Nepaisant potvynių Australijoje kelerius metus trukusi sausra dar nesibaigė | Diena.lt

NEPAISANT POTVYNIŲ AUSTRALIJOJE KELERIUS METUS TRUKUSI SAUSRA DAR NESIBAIGĖ

Atslinkusios liūtys suteikė vilties sausros kamuojamiems Australijos regionams, tačiau mokslininkai antradienį perspėjo, kad užbaigti kelerius metus besitęsiantį sausringą laikotarpį galėtų tik ilgai trunkantys lietūs.

Šalies rytuose jau kelias dienas besitęsiantys audringi orai sukėlė sumaištį ir padarė nemažai žalos. Vienas vyras dingo, kai jo automobilis buvo nuneštas vandens srauto nuo kelio Sidnėjaus šiaurinėje dalyje. Dar šimtai žmonių išgelbėti iš potvynių užlietų teritorijų.

Kvynslando valstijos Stantorpo miestelyje Pietų Plynaukštės regiono merė Tracy Dobie (Treisi Dobi) pareiškė, kad lietus „visiems suteikia vilties“.

„Tačiau sausra nesibaigia, – sakė ji naujienų agentūrai AFP. - Mūsų žemė labai išdžiūvusi – kai kuriose vietovėse lietaus nebuvo trejus metus, o kitose – penkerius, tad ilgai užtruks, kol dirvoje vėl atsiras drėgmės.“

Hidrologai mano, kad pastarųjų dienų liūtys, sukėlusios potvynius ir užgesinusios daugybę miškų gaisrų, rodo, kas laukia šalies artimiausioje ateityje – užliejami miestai ir nuolat sunkėjanti kova su sausromis kaimiškose vietovėse.

Naujojo Pietų Velso universiteto profesorius Ashishas Sharma  (Ašišas Šarma) pareiškė, kad smarkūs lietūs gali „iškraipyti“ miestiečių supratimą apie stichijos padarinius, kadangi vanduo kaupsis tik ant kietų nelaidžių paviršių.

Net jei miestuose kyla potvynių, padarančių reikšmingos materialinės žalos, norint pripildyti užtvankas kaimo vietovėse būtini nepertraukiami krituliai, kad vanduo galėtų įsisunkti į perdžiūvusį gruntą.

Per vėliausias liūtis, kurios kai kuriuose rajonuose buvo smarkiausios per pastaruosius 30 metų, vandens lygis Sidnėjaus apylinkėse esančiose užtvankose reikšmingai pakilo.

Tačiau daugumoje nuo sausros kenčiančių Naujojo Pietų Velso valstijos miestų, kuriems gresia vandens tiekimo sutrikimai, padėtis tik „nereikšmingai“ pagerėjo, nurodė valstijos vandens išteklius valdančios bendrovės „WaterNSW“ atstovas.

„Deja [taip yra] visų pirma dėl to, kad [kritulių] tūris nėra pakankamas, o baseinai yra labai sausi po labai karštos vasaros pradžios ir užsitęsusios sausros“, – paaiškino jis.

Nors dėl klimato kaitos šalį dažniau užklumpa smarkios liūtys, A. Sharma ir jo kolegos prognozuoja, kad to nepakaks šiltėjimo padariniams kompensuoti.

Vidutinių ir dažnų potvynių, sudarančių „viso mūsų vandens tiekimo pagrindą“, tikriausiai sumažės, perspėjo profesorius.

„Tiesiog tikiuosi, jog žmonės yra pakankamai išmintingi ir įžvalgūs, todėl supras, jog to nereikia laikyti ženklu, kad nebūtina imtis veiksmų“, – pridūrė jis.

T. Dobie savo ruožtu pabrėžė, kad kritulių buvo labai laukiama, tačiau „vienas lietaus atvejis neužkirs kelio sausrai“.

„Mums reikia metų, per kuriuos iškristų vidutinis kritulių kiekis“, – pažymėjo ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS