Maltos karinis laivynas perėmė migrantų užgrobto tanklaivio kontrolę | Diena.lt

MALTOS KARINIS LAIVYNAS PERĖMĖ MIGRANTŲ UŽGROBTO TANKLAIVIO KONTROLĘ

  • 4

Maltos karinės jūrų pajėgos ketvirtadienį pranešė perėmusios kontrolę viename tanklaivyje, užgrobtame migrantų, kuriuos šis laivas išgelbėjo prie Libijos krantų.

Laivyno pranešime sakoma, kad Maltos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų padalinys išsilaipino laive ir užtikrino jo saugumą. Dabar tanklaivio valdymas yra grąžintas jo kapitonui; laivas buvo nulydėtas į Maltą, kur migrantai bus „perduoti policijai, atliksiančiai tolesnius tyrimus“.

Maltos ir Italijos tarnybos nurodė, kad migrantai komercinį laivą užgrobė trečiadienį, kai buvo išgelbėti Viduržemio jūroje. Užpuolikai privertė į Libiją plaukusio laivo įgulą pasukti į šiaurę, Europos link.

Italijos vidaus reikalų ministras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) sakė, kad šis incidentas yra „pirmasis jūrų piratavimo atvejis, kai migrantai“ tapo numanomais pagrobėjais.

Maltiečių pajėgos užėmė Turkijos laivą, kai jis artėjo prie Italijos piečiausios Lampedūzos salos ir Maltos.

Kapitonas sakė Maltos kariškiams, kad nebevaldė laivo ir kad „grupė migrantų jį ir jo įgulą grasindami privertė plaukti į Maltą“, tačiau patruliavimo laivas neleido „El Hiblu 1“ įplaukti į Maltos vandenis, sakoma ketvirtadienį ryte paskelbtame kariškių pranešime.

Specialiųjų pajėgų komanda grąžino laivo valdymą kapitonui. Šioje operacijoje dalyvavo patruliavimo laivas, du greitieji perėmimo kateriai ir sraigtasparnis.

Apie „El Hiblu 1“ įgulos būklę kol kas jokių pranešimų nebuvo.

Ketvirtadienį maždaug 8 val. 30 min. (9 val. 30 min. Lietuvos laiku) su Palau vėliava plaukiojantis laivas, lydimas Maltos karinio jūrų laivyno laivų, prisišvartavo Valetoje. 

Antradienį vakare šis tanklaivis išgelbėjo 108 migrantus, įskaitant moteris ir vaikus, o tada pasuko atgal į Tripolį.

Tačiau šešios jūrmylės nuo uosto laivas staiga pakeitė kursą ir ėmė plaukti į šiaurę.

Italijos kraštutinių dešiniųjų vidaus reikalų ministras M. Salvini trečiadienį paskelbė, kad laivas užgrobtas, ir pažadėjo neleisti šiems migrantams išsilaipinti Italijoje.

52 m tanklaivis buvo už maždaug 30 jūrmylių nuo Maltos, kai šios šalies ginkluotosios pajėgos užmezgė ryšį su kapitonu.

„Žmonės labai prislėgti“

Vokiečių labdaros organizacija „Sea-Eye“, kurios laivas „Alan Kurdi“ buvo gelbėjimo zonoje prie Libijos krantų, paskelbė nugirdusi radijo pranešimus tarp vieno Europos kariškių lėktuvo ir tanklaivio kapitono, išsiųstus prieš pagrobimą ir po jo.

„Laivo kapitonas išgelbėjo žmones ir paprašė pagalbos. Jis radijo ryšiu nedviprasmiškai pasakė, kad žmonės yra labai prislėgti ir nenori būti sugrąžinti į Libiją“, – sakoma „Sea-Eye“ pareiškime.

„Tačiau Tripolis buvo šio krovininio laivo kelionės tikslas“, – sakoma jame.

Migrantai chaoso apimtoje Libijoje susiduria su kontrabanda, pagrobimais, kankinimais ir žaginimais, nurodo Jungtinės Tautos ir pagalbos grupės.

Romai užimant vis griežtesnę antiimigracinę poziciją, migrantus išgelbstintys laivai vis dažniau sugrąžina juos į Libiją.

Pastaraisiais mėnesiais išgelbėti migrantai atsisakydavo išlipti Libijoje, o vietos pareigūnai tokiais atvejais panaudodavo jėgą.

Europos Sąjunga trečiadienį paskelbė, kad griežtai priešinantis populistinei vyriausybei Romoje sustabdys laivų patruliavimą, kurio metu Viduržemio jūroje buvo išgelbėta ir į Italiją nuplukdyta dešimtys tūkstančių migrantų.

Po 2015 metų piko, kai Europa išgyveno didžiausią po Antrojo pasaulinio karo migracijos krizę, iš Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų atvykstančių migrantų skaičius smarkiai sumažėjo.

GALERIJA

  • Maltos karinis laivynas perėmė migrantų užgrobto tanklaivio kontrolę
  • Maltos karinis laivynas perėmė migrantų užgrobto tanklaivio kontrolę
  • Maltos karinis laivynas perėmė migrantų užgrobto tanklaivio kontrolę
  • Maltos karinis laivynas perėmė migrantų užgrobto tanklaivio kontrolę
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Nuomonė

Juos reikia atskraidinti i Lietuvą ir apgyvendinti , o skandinti geriau laivus su debilais lietuviais.

Cha

Zinos idiotai, kad parazitus reikia skandinti, o ne gelbeti

jk

Laivų grobikai vadinami piratais ir kariami ant stiebo,taip ir su šitais reikia elgtis.Užgrobti gelbėtojus jau yra virš visko
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS