Nerimas neslūgsta: prognozė – dar tūkstantis užsikrėtimo naujuoju virusų atvejų | Diena.lt

NERIMAS NESLŪGSTA: PROGNOZĖ – DAR TŪKSTANTIS UŽSIKRĖTIMO NAUJUOJU VIRUSŲ ATVEJŲ

Kinijos Uhano miesto, atsidūrusio naujo mirtinai pavojingo viruso protrūkio epicentre, meras paskelbė, jog tikisi dar tūkstančio patvirtintų užsikrėtimo atvejų, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Pasak Zhou Xianwango (Džou Sianvango), remiantis miesto ligoninėse tikrinamų ar stebimų pacientų skaičiumi „galima pridėti maždaug 1 tūkstantį atvejų“.

Naujasis koronavirusas yra panašus į ūmaus kvėpavimo takų sindromą (SARS), 2002– 2003 metais nusinešusį šimtus gyvybių Kinijoje ir Honkonge, ir Artimųjų Rytų respiracinio sindromo infekciją (MERS), išplitusią 2012 metais ir taip pat sukėlusią daugybę mirčių.

Kuria vakciną?

Kinijos susirgimų kontrolės ir profilaktikos centras kuria vakciną nuo pneumoniją sukeliančio naujo tipo koronaviruso 2019-nCoV. Tai sekmadienį pranešė laikraštis „China Daily“.

„Centro mokslininkai jau pradėjo kurti vakciną, pavyko išskirti virusą, dabar stengiamasi parinkti vakcinos gamybai tinkamą padermę“, – cituoja leidinys centro vadovą Xu Wenbo.

„Be to, centras taip pat atrenka vaistinius preparatus, kurie efektyviai kovoja su naujo tipo koronaviruso sukelta pneumonija“, – sakė jis.

Naujausiais duomenimis, patvirtintų naujo tipo koronaviruso sukeltos pneumonijos atvejų skaičius Kinijoje sekmadienį pasiekė 2002. Kaip pranešė valdžios institucijos, nuo šios ligos mirė 56 žmonės.

Daugiau kaip 30 užsikrėtimo koronavirusu atvejų taip pat nustatyta Australijoje, Japonijoje, Jungtinėse Valstijose, Malaizijoje, Nepale, Pietų Korėjoje, Prancūzijoje, Singapūre, Tailande ir Vietname.

Kinijos valdžia praėjusių metų gruodžio 31 d. pranešė Pasaulio sveikatos organizacijai apie nežinomos pneumonijos protrūkį Uhane – dideliame prekybos ir pramonės centre, kuriame gyvena daugiau kaip 11 milijonų žmonių. Ligos sukėlėjas – koronavirusas 2019-nCoV – buvo nustatytas sausio 7 d.

Nerimas Kanadoje

Kanados pareigūnai sekmadienį pranešė, kad ieško asmenų, palaikiusių kontaktą su kinišku virusu susirgusiu kanadiečiu.

Kanados visuomenės sveikatos biuro vadovė Theresa Tam (Tereza Tam) sakė, kad į penktą dešimtį įkopęs vyras turėjo švelnius simptomus, kai skrido iš Kinijos Uhano į Guangdžou miestą, o iš ten į Torontą.

Jis yra pirmas kanadietis, susirgęs plintančiu kinišku koronavirusu.

Vyras buvo pristatytas į ligoninę praėjus dienai po to, kai ketvirtadienį atvyko į Torontą. Medikai teigia, kad vyras yra izoliuotas, stabilios būklės.

Th. Tam sakė, kad pareigūnai ieško į Torontą skridusio „China Southern Airlines“ lėktuvo keleivių, buvusių dviejų metrų spinduliu nuo užsikrėtusiojo vietos. Taip pat ieškoma asmenų, jį aptarnavusių arba suteikusių jam pagalbą.

Sveikatos apsaugos specialistė sakė, kad kiti keleiviai ir oro uostose buvę žmonės neturėtų būti pernelyg susirūpinę. Ji tvirtino, kad virusui plisti reikalingas artimas žmogaus kontaktas.

„Visi kiti keleiviai turėtų išlikti ramūs“, – teigė Th. Tam.

Pasak jos, rizika kanadiečiams išlieka maža.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Skaitytojas

Ar lietuviai neparsisiūs šio viruso paštu kartu su internetu pirktomis prekėmis?

KAUNIETIS.

Kažkaip nerealiai viruso atsiradimą komentatoriai traktuoja,aš turiu nuomonę,kad - tai jankių darbas,bet ne paskutinis,nes sbrodas gyvenantis,ant milijonų indėnų žemių. - Ar gail vadintis valstybe,ar tauta,juk ten visi gobšuoliai suvažiavo ir laukiu kada ji sugrius,ar sunaikins teigiamos jėgos

SUSIJUSIOS NAUJIENOS