A. Navalnui skirta 9 metų laisvės atėmimo bausmė | Diena.lt

A. NAVALNUI SKIRTA 9 METŲ LAISVĖS ATĖMIMO BAUSMĖ

Rusijos teismas antradienį paskelbė, kad jau kalinamam Kremliaus kritikui Aleksejui Navalnui skirta devynerių metų laisvės atėmimo bausmė, kiek anksčiau pripažinus jį kaltu dėl lėšų grobstymo ir nepagarbos teismui, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

45-erių A. Navalnas atliks „devynerių metų laisvės atėmimo bausmę griežto režimo kolonijoje“, paskelbė teisėja Margarita Kotova per posėdį, surengtą pataisos kolonijoje netoli Maskvos, kur yra laikomas opozicionierius, atliekantis pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę.

Bausmė A. Navalnui paskirta 27-ą Rusijos invazijos provakarietiškoje Ukrainoje dieną. Per šį karą, kurį Maskva vadina „specialia karine operacija“, jau žuvo tūkstančiai žmonių, o maždaug 10 mln. turėjo palikti savo namus.

„Navalnas vykdė sukčiavimą, tai yra svetimo turto pasisavinimą apgaulės būdu ir piktnaudžiaujant pasitikėjimu“, – paskelbė teisėja M. Kotova. Jos žodžius citavo AFP reporteris, dalyvavęs teismo posėdyje.

Navalnas vykdė sukčiavimą, tai yra svetimo turto pasisavinimą apgaulės būdu ir piktnaudžiaujant pasitikėjimu.

Vėliau teisėja taip pat pripažino A. Navalną kaltu dėl lengvesnio nusikaltimo – nepagarbos teismui.

Paskelbus verdiktą policija prie kolonijos buvo trumpam sulaikiusi A. Navalno advokatus, iš įvykio vietos pranešė AFP reporteris.

Naują bausmę opozicionierius atliks griežto režimo kolonijoje, kur sąlygos bus daug griežtesnės.

A. Navalno gynybos komanda teigė, kad naujasis nuosprendis pakeičia šiuo metu jo atliekamą bausmę: tai reiškia, kad opozicijos veikėjas į laisvę turi išeiti ne po pusantrų, o aštuonerių metų.

A. Navalnas, balsingiausias prezidento Vladimiro Putino kritikas šalyje, buvo įkalintas praeitais metais dėl lygtinio nuteisimo pagal senus kaltinimus sukčiavimu sąlygų pažeidimo, kai sugrįžo į Rusiją, likęs gyvas po bandymo jį nunuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Opozicionierius dėl šio išpuolio kaltina Kremlių, pastarasis tai neigia.

A. Navalnas taip pat turės sumokėti 1,2 mln. rublių (10,5 tūkst. eurų) baudą, sakė teisėja.

„Putinas bijo tiesos“

A. Navalnas pasirodė improvizuotoje teismo salėje vilkėdamas juodą kalinio uniformą. Žurnalistai į salę nebuvo įleisti ir stebėjo posėdį vaizdo ryšiu gretimoje patalpoje.

Opozicionierius atidžiai klausėsi, kaip teisėja M. Kotova skaito nutartį ir kai kada šypsodavosi, sakė AFP reporteris.

Tyrėjai kaltino A. Navalną panaudojus asmeninėms reikmėms kelis milijonus JAV dolerių, paaukotų jo politinėms organizacijoms.

Prokurorė praėjusią savaitę paprašė prailginti laisvės atėmimo bausmę A. Navalnui iki 13 metų ir perkelti jį į griežto režimo koloniją.

A. Navalnas savo kaltės nepripažįsta ir sako, kad yra baudžiamas už iššūkį 69 metų V. Putinui.

„Putinas bijo tiesos, visuomet taip sakydavau. Kova su cenzūra, tiesos perdavimas Rusijos žmonėms visuomet būdavo mūsų prioritetas“, – sakoma po nuosprendžio paskelbimo socialiniame tinkle „Instagram“ opozicionieriaus paskyroje publikuotame pranešime.

A. Navalnas į naują teismo nuosprendį reagavo ramiai, juokaudamas, kad jo „skrydis į kosmosą pratęsiamas – mano laivas pateko į laiko kilpą“.

Jis taip pat paragino rusus priešintis „šiems karo nusikaltėliams“.

Istorinis susidorojimas

Jo žmona Julija Navalnaja sakė, kad didžiuojasi savo sutuoktiniu.

„Skaičius 9 nieko nereiškia, – rašė ji instagrame. – Myliu tave, mano brangiausias žmogau pasaulyje, ir nenustoju tavimi didžiuotis jau daugybę, daugybę metų.“

Rusija vykdo beprecedentį susidorojimą su opozicija ir kitamaniais.

AFP pranešė, kad antradienį prie Pokrovo kolonijos buvo susirinkę keli A. Navalno šalinininkai.

„Žmonių nėra. Visi pasislėpę savo butuose. Jie bijo“, – žurnalistams sakė prie pataisos kolonijos atvykęs Leopoldas Banionis, pavadinęs A. Navalną „didvyriu“.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ direktorė Rytų Europai ir centrinei Azijai Marie Struthers (Mari Straters) pareiškė, kad „šis nuosprendis yra nuspėjamas, bet vis dėlto šokiruojantis“.

„Pasaulis negali nepastebėti šio nuosprendžio ir jo reikšmės atsižvelgiant į siaubingus žmogaus teisių pažeidimus, kuriuos matome dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą“, – pridūrė ji.

Iki įkalinimo A. Navalnas buvo pagrindinis Rusijos opozicijos veikėjas. Jo komanda paskelbė daugybę žurnalistinių tyrimų apie Rusijos elito turtus ir sisteminę valdžios korupciją. Šie tyrimai platformoje „YouTube“ sulaukdavo milijonų peržiūrų.

2020 metais A. Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“, bet liko gyvas ir buvo išgabentas gydyti į Vokietiją. Baigęs reabilitaciją, jis praeitais metais buvo suimtas, kai sugrįžo į tėvynę. Šis žingsnis sulaukė plataus pasmerkimo užsienyje ir Vakarų šalių sankcijų.

Po A. Navalno suėmimo jo politinės organizacijos visoje šalyje buvo paskelbtos „ekstremistinėmis“ ir uždarytos. Daugelis jo svarbių padėjėjų pabėgo iš Rusijos, baimindamiesi persekiojimo.

Rusijos valdžia taip pat padidino spaudimą nepriklausomoms žiniasklaidos priemonėms ir nevyriausybinėms organizacijoms. Daugelis jų buvo paskelbtos „užsienio agentėmis“, kitos pačios nutraukė veiklą, bijodamos persekiojimo. 

Ne viena žiniasklaidos priemonė buvo uždaryta Rusijai priėmus drakonišką įstatymą, draudžiantį skleisti „melagingą informaciją“ apie karą Ukrainoje.

Siekdama dar griežčiau kontroliuoti vidaus auditorijai prieinamą informaciją, Rusija šį mėnesį apribojo prieigą prie socialinių tinklų „Twitter“, „Facebook“ ir „Instagram“, taip pat blokavo kelių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių tinklalapius.

Instagrame A. Navalnas smerkė karą Ukrainoje ir ragino savo šalininkus protestuoti nepaisant baudų ir areštų grėsmės.

Sulaikymus per opozicijos protestus stebinti grupė „OVD-Info“ nurodo, kad nuo karo pradžios vasario 24-ąją per Ukrainai palaikyti skirtas demonstracijas Rusijoje buvo sulaikyta daugiau kaip 15 tūkst. žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vardenis

Rusijoje teisingumas jau ilgai neegzistuoja.

ANKSČIAU IŠDAVIKUS ŠAUDYDAVO...

Kaip savo valstybės išdavikui - per menka bausmė. Reikia tikėtis pridės...

Vinis

Ar toje fasistu landyneje dar egzistuoja teismai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS