Lenkų prokuratūra: turime įrodymų, kad Minskas prisidėjo organizuojant nelegalią migraciją | Diena.lt

LENKŲ PROKURATŪRA: TURIME ĮRODYMŲ, KAD MINSKAS PRISIDĖJO ORGANIZUOJANT NELEGALIĄ MIGRACIJĄ

  • 2

Lenkijos nacionalinė prokuratūra sako turinti įrodymų, patvirtinančių, kad Baltarusijos valdžios institucijų pareigūnai prisidėjo prie nelegalios migracijos į Lenkiją organizavimo.

„Nacionalinės prokuratūros Kovos su organizuotu nusikalstamumu ir korupcija biuro Liublino skyrius perėmė tęsti  Varšuvos apygardos prokuratūros pradėtą ​​tyrimą dėl dalyvavimo organizuotoje nusikalstamoje grupuotėje, kurioje buvo ir Baltarusijos valdžios institucijų pareigūnų, neteisėto Lenkijos sienų kirtimo nusikaltimų bylose“, – antradienį pranešė prokuratūros spaudos tarnyba.

Prokurorai tyrimą atlieka kartu su Valstybės saugumo agentūra.

Nuo metų pradžios Lenkija registravo maždaug 1,2 tūkst. bandymų nelegaliai kristi jos sieną iš Baltarusijos.

Padėtis Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje komplikavosi 2021 metų lapkričio 8 dieną, kai prie sienos iš Baltarusijos pusės priartėjo keli tūkstančiai migrantų iš Artimųjų Rytų, norinčių patekti į Europos Sąjungą. ES valstybės nelegalią migraciją iš Baltarusijos vadina „hibridine Baltarusijos režimo agresija“.

Dėl migrantų krizės 2021 metais Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos pasienyje su Baltarusija buvo įvesta nepaprastoji padėtis, pradėta tiesti pjaunančios vielos užtvaras ir stiprinti sienų apsaugą, kad būtų sustabdytas nelegalių imigrantų srautas iš Baltarusijos teritorijos.

Lenkijos prokuratūra patikslino, kad byla buvo pradėta dėl Sirijos piliečių neteisėto Lenkijos sienos kirtimo atvejų 2021 metų rugsėjį. Migrantai savo parodymuose atskleidė įtariamą nelegalios migracijos schemą, susijusią su Jordanijos turistinėmis agentūromis, organizuojančiomis vadinamąsias „turistines keliones“ į Baltarusiją.

„Vienintelis jų (migrantų) tikslas buvo neteisėtai per Lenkijos teritoriją patekti į Vakarų Europos šalis, daugiausia į Vokietiją. Minėti asmenys taip pat pasakojo, kaip ši praktika buvo vykdoma jau Baltarusijos teritorijoje, įskaitant eilinius Baltarusijos piliečius ir valstybines funkcijas atliekančius asmenis“, – nurodė prokuratūra.

Lenkijos prokuratūros teigimu, Baltarusijos tarnybų darbuotojai turėjo organizuoti migrantų gabenimą į Baltarusijos teritoriją oro transportu, suteikti jiems turistines vizas ir organizuoti skrydžius. Baltarusijoje būdavo pasirūpinama jų apgyvendinimu ir maitinimu. Po to migrantai būdavo gabenami prie Lenkijos sienos, kad galėtų ją kirsti Baltarusijos kareivių nurodytoje atkarpoje.

Nacionalinė prokuratūra išskyrė tris pagrindines tyrimo sritis: agresyvūs veiksmai prieš Lenkiją, keliantys grėsmę jos suverenitetui ir politinei sistemai; tarptautinės nusikalstamos grupuotės, kurioje, be kita ko, buvo ir Baltarusijos valdžios pareigūnų, veikla, turint tikslą organizuoti neteisėtą sienos kirtimą ir siekiant gauti materialinės naudos; Baltarusijos pareigūnų dalyvavimas naikinant pasienio objektus, migrantų kurstymas pulti Lenkijos tarnybų darbuotojus ir naikinti turtą Lenkijos teritorijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Zvyras

O ar kas abejoja?

gerai

bet kas 1 organizavo tautu skaldyma karais bei terorizmu ar ne svab lygio visa si valdsaika o batkatik padejo pratest si veiksma juk visi matem ir zinom visus protasevicius bei svetkas kuri iki siol dabojama uz MM pinigus ir nieko nedaro nors galetu /elitui/ kotletuku pakepti ir tai patycios is tautos kuri engiama siu valdvasalisgamu be sazines ir proto nes is kt dimensijos===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS