S. Lavrovas pripažino – Mariupolio ligoninę Rusijos kariai atakavo tyčia | Diena.lt

S. LAVROVAS PRIPAŽINO – MARIUPOLIO LIGONINĘ RUSIJOS KARIAI ATAKAVO TYČIA

Mariupolis Rusijos kariuomenės pajėgų puolamas iš oro, pranešė šio miesto taryba.

Pastarosiomis dienomis agresoriaus kariuomenė atakuoja pietrytinę Ukrainos uosto dalį. Bombos metamos ir ant gyvenamųjų rajonų.

Kaip skelbia UNIAN, miesto centre taip pat nuaidėjo smūgis. Jis buvo girdimas Azovo valstybinio technikos universiteto pastate. Taip pat buvo užfiksuotas sprogdinimas Dramos teatro teritorijoje.

Informacija apie aukas tikslinama.

Ukrainos Mariupolio miestą pasiekti mėginusi humanitarinė vilkstinė dėl kautynių buvo priversta apsisukti, Ukrainos vicepremjerę cituoja portalas „Sky News“.

Penkioliktoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

S. Lavrovas: Mariupolio ligoninė buvo Ukrainos nacionalistų bazė

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ketvirtadienį pareiškė, kad pietiniame Ukrainos Mariupolio uostamiestyje užpulta ligoninė buvo nacionalistų karinė bazė.

„Šiuos gimdymo namus jau seniai yra užėmęs batalionas „Azov“ ir kiti radikalai. Jie išvijo gimdyves, slaugytojas ir visą personalą. Tai buvo ultraradikalų bataliono „Azov“ bazė“, – sakė S. Lavrovas po derybų Turkijoje su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

Kaltina Rusiją karo nusikaltimais

Ispanijos vyriausybės vadovas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) ketvirtadienį apkaltino Rusiją „karo nusikaltimais“ po ankstesnę dieną rusų aviacijos surengto smūgio apsiausto Ukrainos uostamiesčio Mariupolio vaikų ligoninei ir gimdymo namams.

Per sukrečiančią trečiadienio ataką Ukrainos pietuose esančiame uostamiestyje žuvo du suaugę žmonės ir mergaitė, informavo Mariupolio pareigūnai.

„Matome, kaip bombarduojamos ligoninės. Jie nesirinktinai atakuoja civilius žmones, todėl akivaizdžiai pažeidžia žmogaus teises ir veikiausiai vykdo karo nusikaltimus“, – sakė P. Sanchezas per apsilankymą netoli Madrido esančiame ukrainiečių karo pabėgėlių centre.

„Tokių karo nusikaltimų vykdytojai negali likti nenubausti“, – pridūrė jis.

Trečiadienio bombardavimas, praktiškai sugriovęs ligoninę, išprovokavo tarptautinio pasipiktinimo bangą. Ukraina pasmerkė šią „barbarišką“ ataką, pavadinusi ją karo nusikaltimu.

Dar iki šios atakos Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) Hagoje vyriausiasis prokuroras praėjusią savaitę paskelbė, kad „nedelsiant bus pradėtas tyrimas“ dėl galimų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų Ukrainoje nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24-ąją.

Anksčiau šią savaitę Vokietijos federalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl rusų karių galimai įvykdytų karo nusikaltimų Ukrainoje.

Ispanijos prokuratūra taip pat pradeda tyrimą dėl Rusijos karių Ukrainoje įvykdytų „sunkių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų“.

ES: Rusijos įvykdytas gimdymo namų bombardavimas yra „baisus karo nusikaltimas“

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) ketvirtadienį taip pat pasmerkė Rusijos įvykdytą gimdymo namų bombardavimą Ukrainos Mariupolio mieste ir pareikalavo, kad Maskva įleistų humanitarinę pagalbą į šį apgultą miestą.

„Rusijos įvykdytas gimdymo namų apšaudymas yra baisus karo nusikaltimas. Rusijos pajėgų smūgiai iš oro į  gyvenamuosius rajonus ir pagalbą vežančių vilkstinių blokavimas turi būti nedelsiant nutraukti. Dabar reikia saugaus praėjimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J. Borrellis.

Gairės: Mariupolis, bombos, gyvenamieji namai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS