Mianmare sekmadienį į gatves išėjo dešimtys tūkstančių protestuotojų | Diena.lt

MIANMARE SEKMADIENĮ Į GATVES IŠĖJO DEŠIMTYS TŪKSTANČIŲ PROTESTUOTOJŲ

Didžiausiame Mianmaro mieste Jangone sekmadienį dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš šalyje įvykdytą karinį perversmą, interneto išjungimu nepavykus nuslopinti visuomenėje stiprėjančių pasipiktinimo balsų.

Demonstracijos prieš valdžios atėmimą iš išrinktos lyderės Aung San Suu Kyi ( Aung San Su Či) Jangone vyko antrą dieną iš eilės.

Kai kuriais pranešimais, protestuotojų skaičius Jangone siekė 100 tūkst., taip pat gauta pranešimų apie dideles demonstracijas prieš karinį perversmą kituose miestuose.

Jangone šūkius skanduojantys protestuotojai, palaikomi garso signalą spaudžiančių pravažiuojančių automobilių vairuotojų, laikė plakatus su užrašais „Teisingumo Mianmarui“, mojavo raudonomis vėliavomis – ši spalva siejama su Aung San Suu Kyi politine partija, Nacionaline demokratijos lyga (NLD). Demonstracija žygiavo prie miesto merijos.

„Visiškai smerkiu karinį perversmą ir nebijau represijų“, – kalbėjo 20 metų universiteto studentas Kyi Phyu Kyawas (Kji Pju Kjavas).

„Ketinu dalyvauti kiekvieną dieną, kol Motina Suu bus išlaisvinta“, – teigė protestuotojas.

Protestuotojai Jangone pradėjo skirstytis vakare, paskelbus, kad protestai bus atnaujinti pirmadienį 10 val. ryto.

Protestuotojai taip pat paragino valstybės tarnautojus ir žmones, dirbančius kitose pramonės šakose, neiti į darbus ir prisijungti prie protestų.

Daugelis protestuotojų laikė išlaikę tris pirštus – tai ženklas, naudotas filme „Bado žaidynės“ (Hunger Games) ir tapęs pasipriešinimo simboliu per praėjusiais metais Tailande vykusius demokratijos šalininkų protestus.

„Kovosime iki galo“, – pareiškė 18 metų ekonomikos studentas Ye Kyawas (Jė Kjavas).

„Nauja karta gali pasiekti demokratiją, jei nutrauksime šią karinę diktatūrą“, – pridūrė jis.

Nepaisant sutelktų gausių karinių pajėgų, didelė demonstracija įvyko ir sostinėje Neipide. Dešimtys tūkstančių žmonių susirinko antrame pagal dydį Mianmaro mieste Mandalėjuje.

Abiejuose šiuose protestuose dalyvavo daug motociklininkų, kurie mojavo vėliavomis ir rankose laikė plakatus.

Demonstracijos taip pat vyko Molamjaingo mieste ir Magvės regione.

Mitingai iš esmės buvo taikūs, tačiau vietos žiniasklaida pranešė, jog pietrytiniame Mjavadžio mieste policija paleido įspėjamųjų šūvių, kad išsklaidytų protestuotojų grupę.

Popiežius išreiškė solidarumą

Sekmadienį popiežius Pranciškus išreiškė „solidarumą su Mianmaro žmonėmis“ ir paragino šios šalies armiją siekti „demokratinio sambūvio“.

„Meldžiuosi, jog tie, kas turi galią šioje šalyje, siektų... bendro gėrio“, – po „Viešpaties angelo“ maldos sakė Pranciškus iš balkono, išeinančio į Šv. Petro aikštę.

Popiežius, kuris 2017 metais lankėsi Mianmare, ragino užtikrinti „socialinį teisingumą, nacionalinį stabilumą ir darnų demokratinį sambūvį“.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klp

Ruskiams reiktų tokio patriotizmo.O tai bijo balsą parodyti prieš tą liliputą diktatorių

SUSIJUSIOS NAUJIENOS