Latvijoje nustatyta užsikrėtimo Pietų Afrikoje atrasto varianto koronavirusu atvejų | Diena.lt

LATVIJOJE NUSTATYTA UŽSIKRĖTIMO PIETŲ AFRIKOJE ATRASTO VARIANTO KORONAVIRUSU ATVEJŲ

Latvijoje nustatyta pirmųjų užsikrėtimo naujos atmainos koronavirusu, pirmąkart atrastu Pietų Afrikoje, atvejų, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavliutas.

Ministras sakė visuomeniniam radijui, kad dabartinės vakcinos gali prasčiau apsaugoti nuo šios koronaviruso atmainos, todėl jos plitimą reikia kiek įmanoma riboti.

Pasak D. Pavliuto, ekspertai jau rengia išsamių veiksmų planą, ruošdamiesi atvejui, jeigu afrikinio varianto koronavirusas pradėtų sparčiau plisti.

Praeitą savaitę Latvijos biomedicinos tyrimų centro laboratorija užfiksavo užsikrėtimo Ugandoje paplitusio varianto koronavirusu atvejų, ištyrus Liepojos uostamiestyje paimtus mėginius. Anksčiau buvo patvirtinta, kad Latviją taip pat pasiekė britiškasis COVID-19 sukeliančio viruso variantas.

Šiuo metu britiškasis koronaviruso variantas yra nustatytas mažiausiai 70-yje šalių, o Pietų Afrikoje atrasta atmaina – 31-oje šalyje.

Ministras: Latvija galėtų pradėti fasuoti COVID-19 vakcinas per pusmetį

Latvija galėtų pradėti fasuoti COVID-19 vakcinas per pusmetį, pirmadienį pareiškė ekonomikos ministras Janis Vitenbergas po pokalbio su Europos Komisijos vidaus rinkos komisaru Thierry Bretonu (Tjeri Bretonu) ir farmacijos įmonių atstovais.

Pasak J. Vitenbergo, COVID-19 vakcinų gamyba Latvijoje gali būti pradėta per 12-18 mėnesių.

Ministras patvirtino, kad Latvijos vaistų gamintojai pasiūlė ne tik fasuoti pagamintas vakcinas, bet ir jas gaminti.

„Iš pradžių tai galėtų būti viena iš esamų vakcinų, kurią naudosime. Iš to, ką sakė komisaras, supratome, kad telkiami pajėgumai, nes ne tik Latvijai kyla sunkumų skiepijant gyventojus. Žinoma, mes esame blogesnėje padėtyje nei kitos šalys, tačiau nė viena valstybė negali būti patenkinta dabartiniu tempu“, – sakė J. Vitenbergas.

Jis pridūrė, kad gaminti vakcinas nėra paprasta, tai pareikalaus daug laiko ir pastangų, todėl būtina įtraukti visus lygius – verslą, vyriausybę ir Europos Komisiją.

T. Bretonas sakė, kad Latvijos iniciatyva dalyvauti vakcinų gamybos procese gali būti tik sveikintina.

„Mes visi kartu kovojame su pandemija ir ieškome sprendimų, kurie padėtų mums kuo greičiau išsisukti iš šios padėties“, – pabrėžė Europos Komisijos narys, pažymėdamas Latvijos privalumus, tokius kaip ilgametės farmacijos tradicijos, motyvuotas personalas ir talentingi žmonės.

Komisaras pridūrė, kad mėnesio pabaigoje planuojamas pasitarimas su farmacijos kompanijų atstovais, kurie domisi vakcinų gamybos galimybėmis, įskaitant ir Latvijoje.

Kaip jau buvo skelbta, trys Latvijos farmacijos įmonės – „Olainfarm“, „Grindex“ ir „Pharmidea“ – norėtų pastatyti gamyklą vakcinos nuo COVID-19 gamybai, pasinaudojusios valstybės parama.

Vasario pabaigoje visos ES valstybės narės gavo T. Bretono laiškus su prašymu pranešti apie galimybes pradėti vakcinų gamybą.

Peržiūrėti didesnį žemėlapį


Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Manau

Tas virusas pats neatskrydo .Jį kažkas įvežė.Kodėl leidžia skraidyti po įvairias šalis ir virusą atskaraidyti.Tai nusikaltimas žmonijai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS