Nepaisydami policijos įspėjimų, Londone protestavo šimtai aktyvistų | Diena.lt

NEPAISYDAMI POLICIJOS ĮSPĖJIMŲ, LONDONE PROTESTAVO ŠIMTAI AKTYVISTŲ

  • 6

Nepaisydami griežtų apribojimų ir policijos raginimų dėl koronaviruso likti namuose, Londone keli šimtai kraštutinių dešiniųjų aktyvistų dalyvavo demonstracijoje centrinėje Parlamento aikštėje.

Raitiems riaušių policininkams bandant priversti minią atsitraukti, kai kurie protestuotojai svaidė į pareigūnus butelius ir skardines. Demonstrantai, tarp kurių, iš pažiūros, daugiausia buvo baltaodžių vyrų, skandavo „Anglija“ ir giedojo valstybės himną.  

Į Jungtinės Karalystės sostinę atvyko įvairių kraštutinių dešiniųjų aktyvistų ir futbolo gerbėjų grupių, teigiančių, kad siekia apsaugoti istorinius paminklus, praėjusią savaitę tapusius protestuotojų prieš rasizmą taikiniu.

Daugelis kraštutinių dešiniųjų rėmėjų susirinko aplink karo laikų ministro pirmininko Winstono Churchillio (Vintsono Čerčilio) paminklą ir Kenotafą (Cenotaph) – memorialą karuose žuvusiems britų kariams.

Abu paminklai valdžios nurodymu jau anksčiau buvo užkalti plokštėmis, nuogąstaujant, kad kraštutinių dešiniųjų aktyvistai, prisidengdami siekiu apsaugoti paminklus, bandys išprovokuoti konfliktą su protestuotojais prieš rasizmą.

Kraštutinių dešiniųjų grupės „Britain First“ lyderis Paulas Goldingas (Polas Goldingas) tvirtino, kad aktyvistai susirinko „saugoti savo paminklų“. 

„Man jau baisiai įgriso, kad valdžia du savaitgalius iš eilės leido vandalizmą prieš mūsų nacionalinius paminklus“, – naujienų agentūrai „Press Association“ sakė jis.

Viena iš judėjimo „Juodųjų gyvybės svarbios“ (Black Lives Matter, BLM) grupių pareiškė dėl kraštutinių dešiniųjų aktyvistų buvimo atšaukianti šeštadienį planuotą protestą. Kai kurios antirasistinės demonstracijos sostinėje įvyko, bet į jas susirinko mažiau žmonių.

Visame pasaulyje paminklai tapo juodaodžio George'o Floydo (Džordžo Floido) mirties išprovokuotų demonstracijų prieš rasizmą ir policijos smurtą „karštaisiais taškais“ .

Didžiojoje Britanijoje šie protestai sukėlė nacionalines diskusijas apie imperijos palikimą ir jos vaidmenį prekyboje vergais. Sekmadienį Bristolio mieste protestuotojai nuvertė prekiautojo vergais Edwardo Colstono (Edvardo Kolstono) statulą, nuvilko ją į uostą ir įmetė į vandenį. Londone ant W. Churchillio statulos buvo užrašyti žodžiai „buvo rasistas“.

Didžiosios Britanijos ministras Borisas Johnsonas (Borisas Johnsonas) penktadienį tviteryje parašė, kad nors kai kurios W. Churchillio išsakytos mintys „buvo ir yra nepriimtinos mums šiandien“, šis veikėjas buvo didvyris.

„Negalime dabar bandyti redaguoti arba cenzūruoti savo praeitį“, – pabrėžė premjeras.

Policija, siekdama užkirsti kelią smurtiniams susirėmimams, šeštadienį įvedė griežtų apribojimų. Valdžia taip pat atitvėrė kitus Parlamento aikštėje esančias paminklus, tarp jų – Nelsono Mandelos ir Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) statulas.

Policijos viršininkas Basas Javidas (Basas Džavidas) paragino žmones dėl koronaviruso grėsmės iš viso nesiburiuoti arba bent jau laikytis numatyto maršruto ir iki 17 val. pasitraukti iš gatvių. Nepaklususiesiems gresia areštas.

Praėjusį savaitgalį buvo sulaikyta daugybė žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

>Lietuvis

Penktadieniu daug. Kokia diena?

Lietuvis

Vilniuje penktadienį 17:30 Gedimino prospektu vyks eitynės už baltaodžių už lietuvių gyvybes! Tai bus pasipriešinimas "BLACK LIVES MATTER". Lietuvių eitynės vadinasi "LIETUVIŲ GYVYBĖS SVARBIOS" renginys paskelbtas facebook ir internete. facebook. com/events/286361616065971/ Dalyvaujam!

Tai

Kaip tik Lietuvoje....laižydami subines svetimtaučiams ...gali iš išvalyti nuo pajuodusiu gatvių.,..... porsidaveliai per amžius buvot...tfu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS