitetas aiškinsis potencialų piktnaudžiavimą Užsienio žvalgybos stebėjimo įstatymu (FISA) per tyrimą dėl buvusio D. Trumpo rinkimų kampanijos patarėjo Carterio Page'o (Karterio Peidžo). FTB C. Page'ą identifikavo pradėjusi savo tyrimą dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV rinkimų kampaniją ir slapta sekė jo elektroninį bendravimą.

Viena federalinė priežiūros agentūra vėliau padarė išvadą, kad FTB padarė reikšmingų klaidų paraiškose JAV užsienio žvalgybos teismui dėl leidimo klausytis C. Page'o pokalbių. Šios klaidos paskatino vidaus pakeitimus FTB ir išprovokavo Kongreso debatus dėl to, ar reiktų apriboti FTB sekimo įrankius.

„Mano tikslas yra išsiaiškinti, kodėl ir kaip sistema taip stipriai nuvažiavo į šoną“, – sakė L. Grahamas.

Teismų komitetas taip pat aiškinsis, ar Robertą Muellerį (Robertą Miulerį) derėjo paskirti specialiuoju prokuroru Rusijos tyrimui. Sprendimą paskirti R. Mullerį 2017 metais priėmė tuometinis generalinio prokuroro pavaduotojas Rodas Rosensteinas (Rodas Rouzensteinas), D. Trumpui atleidus FTB direktorių Jamesą Comey (Džeimsą Komį).

„Ar buvo teisėta priežastis daryti išvadą, kad Trumpo kampanija buvo slapta susimokiusi su rusais?“ – klausė L. Grahamas.

Jo pranešimas pasirodė D. Trumpui ir jo sąjungininkams respublikonams pradedant rinkimų metų puolimą prieš Rusijos tyrimo pamatus, taip pat ir išslaptinant žvalgybos informaciją, kad būtų atkreiptas dėmesys į B. Obamos administracijos aukšto rango pareigūnų darbą.

Šioms pastangoms padėjo ir Teisingumo departamento sprendimas nutraukti M. Flynno persekiojimą, iš esmės perrašant bylos schemą taip, kad ji, pasak buvusių federalinių teisėsaugos pareigūnų, menkintų teisėtą, M. Flynno veiksmų sukeltą susirūpinimą nacionaliniu saugumu. M. Flynnas prezidentų keitimosi periodu padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl melavimo FTB apie pokalbius su Rusijos ambasadoriumi JAV.

D. Trumpas ir jo sąjungininkai respublikonai spaudžia performuluoti Rusijos tyrimą kaip „valstybės valstybėje“ sąmokslą sabotuoti jo administraciją, sudarydami sąlygas naujoms atakoms prieš buvusius ir esamus demokratų pareigūnus bei teisėsaugos vadovus.

Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) piktinosi atsinaujinusiu respublikonų dėmesiu M. Flynnui ir Rusijos tyrimui.

„Išgyvename visuomenės sveikatos ir ekonominę krizę, o Senato respublikonai stačia galva neria į purvą tęsdami dėmesį atitraukiančias, partines sąmokslo teorijas, kad paremtų prezidentą Trumpą, kai prezidentas Trumpas turėtų sutelkti dėmesį į šios krizės sprendimą“, – sakė Ch. Schumeras.

Teismų komiteto posėdžiai prasidės birželio pradžioje, sakė L. Grahamas.

D. Trumpas ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad L. Grahamas turėtų iškviesti liudyti B. Obamą. „Padaryk tai, @LindseyGrahamSC, tiesiog padaryk, – rašė prezidentas. – Daugiau nebus p. Gero Žmogaus. Daugiau jokių kalbų!“'

Ir D. Trumpas, ir B. Obama būtų laukiami komitete, kad „išdėstytų savo susirūpinimą dėl vienas kito“, sakė L. Grahamas, bet pridūrė: „Tai bent jau tiks televizijai. Tačiau labai abejoju, ar tai būtų išmintinga šaliai.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS