Mianmare per purvo nuošliaužą nefrito kasykloje žuvo mažiausiai 126 žmonės | Diena.lt

MIANMARE PER PURVO NUOŠLIAUŽĄ NEFRITO KASYKLOJE ŽUVO MAŽIAUSIAI 126 ŽMONĖS

Šiaurės Mianmare mažiausiai 126 nefrito kasėjai žuvo ketvirtadienį nuslinkus purvo nuošliaužai, pranešė ugniagesiai gelbėtojai.

Kiekvienais metais dešimtys žmonių žūva dirbdami itin pelningoje, bet menkai reguliuojamoje nefrito kasybos pramonėje, bet pastaroji tragedija yra viena didžiausių kada nors įvykusių.

Žmonių gyvybių nusinešančių nuošliaužų pasitaiko neretai, o aukomis dažnai tampa migrantai darbininkai iš neturtingų etininių bendruomenių, ieškantys nefrito likučių vietose, kur anksčiau kasybą vykdė didžiosios bendrovės.

Nelaimė įvyko anksti ketvirtadienį po smarkios liūties Kačinų valstijoje netoli sienos su Kinija.

Darbininkai kasė šiuo Kinijoje labai vertinamus akmenis kalnuose Pakanto savivaldybėje – vietovėje, kur gruntas jau buvo išpurentas ankstesnių kasinėjimų.

Daugybę nefrito kasėjų „užgriuvo purvo banga“, sakoma per „Facebook“ paskelbtame Mianmaro priešgaisrinio departamento pranešime.

„Kol kas aukų skaičius siekia 126“, o paieškų ir gelbėjimo operacija tęsiama, priduriama jame.

Per „Facebook“ paskelbtose įvykio vietos nuotraukose matyti paieškų ir gelbėjimo brigados nariai, klampojantys per slėnį, užlietą purvo nuošliaužos.

Pasak vietos policijos, darbininkai veikiausiai nepakluso perspėjimui nedirbti kasyklose per liūtį.

Nevyriausybinės organizacijos „Global Witness“ duomenimis, šis sektorius 2014 metais buvo vertinamas maždaug 31 mlrd. JAV dolerių, bet tik labai nedidelė gautų pajamų dalis pasiekė valstybės iždą.

Šiaurės Mianmaras turtingas gamtinių išteklių, tokių kaip nefritas, mediena, auksas ir gintaras. Pajamos iš kasybos ir miškų kirtimo padėjo finansuoti dešimtmečius besitęsiantį pilietinį konfliktą tarp etninių kačinų sukilėlių ir vyriausybės pajėgų.

Kova dėl kasyklų ir jų atnešamų pajamų kontrolės dažnai pragaištingai paveikia vietos civilius gyventojus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS