Naujojoje Zelandijoje išgelbėti 28 ant seklumos užplaukę delfinai | Diena.lt

NAUJOJOJE ZELANDIJOJE IŠGELBĖTI 28 ANT SEKLUMOS UŽPLAUKĘ DELFINAI

Gelbėtojai antradienį sėkmingai sugrąžino į jūrą 28 delfinus, užplaukusius ant seklumos Naujosios Zelandijos pakrantės atkarpoje, kur dažnai įstringa būriai šių jūrų žinduolių, pranešė laukinės gamtos pareigūnai.

Visgi išgelbėtos juodosios grindos liko netoli kranto, todėl nerimaujama, kad jos gali vėl užplaukti ant seklumos. 

Aplinkos apsaugos departamentas (DOC) informavo, kad išgelbėti delfinai buvo iš maždaug pusšimčio juodųjų grindų būrio, kuris buvo pastebėtas pirmadienį paryčiais prie Atsisveikinimo nerijos, už maždaug 90 km į šiaurę nuo Pietų saloje esančio Nelsono miesto. 

Maždaug 40 delfinų pirmadienį vakare buvo nustumti į gilesnį vandenį, tačiau kitą rytą vėl parplaukė. Apie 60 savanorių dalyvavo 28 likusių gyvų grindų gelbėjimo operacijoje. 

„Delfinai liko netoli kranto ir neaišku, ar jie nuplauks gilyn į jūrą, ar galbūt vėl įstrigs“, – sakė DOC atstovė spaudai.

„DOC darbuotojai ir savanoriai budi vietoje ir yra pasiruošę reaguoti, jei delfinai vėl užplauks ant seklumos“, – pridūrė ji.

Mažiausiai penkiolika juodųjų grindų iš šio būrio nugaišo. 

Grindų, kurios užauga maždaug šešių metrų ilgio, būriai neretai užplaukia ant seklumų prie Naujosios Zelandijos krantų.

Per pastaruosius 15 metų delfinų būriai jau bent dešimt kartų buvo įstrigę prie 26 km ilgio Atsisveikinimo nerijos. 2017 metų vasarį čia įstrigo beveik 700 delfinų, iš kurių 250 nugaišo.

Mokslininkams neaišku, kodėl šis paplūdimys tapęs mirtinais spąstais jūros žinduoliams. Pagal vieną iš teorijų, šalia nerijos esančios seklios įlankos ypatumai sutrikdo gyvūnų gebėjimą orientuotis naudojantis echolokacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Žaliasis valstietis

Trečioji banga , vai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS