Meksiko metropoliteno avarijos aukų padaugėjo iki 23 | Diena.lt

MEKSIKO METROPOLITENO AVARIJOS AUKŲ PADAUGĖJO IKI 23

Meksikos sostinėje mažiausiai 23 žmonės žuvo ir dar dešimtys buvo sužeisti per metropoliteno traukinio avariją įgriuvus geležinkelio estakadai, pranešė tarnybos.

Vietos žiniasklaidos parodė apsaugos kameros įrašą, kuriame matoma, kaip apie 22 val. 30 min. vietos (antradienį 6 val. 30 min. Lietuvos) laiku viena metropoliteno geležinkelio estakada Meksiko pietinėje dalyje sugriuvo, per ją važiuojant traukiniui.

„Deja, iki šiol žuvo 23 žmonės“, tarp kurių esama nepilnamečių, žurnalistams sakė nelaimės vietoje apsilankiusi sostinės merė Claudia Sheinbaum (Klaudija Šeinbaum).

Įvykio vietoje dirbo kranas, turintis pakelti pavojingai pakibusį traukinio vagoną, kad gelbėtojai galėtų patekti į vidų ir patikrinti, ar ten dar esama žmonių.

Miesto Civilinės gynybos departamentas anksčiau pranešė, kad apie 70 žmonių buvo sužeisti. Pasak C. Sheinbaum, 49 sužeistieji buvo hospitalizuoti ir kad septynių jų būklė buvo sunki; smarkiai nukentėjusieji buvo operuojami.

„Neatlaikė atraminė sija“, – sakė C. Sheinbaum ir nurodė, kad estakada sugriuvo, kai traukinys ja važiavo.

Gelbėjimo pastangos apie vidurnaktį buvo trumpam sustabdytos, nes pakibusi traukinio dalis laikėsi „labai silpnai“, todėl buvo iškviestas kranas. Merė sakė, kad traukinyje dar gali būti įstrigusių žmonių, bet „nežinome, ar jie gyvi“.

Vaizdo įrašuose matyti ties Olivoso stotimi įgriuvusios apie 5 metrų aukščio estakados konstrukcijos ir pakibę oranžinės ir geltonos spalvos traukinio vagonai jais atsidūręs sulamdytas automobilis. Įvykio vietoje darbavosi daugybė gelbėtojų, pasitelkusių dresuotus šunis.

Po griuvėsiais yra įstrigęs vienas automobilis, bet jame buvęs asmuo sugebėjo ištrūkti gyvas, nurodė C. Sheinbaum.

Prie nelaimės vietos susirinko daug susirūpinusių žmonės, laukiančių žinių, ar traukinyje nebuvo jų artimųjų.

Policija ragino žiūrovus atsitraukti atokiau, nes išlieka nuolaužų kritimo pavojus.

„Staiga pamačiau, kaip statinys dreba“, – Meksikos televizijai „Televisa“ sakė viena neįvardyta įvykio liudininkė.

„Kai dulkės išsisklaidė, nubėgome... pažiūrėti, ar galėtume kuo padėti. Nebuvo jokių riksmų. Nežinau, ar jie [sužeistieji] buvo ištikti šoko“, – pridūrė moteris.

Medikai buvo matomi evakuojantys sužeistuosius ant neštuvų.

Nukentėjusieji buvo išvežti į įvairias miesto ligonines, sakė merė.

Skundai dėl pažeidimų

Avarija įvyko metropoliteno 12-ojoje linijoje, kurios statybas temdė skundai ir kaltinimai dėl pažeidimų.

Dvylika linijų turintis Meksiko miesto geležinkelių tinklas yra vienas didžiausių ir judriausių pasaulyje – per dieną jis perveža milijonus keleivių. Nuo šios sistemos atidarymo 1969-aisiais Meksike įvyko kelios kitos didelės avarijos.

„Tai, kas šiandien įvyko metropolitene, yra siaubinga tragedija“, – per tviterį parašė Meksikos užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas (Marselas Ebrardas). Ši avarija tapo dideliu smūgiu jo reputacijai, nes 12-oji metropoliteno linija buvo atidaryta, kai M. Ebrardas dirbo sostinės meru. 2013 metais ši linija turėjo būti iš dalies uždaryta, nes reikėjo suremontuoti bėgius.

Kol kas neaišku, ar 2017 metais Meksikoje įvykęs 7,1 balo žemės drebėjimas kaip nors paveikė liniją, kurioje dabar įvyko griūtis.

M. Ebrardas pasisiūlė bendradarbiauti vykdant nelaimės priežasčių tyrimą.

1975 metų spalį Meksike susidūrus dviem metropoliteno traukiniams žuvo 23 žmonės ir 55 buvo sužeisti.

Pernai kovą Takubajos stotyje susidūrus dviem traukiniams žuvo vienas keleivis, dar 41 žmogus buvo sužeistas.

2015-aisiais laiku nesustojęs traukinys įsirėžė į kitą Oseanijos stotyje; tąsyk buvo sužeisti 12 žmonių.

Meksikos prezidentas žada nuodugnų avarijos tyrimą

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) antradienį pažadėjo nuodugnų tyrimą dėl mažiausiai 23 gyvybes nusinešusios metropoliteno avarijos sostinėje.

Pasak prezidento, tyrime dalyvaus tarptautiniai ekspertai.

„Bus atliktas nuodugnus tyrimas... tiesai išaiškinti“, – per savo kasdienę spaudos konferenciją sakė A. M. Lopezas Obradoras.

„Pagal tai bus nustatyta atsakomybė“, – pridūrė jis.

Prezidentas – kairiojo sparno populistas – sakė, kad tyrimą vykdys federalinė ir Meksiko miesto prokuratūros.

„Negalime spėlioti, juo labiau kaltinti galimų kaltininkų neturėdami įrodymų. Netrukus bus atliktas tyrimas“, – pabrėžė jis.

Ši metropoliteno linija buvo pastatyta tuo metu, kai užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas (Marselas Ebrardas), artimas prezidento sąjungininkas, 2006–2012 metais dirbo sostinės mero poste.

M. Ebrardas toje pačioje spaudos konferencijoje sakė, kad „visiems tai labai liūdna diena“ ir kad jis taip pat jaučia pyktį ir skausmą dėl tragedijos.

„Aš savo ruožtu visiškai atsidaviau pareigūnų žinion“, – sakė jis.

„Suprantu, kad yra daug politinio pobūdžio motyvų“, – pridūrė M. Ebrardas, laikomas vienu iš galimų valdančiosios partijos kandidatų 2024 metų prezidento rinkimuose.

GALERIJA

  • Meksiko metropoliteno avarijos aukų padaugėjo iki 23
  • Meksiko metropoliteno avarijos aukų padaugėjo iki 23
  • Meksiko metropoliteno avarijos aukų padaugėjo iki 23
  • Meksiko metropoliteno avarijos aukų padaugėjo iki 23
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS