Lenkų kunigas atsiprašė už nešlovę užsitraukusio vyskupo gynimą | Diena.lt

LENKŲ KUNIGAS ATSIPRAŠĖ UŽ NEŠLOVĘ UŽSITRAUKUSIO VYSKUPO GYNIMĄ

Populiarus lenkų kunigas antradienį atsiprašė už pamokslą, kuriame gynė vyskupą, kuris kaltinamas dangstęs dvasininkus pedofilus.

Šį pamokslą, kurio kartu su kitais tikinčiaisiais klausėsi teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro ir virtinė kitų aukščiausio rango politikų, vėliau pasmerkė vyriausybės pareigūnai.  

Kunigas Tadeuszas Rydzykas tvirtino nenorėjęs užgauti aukų ir nesiekęs sumenkinti Bažnyčios vaidmens „pedofilijos nuodėmėje ir nusikaltime“.

T. Rydzykas atsiprašė praėjus kelioms dienoms po to, kai stojo ginti Kališo vyskupo Henryko Janiako. Popiežius Pranciškus neseniai nušalino H. Janiaką, vykstant tyrimui dėl įtarimų, kad jis dangstė kelis seksualiniais nusikaltimais prieš nepilnamečius kaltinamus jo vyskupijos kunigus. 

T. Rydzykas pavadino H. Janiaką „šiuolaikiniu žiniasklaidos kankiniu“. Jis sakė, kad kunigai taip pat daro nuodėmes, ir pridūrė: „Kas nesusiduria su pagundomis?“

T. Rydzykas savo kontroversišką pamokslą pasakė šeštadienį per mišias, skirtas 29-osioms jo įkurto „Marijos radijo“ metinėms. T. Rydzyko vadovaujama katalikiška radijo stotis itin populiari tarp vyresnio amžiaus lenkų ir yra remiama Lenkijos konservatyvios valdančiosios partijos.

Opozicijos politikai ir vyriausybės kritikai socialiniuose tinkluose reiškė pasipiktinimą T. Rydzyko pamokslu, kuriam, anot jų, atsistoję plojo mišiose dalyvavę tikintieji, tarp jų teisingumo ministras ir už vaikų teises atsakingas pareigūnas.   

Užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis kunigo kalbą pavadino „skandalinga“.

Po šio pamokslo Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Wojciechas Polakas paragino kunigų vadovus „ryžtingai reaguoti“.

Redemptoristų kongregacija, kuriai priklauso T. Rydzykas, pirmadienį išplatino pareiškimą, kuriame smerkiami „pedofilijos nuodėmė ir nusikaltimas, taip pat bet koks dangstymas ar vilkinimas aiškinantis šiuos reikalus“. 

Šeštadienio mišios, kuriose nepaisant koronaviruso pandemijos dalyvavo daugybė tikinčiųjų, sulaukė griežtos kritikos iš sveikatos pareigūnų. Jie sakė, kad visi tose mišiose dalyvavę asmenys turi dešimčiai dienų izoliuotis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS