Neramumų apimtos Šri Lankos prezidentas paskelbė nepaprastąją padėtį | Diena.lt

NERAMUMŲ APIMTOS ŠRI LANKOS PREZIDENTAS PASKELBĖ NEPAPRASTĄJĄ PADĖTĮ

Šri Lankos prezidentas Gotabaya Rajapaksa (Gotabaja Radžapakša) penktadienį paskelbė šalyje nepaprastąją padėtį – jau antrąkart per pastarąsias penkias savaites, suteikdamas saugumo pajėgoms didesnius įgaliojimus prasidėjus nacionaliniam streikui, per kurį reikalaujama valstybės vadovo atsistatydinimo.

Prezidento atstovas sakė, jog G. Rajapaksa pasinaudojo griežtais nepaprastosios padėties įstatymais, siekdamas „užtikrinti viešąją tvarką“.

Anksčiau penktadienį Šri Lankoje darbą sustabdė parduotuvės ir viešasis transportas, profesinėms sąjungoms kaltinant prezidentą dėl precedento neturinčios ekonomikos krizės, jau kelias savaites kurstančios didelius neramumus.

Policija anksčiau penktadienį ašarinėmis dujomis ir vandens patranka vaikė studentus, mėginusius šturmuoti nacionalinio parlamento pastatą ir reikalavusius, kad G. Rajapaksa atsistatydintų.

Nepaprastoji padėtis suteikia saugumo pajėgoms plačius įgaliojimus, pavyzdžiui, ilgam sulaikyti įtariamuosius be teismo priežiūros.

Be to, ji leidžia pasiųsti kariuomenę į pagalbą policijai palaikant viešąją tvarką ir įstatymų laikymąsi.

„Prezidentas pasinaudojo savo galiomis įvesti nepaprastosios padėties taisykles, kad būtų užtikrintas būtiniausių paslaugų teikimas ir viešoji tvarka“, – sakė valstybės vadovo atstovas.

Anot jo, nepaprastoji padėtis įsigalios nuo vidurnakčio.

Spaudimą patiriantis G. Rajapaksa anksčiau nepaprastąją padėtį buvo įvedęs balandžio 1-ąją – kitą dieną po tūkstančių protestuotojų mėginimo įsiveržti į jo privačius namus sostinėje. Tąsyk šiam režimui buvo leista pasibaigti balandžio 14 dieną.

Vis dėlto protestai nuo tada tik dar labiau išplito. Nauja nepaprastoji padėtis buvo paskelbta tūkstančiams demonstrantų tebebudint prie G. Rajapaksos prezidentūros pajūryje, kur jie protestuoja nuo balandžio 9 dienos. Mažesnės grupės mėgino įsiveržti į kai kurių kitų svarbių vyriausybės politikų namus.

Sostinėje budintys 85 tūkst. policininkų sustiprino visų valdančiosios partijos deputatų apsaugą.

Vis dėlto jų pajėgumai buvo viršyti, todėl teisėsauga paprašė saugumo pajėgų pagalbos.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Gigas

Jis tikras lietuvys,nepaprastoji padėtis tai daiktas.Greit mokosi.

išmoko

iš Lietuvos. Beždžionė irgi kartais mokosi.

Anonimas

Jeigu žmonės protestuoja prieš prezidentą ir draudžia tai daryti Jis,vadinasi šalyje nėra demokratijos,Tai Diktatūra !!! Ir reikia kuo greičiau versti valdžia.Beždžionė mojuoja ranka ,triušio šypseną nutaises.Šlykstu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS