Minsko traktorių gamyklos, įmonės „Belaruskalij“ darbuotojai pradėjo streiką | Diena.lt

MINSKO TRAKTORIŲ GAMYKLOS, ĮMONĖS „BELARUSKALIJ“ DARBUOTOJAI PRADĖJO STREIKĄ

Minsko traktorių gamyklos (MTZ) ir trąšų įmonės „Belaruskalij“ darbuotojai pirmadienį paskelbė streiką, pranešė Baltarusijos žiniasklaida.

„MTZ paskelbė streiką, žmonės palieka gamyklos teritoriją. Streikas kol kas paskelbtas parai, bet jei nebus išpildyti reikalavimai, jis peraugs į neterminuotą“, rašo leidinys onliner.by.

Savo ruožtu liudininkai praneša, kad tūkstančiai MTZ darbuotojų paliko gamyklą ir patraukė Partizanų prospekto link. Anot jų, jie planuoja eiti iki Minsko automobilių gamyklos (MAZ) ir pasiekti Minsko ratinių vilkikų gamyklą (MZKT), kur vėliau pirmadienį į kolektyvą kreipsis Aliaksandras Lukašenka.

Portalas tut.by informavo, kad jis atskrido į šios gamyklos teritoriją sraigtasparniu.

Apie savo planus aplankyti MZKT A. Lukašenka pranešė praėjusią savaitę.

„Jie išgirs mano atsakymą į šiuos klausimus (darbuotojų kolektyvų klausimus dėl rinkimų rezultatų)“, – šeštadienį sakė A. Lukašenka. Jį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Kaip praneša Baltarusijos žiniasklaida ir „Telegram“ kanalai, Minsko gatvėmis prie MZKT artėja kelios kitų įmonių streikuojančių darbuotojų kolonos.

Pranešama, kad į susitikimą su A. Lukašenka vyksta MTZ ir Minsko elektrotechnikos gamyklos darbuotojai.

„Mūsų yra keli šimtai. Daugelis tebesivilia, kad taikiomis priemonėmis pavyks pasiekti, kad reikalavimai būtų įvykdyti“, – tut.by cituoja vieną iš kolonoje esančių darbuotojų.

Anksčiau buvo pranešta, kad praėjusį penktadienį per MZKT vykusį mitingą įmonės generalinis direktorius Aliaksejus Rimaševskis teigė, kad balsavo už A. Lukašenką, tačiau prezidento rinkimuose jis nenugalėjo.

„Balsavau, bet pripažįstu, kad jis (A. Lukašenka) jų (prezidento rinkimų) nelaimėjo. Ar suprantate?“ – pareiškė A. Rimaševskis.

Tut.by taip pat praneša, kad streiką paskelbė trąšų įmonė „Belaruskalij“, ten sudaromi streiko komitetai.

Anot portalo, pirmadienio rytą įmonės vadovybė vėl susitiko su darbuotojais, jie buvo paraginti surašyti savo reikalavimus, tačiau nenutraukti gamybos.

Tačiau darbuotojai „beveik vienbalsiai nubalsavo už streiką, dabar jie formuoja streiko komitetus ir oficialiai per profesinę sąjungą ruošiasi pranešti vadovybei, kad gamyba stabdoma“, rašo tut.by.

Kaip pranešama, penktadienį Salihorske vyko spontaniškos protesto akcijos, o vakare įmonės vadovybė susitiko su „Belaruskalij“ darbuotojais. Susitikime žmonės reikalavo, kad iš miesto būtų išvestos specialiosios pajėgos kaip praradusios žmonių pasitikėjimą ir pateiktas prašymas išformuoti OMONą, atimant iš jo narių karinius laipsnius ir nesuteikiant teisės grįžti į tarnybą Vidaus reikalų ministerijai.

Taip pat reikalaujama patraukti atsakomybėn tuos, kurie per rinkimų kampaniją ir po jos viršijo savo įgaliojimus, sąžiningai neatlikę savo pareigų pagal Baltarusijos įstatymus, paskelbti rinkimus negaliojančiais ir surengti naują balsavimą su nauja Centrinės rinkimų komisijos sudėtimi ir dalyvaujant nepriklausomiems stebėtojams.

Žmonės pažadėjo sustabdyti gamybą neribotam laikui, jei nebus įvykdyti jų reikalavimai.

Apie tai, kad jungiasi prie streiko, pirmadienį paskelbė ir nemažai kitų Baltarusijos įmonių.

„Vartai yra atviri“

A. Lukašenka susitiko su MZKT darbuotojais ir menkino protestus sakydamas, kad bendrai paėmus gamyklos dirba.

„Jei kas nenori dirbti ir nori išeiti, prašau, vartai yra atviri“, – jį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Jis vėl atmetė raginimus atsistatydinti sakydamas: „Niekada nesulauksite, kad aš daryčiau ką nors spaudžiamas.“

„Jų (rinkimų) nebus. Todėl kad nebus nei MZKT, nei MAZo, nei BELAZo, per pusmetį sunaikinsime viską“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Kol manęs nenužudysite, kitų rinkimų nebus“, – pareiškė jis. Ši frazė nuskambėjo vėliau išplatintame vaizdo įraše iš jo susitikimo su MZKT darbuotojais.

„Jūs esate ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur puolėte, kiti įstatymai. Kad vėliau tik nebūtų skaudu“, – sakė jis.

Portalas tut.by pranešė, kad šio susitikimo metu darbuotojai šaukė „Išeik“. A. Lukašenka į tai sureagavo pasakydamas: „Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.“

Kaip pranešama, A. Lukašenka su jaunesniuoju sūnumi Mikalajumi į MZKT atskrido sraigtasparniu.

Tuo pat metu Baltarusijos „Telegram“ kanalai, remdamiesi MZKT darbuotojų, kurie buvo surinkti į aikštelę, esančią įmonės teritorijoje, pasakojimu, pranešė, kad A. Lukašenka neišėjo su jais susitikti, o tik pakalbėjo su grupe žmonių ceche.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami – buvo sulaikyta apie 7 tūkst žmonių.

Praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, trąšų įmonę „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, Navapolocko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyrio naftos perdirbimo gamyklą, darbuotojai surengė protestų. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.

Apie tai, kad jungiasi prie streiko, pirmadienį paskelbė ir nemažai kitų Baltarusijos įmonių.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje vyko rugpjūčio 9 dieną. Remiantis oficialiais rezultatais, A. Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus didele persvara prieš kitus kandidatus.

Opozicija tvirtina, kad rezultatai buvo suklastoti, šalyje kilo masiniai protestai, kurie tęsiasi iki šiol. Protestuotojai buvo masiškai suimami – buvo sulaikyta apie 7 tūkst žmonių.

Praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, Navapolocko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyrio naftos perdirbimo gamyklą, darbuotojai surengė protestų. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Laikas suprasti juodvarniai.

Kada policija ir kariuomenė palaikys streikuojančius piketuojančius,o ne diktatorių Lukošenkažą.Jau laikas.Nes vėliau smurtautojams prieš savus brangiai kainuos jų pačių gyvybėms,.Juk smurtaujate prieš savo tautą ,tėvus ,brolius,seses.Laikas juodvarniai jums suprasti.Mus traiškė Rusijos tankai ,o jūs savus.

Anonimas

Neribotam laikui uždarys gamykla lyg tai ju būtų ir nevalge busim neribota laiką nu tu ruskių ir mentilitetas kvailiai kaip turi būti. Sugriauti lengva atstatyti tikrai ne.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS