Pirmajį migrantų šturmą atrėmusi Lenkija: padėtis išlieka įtempta | Diena.lt

PIRMAJĮ MIGRANTŲ ŠTURMĄ ATRĖMUSI LENKIJA: PADĖTIS IŠLIEKA ĮTEMPTA

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos, pranešė lenkų Vidaus reikalų ministerija, bet perspėjo, kad įtempta padėtis išlieka.

„Lenkijos tarnybos užkardė migrantų bandymą jėga patekti į šalies teritoriją [vietovėje] į pietus nuo Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos. Padėtis kontroliuojama“, – sakoma pranešime ministerijos paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

Baltarusijos žiniasklaidos skelbiamoje vaizdo medžiagoje matyti žmonės, bandantys nulaužtais medžiais pralaužti tvorą. Lenkijos vidaus reikalų ministerijos paskelbtame vaizdo įraše matyti migrantai, bandantys įveikti pjaunančios vielos barjerą ir prakirpti jį metalo žirklėmis, taip pat svaidantys daiktus į lenkų karius prie tvoros.

Vėliau Lenkijos gynybos ministerija pranešė apie naujus migrantų bandymus neteisėtai iš Baltarusijos pereiti sieną ir patekti į Lenkiją.

„Gynybos ministerija praneša apie eilinius migrantų bandymus įveikti sieną Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone. Žinybos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip vyras iš Baltarusijos pusės pjauna pasienio užtvarą. Lenkų teisėsaugininkai prieš puolančiuosius panaudoja ašarines dujas“, – pirmadienį tviteryje parašė ministerija.

 

 

Baltarusijos valstybinis sienos apsaugos komitetas (GPK) savo ruožtu per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ pranešė, kad padėtis prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos išlieka itin įtempta, priešais užtvaras yra per 2 tūkst. žmonių.

„Priešais lenkų užtvaras ties sienos linija yra daugiau kaip 2 tūkst. pabėgėlių, tarp jų nemažai moterų ir vaikų. Pasak užsieniečių, galutinis jų maršruto tikslas yra ES, kur jie nori paprašyti suteikti apsaugą, o Baltarusijos Respublikos teritorijos jie nelaiko laikino apsistojimo vieta“, – sakoma pirmadienio pranešime,

Anot Baltarusijos GPK, „pabėgėliai ne kartą bandė pasakyti lenkams savo šalis palikę todėl, kad jų gyvybei buvo iškilęs pavojus“.

„Nors tuo metu pabėgėlių agresyvių veiksmų nebuvo, vietoje to, kad bandytų išsiaiškinti susidariusią padėtį, lenkų jėgos struktūrų nariai pasitelkė aviaciją psichologiniam spaudimui daryti. Be to, į apsaugos ieškančius žmones buvo purškiamos ašarinės dujos“, – sakoma baltarusių pranešime.

Jame taip pat nurodoma, kad „reaguodami į nepagrįstą specialiųjų priemonių panaudojimą kai kurie pabėgėliai ėmėsi ryžtingesnių veiksmų ir pradėjo griauti lenkų užtvaras“.

Situacija regione komplikavosi pirmadienį ryte – Baltarusijos teritorijoje prie pat Lenkijos sienos ėmė telktis didelė migrantų grupė.

Iš sraigtasparnio padarytose nuotraukose, paskelbtose Lenkijos gynybos ministerijos paskyroje tviteryje, matyti didelė migrantų grupė Balstogės Kuznicos-Brūzgų sienos perėjos rajone.

Anksčiau Lenkijos specialiųjų tarnybų atstovas Stanislawas Zarynas (Stanislavas Žarynas) pranešė apie didelės migrantų kolonos judėjimą Baltarusijos teritorijoje, sienos su Lenkija link. Tai jis pavadino eiline Baltarusijos priešiška akcija.

Lenkija ir virtinė kitų Europos šalių kaltina Baltarusiją dėl chaoso prie Europos Sąjungos sienų, nes baltarusiai neįsileidžia atgal nelegalių migrantų, bandančių patekti į ES. Lenkija jų taip pat neįsileidžia, todėl daug migrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos įstrigo pasienio zonoje. Tokia padėtis tęsiasi jau du mėnesius.

Lenkija prie sienos su Baltarusija dislokavo tūkstančius karių, įrengė pjaunančios vielos užtvarą ir paskelbė nepaprastąją padėtį pasienio ruože, drausdama į šią teritoriją patekti žurnalistams ir humanitariniams darbuotojams.

Naujausi įvykiai, regis, žymi mėnesius trunkančios krizės paaštrėjimą. Krizė kilo Baltarusijos autokratiniam režimui pradėjus skatinti migrantus iš Artimųjų Rytų ir kitų regionų nelegaliai vykti į ES, iš pradžių per Lietuvą ir Latviją, o dabar daugiausia per Lenkiją.

Baltarusijos GPK atstovas Antonas Byčkovskis pareiškime naujienų agentūrai AP nurodė, kad prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos esantys migrantai „nori pasinaudoti savo teise kreiptis dėl pabėgėlio statuso ES“. Atstovas tvirtino, kad migrantai „nekelia grėsmės saugumui“ ir „nesielgia agresyviai“.

Jis pridūrė, kad, migrantų teigimu, jie į didelę grupę susibūrė norėdami išvengti „prievartinio išstūmimo“ iš Lenkijos.

„Prekiautojai žmonėmis“

Tačiau Lenkija ir kitos Europos šalys, tarp jų Vokietija, į kurią nori patekti daugelis migrantų, didelį žmonių susibūrimą įvertino kaip grėsmę.

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas (Štefenas Zeibertas) pirmadienį reporteriams sakė, kad „Baltarusijos režimas veikia kaip prekiautojas žmonėmis“.

„Jis pabėgėlius ir migrantus paverčia įrankiais – politiniu ir humanitariniu požiūriu smerktinu būdu. Europa vieningai priešinsis šiai nenutrūkstamai hibridinei atakai“, – pabrėžė St. Seibertas.

ES išreiškė viltį, kad jos narė Lenkija pagaliau priims bloko sienų apsaugos tarnybos FRONTEX pagalbą. Lenkijos valdžia tokios pagalbos kol kas atsisakydavo.

Briuselyje Europos Komisijos atstovas Adalbertas Jahnzas (Adalbertas Jancas) sakė, kad Baltarusijoje prie Lenkijos sienos buvo susirinkę „keli šimtai žmonių“. Pasak jo, tokį netikslų skaičių nurodė FRONTEX.

„Tai [Baltarusijos prezidento Aliaksandro] Lukašenkos režimo desperatiško bandymo pasinaudoti žmonėmis kaip pėstininkais ir destabilizuoti Europos Sąjungą bei, žinoma, mūsų ginamas vertybes tąsa“, – sakė jis.

Pasak jo, EK norėtų, kad Lenkija paprašytų FRONTEX pagalbos. Valdyti bendrą sieną geriausia  pasitelkiant bendrus išteklius, nurodė A. Jahnzas ir patvirtino, kad kol kas Lenkija tokios pagalbos nėra paprašiusi.

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) „Twitter“ parašė, kad dabar prie sienos dislokuota daugiau kaip 12 tūkst. karių. Kiek anksčiau jų buvo 10 tūkstančių. Ministras pridūrė, kad taip pat paskelbta visiška kovinė parengtis Lenkijos krašto gynybos pajėgoms – rezervininkams – prie sienos su Baltarusija.

Lenkijos vyriausybė rengia skubų posėdį. Premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Lenkijos valstybės siena nėra vien tik linija žemėlapyje. Ši siena yra šventas dalykas, dėl jos buvo liejamas ištisos lenkų kartos kraujas!“.

 

GALERIJA

  • Pirmajį migrantų šturmą atrėmusi Lenkija: padėtis išlieka įtempta
  • Pirmajį migrantų šturmą atrėmusi Lenkija: padėtis išlieka įtempta
Stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (40)

K

Tai kur ta pagalba is europos is nato ? Ta pagalba -moraline .bet juk tai neatbaidys nuo sienos pabegelius.zodziu savo jegom ginkites

Eurobepročiai

Visais laikais valstybės sienos apsauga buvo šventas reikalas,o dabar pasirodo,kad ES bobinčių komisijai tai niekinis dalykas,ir jų pažeidėjai kažkokios mistinės vertybės,kažkokie kliedesiai,ir iš kur atsiranda toks proto ubagizmas.

Pirmyn visi pas Merkel

O viskas prasidėjo iš didelės meilės Cichanouskajai,ir savo euroamerikoniškų vertybių,Afganistane,Irake,Sirijoje,Libijoje,dar anksčiau ir Vietnamas,Laosas,Kambodža,taip kad dabar tos vertybės braunasi jėga,ir dar Merkel pakurstė ugnį,tai tegul ir toliau juos priima.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS