Palestiniečių premjeras apkaltino Izraelį vykdant genocidą Gazos Ruože | Diena.lt

PALESTINIEČIŲ PREMJERAS APKALTINO IZRAELĮ VYKDANT GENOCIDĄ GAZOS RUOŽE

  • 1

Palestiniečių ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyeh (Mohamedas Štajė) penktadienį apkaltino Izraelį užblokuotame Gazos Ruože vykdant genocidą, tęsiantis kovai su didelio masto puolimą prieš žydų valstybę surengusios „Hamas“ kovotojais.

„Mūsų žmonės Gazoje patiria genocidą, o Gaza tapo tragedijos zona“, – sakė M. Shtayyeh spaudos konferencijoje Ramaloje.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo daugiau nei 1,3 tūkst. žmonių, dar 150 žmonių buvo paimti įkaitais.

Izraelio smūgiai į „Hamas“ taikinius Gazos Ruože pareikalavo kone 1,8 tūkst. žmonių gyvybių.

Izraelis penktadienį davė palestiniečiams 24 valandas palikti šiaurinę Gazos Ruožo dalį prieš planuojamą sausumos puolimą šioje teritorijoje.

„Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ragina evakuoti visus civilius Gazos miesto gyventojus iš savo namų į pietus dėl jų pačių saugumo ir apsaugos ir persikelti į teritoriją į pietus nuo Vadi Gazos, kaip parodyta žemėlapyje“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Tolimesnėmis dienomis IDF toliau aktyviai veiks Gazos mieste ir dės daug pastangų, kad nepakenktų civiliams“, – priduriama jame.

„Hamas“ penktadienį atmetė Izraelio raginimą dėl 1,1 mln. žmonių evakuacijos, o Jungtinės Tautos paragino jį atšaukti.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jo

Adolfas jiems svelnesnis daug buvo ,o cia kaip žverys nuo 1947 vykdo genocida Palestinos Tsutai .Laisve Paleztinai !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS