Lenkų policija sako pasienyje su Baltarusija sulaikiusi per 50 migrantų | Diena.lt

LENKŲ POLICIJA SAKO PASIENYJE SU BALTARUSIJA SULAIKIUSI PER 50 MIGRANTŲ

Lenkijos policija trečiadienį pranešė sulaikiusi daugiau kaip 50 migrantų, per pastarąją parą nelegaliai kirtusių valstybės sieną iš Baltarusijos teritorijos, ir ieškanti kitų asmenų.

„Per pastarąsias 24 valandas policija sulaikė per 50 žmonių prie Bialoviežos, jiems neteisėtai kirtus sieną“, – naujienų agentūrai AFP sakė Palenkės vaivadijos policijos departamento atstovas Tomaszas Krupa (Tomašas Krupa).

Pasak jo, kalbama apie dvi atskiras migrantų grupes, o kai kurie iš jų išvengė sulaikymo.

„Situacija nėra rami“, – trečiadienį Lenkijos radijui sakė Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas).

Situacija nėra rami.

Jis pridūrė, kad mažesnės migrantų grupės dabar bando neteisėtai kirsti Lenkijos sieną.

„Prieš dvi dienas prie Balstogės Kuznicos buvo sutelkta viena didelė grupė ir buvo... bandoma prasiveržti per sieną, o dabar turime reikalų su mažesnėmis grupėmis, nors jos ir gausios, kurios vienu metu keliose vietose puola Lenkijos sieną“, – sakė ministras.

Lenkijos gynybos ministerija taip pat teigė, kad Baltarusijos pareigūnai naudoja bauginimus, kad priverstų migrantus peržengti sieną.

Be to, ministerija apkaltino Baltarusijos pajėgas paleidus šūvių į orą pasienio zonoje, kur migrantai įkūrė laikiną stovyklą.

Gynybos ministerija socialiniame tinkle „Twitter“ taip pat paskelbė du trumpus vaizdo įrašus, kuriuose užfiksuotas ginkluoto uniformuoto vyro šūvis, manoma – Baltarusijos sienos pusėje.

Vaizdo įrašuose matoma migrantų grupė, stovinti pasienyje Baltarusijos pusėje. Tarp jų yra ir vaikų.

Neįmanoma nepriklausomai patikrinti šios informacijos, nes dėl nepaprastosios padėties Lenkijos pasienio zonoje žurnalistai, aktyvistai ir kiti ten negyvenantys asmenys negali patekti į tą teritoriją.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) vėliau trečiadienį Varšuvoje turi surengti derybas dėl krizės prie Bendrijos rytinės sienos su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu).

M. Morawieckis išvakarėse apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną surežisavus precedento neturinčią migrantų, mėginančių nelegaliai patekti į Lenkiją iš Baltarusijos, bangą ir pavadino tai ataka, galinčia destabilizuoti Europos Sąjungą.

Tuo metu Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus trečiadienį apkaltino ES „provokuojant“ migrantų krizę pasienyje ir pareiškė, kad Minskas siekia surasti „bendrą atsaką“ į ją su Rusija.

Kritikai Vakaruose jau keli mėnesiai kalba, kad Baltarusijos autoritariškasis lyderis Aliaksandras Lukašenka vilioja migrantus iš Artimųjų Rytų į savo šalį, o tada siunčia juos per sieną į ES, taip keršydamas už bloko sankcijas.

Šimtai migrantų šaltu oru yra įstrigę prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos, kur abiem šalims dislokavus karių baiminamasi konfrontacijos.

Įtampa tarp Briuselio ir Minsko smarkiai augo nuo praėjusių metų rugpjūčio, kai A. Lukašenka ėmėsi griežtomis priemonėmis slopinti antivyriausybinius protestus, kilusius po suklastotais vadinamų rinkimų.

ES dėl protestų Baltarusijoje slopinimo įvedė virtinę sankcijų Minskui, o dėl dabartinės migrantų krizės svarsto naujas priemones.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS