„The New York Times“: Rusija turės išduoti V. Putiną Hagos teismui | Diena.lt

„THE NEW YORK TIMES“: RUSIJA TURĖS IŠDUOTI V. PUTINĄ HAGOS TEISMUI

  • 0

Tarptautinio baudžiamojo teismo išduotas arešto orderis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui nėra tik simbolinis žingsnis. Jis ne šiaip negalės keliauti į daugybę šalių – jį gali išduoti ir pati Rusija.

Rusija kenčia nuo sankcijų ir jos bus taikomos tol, kol ji neįvykdys Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) sprendimo išduoti V. Putiną ir kitus karo nusikaltimais įtariamus asmenis. Apie tai rašo „The New York Times“.

Kovo 17 dieną įvyko istorinis įvykis – TBT išdavė arešto orderį V. Putinui ir prezidento vaiko teisių komisarei Marijai Lvovai-Belovai. Jie kaltinami ukrainiečių vaikų grobimu ir išvežimu į Rusiją.

„Vargu ar V. Putinas artimiausiu metu bus teisiamas. Tarptautinis baudžiamasis teismas nenagrinėja bylų už akių, o Rusija atmetė orderius kaip „beprasmiškus“. Nepaisant to, teismo sprendimas turi didžiulę moralinę svarbą. V. Putinas buvo prilygintas nuverstam Sudano prezidentui Omarui Hasanui al-Bashirui, kaltinamam žiaurumais Darfūre, Serbijos lyderiui Slobodanui Miloševićui, kalėjusiam už karą Balkanuose, taip pat naciams, nuteistiems Niurnberge dėl Antrojo pasaulinio karo“, – rašoma „The New York Times“ straipsnyje.

Nepaisant to, teismo sprendimas turi didžiulę moralinę svarbą.

Pažymėtina, kad Ukrainos valdžios vertinimais, rusai per karą priverstinai ištrėmė apie 16 tūkst. vaikų. Rusija pripažįsta pagrobusi 2 tūkst. Nuo šiol V. Putinui rizikinga lankytis 123 Romos statutą pasirašiusiose šalyse, nes ten jis gali būti suimtas. Tas orderis daro Rusijos lyderį atstumtuoju. Kita šio TBT sprendimo pasekmė – sankcijos.

JAV teisininkas Stephenas Repas pažymėjo, kad Rusija negalės panaikinti tarptautinių sankcijų, kol neįvykdys TBT orderio – tai yra, kol neišduos V. Putino ir kitų įtariamųjų. Diktatorius negalės to atsikratyti visą likusį gyvenimą. Net jei nebebus prezidentas, V. Putinas niekaip negalės nusiraminti Rusijoje, nes nauja valdžia irgi bus suinteresuota sankcijų švelninimu ir anksčiau ar vėliau išduos V. Putiną. Net ir jo paties bendražygiai, dabar svajojantys apie atkuriamus ekonominius santykius su Vakarais, tikriausiai pagalvos apie V. Putino palaikymą. Nes kol V. Putinas nebus išduotas, dėl sankcijų švelninimo Rusijai net nebus diskutuojama.

Situaciją savo „Telegram“ pakomentavo Rusijos analitikas Anatolijus Nesmianas („El Murid“). Jis pažymėjo, kad Vakarai kelia Maskvai pasitraukimo iš konflikto kainą.

„Rusija nepajėgs panaikinti tarptautinių sankcijų, neįvykdžiusi Tarptautinio baudžiamojo teismo orderio. Anksčiau buvo teigiama, kad sankcijos gali būti panaikintos grįžus į situaciją, kuri buvo iki vasario 24 d. Dabar net grįžimas prie 1991 m. sienų neleis svarstyti sankcijų klausimo. Dabar tik hardcore“, – rašė tinklaraštininkas.

Gairės: Vladimiras Putinas, Haga, sankcijos, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS