Nuo paliaubų sudarymo Kalnų Karabache žuvo keturi jo kariai | Diena.lt

NUO PALIAUBŲ SUDARYMO KALNŲ KARABACHE ŽUVO KETURI JO KARIAI

  • 2

Azerbaidžanas sekmadienį pranešė, kad nuo tada, kai lapkričio pradžioje su armėnų separatistais buvo sudarytas susitarimas dėl ugnies nutraukimo, ginčijamame Kalnų Karabacho regione žuvo keturi jo kariai.

Pasak Gynybos ministerijos, kalnuotoje provincijoje liko armėnų kovotojų grupė, kuri nepaiso Rusijai tarpininkaujant pasiektų paliaubų sąlygų ir neseniai pradėjo mirtinas atakas prieš Azerbaidžano pajėgas.

Ministerija pranešė, kad lapkričio 23 dieną separatistų pasaloje žuvo trys kariai, o dar vienas karys patyrė mirtinus sužeidimus per antradienį netoli Hadruto kaimo įvykusią ataką.

Ir Armėnija, ir Azerbaidžanas apkaltino vienas kitą paliaubų, užbaigusių šešias savaites trukusias kovas tarp ilgalaikių priešų dėl atsiskyrusio regiono kontrolės, pažeidimu.

Armėnija sekmadienį pranešė, jog per penktadienio vakarą kilusius susidūrimus su Azerbaidžano kariais buvo sužeisti šeši separatistų kovotojai.

Armėnijos Gynybos ministerija nurodė, jog šeštadienį kovos prie Hadruto vyko kelias valandas ir jog buvo naudojama sunkioji artilerija, bei pareiškė, kad Azerbaidžanas didina savo karių skaičių regione.

„Šeši Armėnijos kariai buvo sužeisti“, – teigė ministerija, pavadindama ataką azerbaidžaniečių „provokacija“.

„Geležiniu kumščiu“

Armėnijos Gynybos ministerija pareiškė, kad pastarosios kovos buvo aptartos Rusijos ir Armėnijos gynybos ministrų susitikime Maskvoje, o Užsienio reikalų ministerija teigė, jog susirėmimai tęsėsi ir sekmadienį.

Azerbaidžanas sekmadienį pranešė, kad buvo priverstas reaguoti į pastaruosius aukų pareikalavusius išpuolius prieš jo karius vykdydamas antiteroristines operacijas.

Tarp Armėnijos remiamų separatistų ir Azerbaidžano dėl Kalnų Karabacho rugsėjį kilęs konfliktas baigėsi lapkričio 10 dieną, kai tarpininkaujant Maskvai buvo pasiektas taikos susitarimas, pagal kurį armėnai užleido kai kurias teritorijos dalis.

Per pastarąsias kovas tarp buvusių Sovietų Sąjungos valstybių, kurios 10-ajame dešimtmetyje buvo įsitraukusios į karą dėl kalnuoto regiono, žuvo daugiau nei 5 000 žmonių, įskaitant civilius gyventojus.

Pagal taikos susitarimą, Rusija Kalnų Karabache dislokavo beveik 2 000 taikdarių.

Rusijos Gynybos ministerija, šeštadienį pranešusi apie taikos susitarimo pažeidimą, sekmadienį pranešė, jog paliaubos atkurtos.

Be to, šešadienį vadinamosios Minsko grupės, kuri dešimtmečius vadovavo deryboms dėl Kalnų Karabacho konflikto, bet nepasiekė jokio tvaraus susitarimo, prancūzų ir amerikiečių pasiuntiniai Baku susitiko su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu).

I. Aliyevas apibūdino pranešimus apie naujas kovas kaip „nerimą keliančias“ ir pažadėjo „geležiniu kumščiu“, sutriuškinti Armėnijos pajėgas, jei kovos vėl prasidės.

Pasiuntiniai Stephane'as Visconti (Stefanas Vikonti) ir Andrew Schoferis (Endrius Skoferis) sekmadienį turėtų lankytis Jerevane.

Ketvirtadienį lankydamasis Azerbaidžano sostinėje Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sveikino tai, ką pavadino savo artimo sąjungininko „šlovinga pergale“ šiame konflikte.

Turkų lyderis, kuris dalyvavo azerbaidžaniečių pergalės minėjimo renginiuose, atvirai rėmė Azerbaidžaną ir padėjo parengti bei apginkluoti jo kariuomenę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Ptakeikti azijatai.

Skaitytojas

Nukauti 4 babajai.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS