Latvijoje ištyrus 96 ėminių genomus britiškoji koronaviruso atmaina patvirtinta 8 proc. jų | Diena.lt

LATVIJOJE IŠTYRUS 96 ĖMINIŲ GENOMUS BRITIŠKOJI KORONAVIRUSO ATMAINA PATVIRTINTA 8 PROC. JŲ

Latvijoje praėjusią savaitę ištyrus 96 COVID-19 pacientų koronaviruso ėminių genomus, Jungtinėje Karalystėje pirmiausia aptikta viruso atmaina buvo patvirtinta 8 proc. iš jų, antradienį vyriausybės posėdyje pranešė Ligų prevencijos ir kontrolės centro epidemiologas Jurijus Perevoščikovas.

Sekoskaitos tyrimai rodo viruso nukleorūgščių seką, o genetinė analizė leidžia įvertinti sekoje atsiradusius pokyčius – įvykusias mutacijas.

Pasak J. Perevoščikovo, negalima atmesti tikimybės, kad maždaug po keturių savaičių ši viruso atmaina Latvijoje taps dominuojančia. Remiantis stebėjimais kitose šalyse, šio viruso varianto atvejų dvigubėja kas dvi savaitės.

Tuo metu šeštąją šių metų savaitę – vasario 8–14 dienomis – vadinamosios britiškosios atmainos atvejų buvo 3,1 proc., o savaite anksčiau – 1 procentas.

Užsikrėtimų britiškąja COVID-19 atmaina jau nustatyta Daugpilyje, Rėzeknėje, Duobelėje ir Rygoje.

Iš visų iki šiol nustatytų šios atmainos atvejų septyni buvo įvežtiniai, o penki – vietiniai.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis per posėdį sakė, kad, remiantis skaičiavimais, britiškoji COVID-19 atmaina Latvijoje dominuoti turėtų pradėti maždaug balandžio pradžioje. Jis pabrėžė, kad ši viruso mutacija yra gerokai labiau užkrečiama.

„Ar teisingai aš suprantu, kad mūsų laukia siaubingas cunamis?“ – paklausė K. Karinis.

J. Perevoščikovas paaiškino, kad, remiantis viruso plitimo kitose šalyse pavyzdžiais, premjeras yra „visiškai teisus“.

Tačiau, pasak jo, taip pat reikėtų atsižvelgti į tai, kad, pavyzdžiui, Belgijoje ir Jungtinėje Karalystėje išplitimo laipsnis jau dabar yra gerokai mažesnis, o Latvijoje šis laipsnis yra didelis. Todėl „mūsų pradinės pozicijos skiriasi“, pridūrė epidemiologas.

Sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas taip pat pabrėžė, kad reikia atidžiai stebėti naujosios viruso atmainos plitimą.

Anksčiau Ligų prevencijos ir kontrolės centras nurodė, kad naujoji pirmą kartą Britanijoje nustatyta COVID-19 atmaina nesukelia sunkesnių ligos simptomų nei įprasta viruso atmaina, tačiau ji yra gerokai lengviau perduodama kitiems.

Centras taip pat pranešė, kad pavienių naujos COVID-19 atmainos atvejų taip pat nustatyta Danijoje, Nyderlanduose, Islandijoje ir Australijoje.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS