PAR prezidentas patvirtino apiplėšimo faktą, bet neigia grobęs įtariamuosius | Diena.lt

PAR PREZIDENTAS PATVIRTINO APIPLĖŠIMO FAKTĄ, BET NEIGIA GROBĘS ĮTARIAMUOSIUS

Pietų Afrikos Respublikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) ketvirtadienį patvirtino, kad viename iš jam priklausančių objektų įvyko vagystė, tačiau paneigė buvusio žvalgybos vadovo kaltinimus, esą vagys buvo jo pagrobti ir papirkti.

Buvęs žvalgybos vadovas Arthuras Fraseris (Arturas Freizeris) vėlų trečiadienio vakarą apkaltino prezidentą organizavus vagių, išnešusių 4 mln. JAV dolerių (3,73 mln. eurų) iš jo ūkio į šiaurę nuo Johanesburgo, pagrobimą, apklausą ir papirkimą.

„Prezidentas Ramaphosa aiškiai pareiškė, kad nėra jokio pagrindo jam pareikštiems kaltinimams dėl nusikalstamo elgesio“, – sakoma prezidentūros pranešime.

Tačiau prezidentūra patvirtino, kad 2020 metų vasario 9 dieną įvyko vagystė, per kurią buvo pavogta didelė pinigų suma, gauta iš laukinių gyvūnų pardavimo. Tuo metu C. Ramaphosa dalyvavo Afrikos Sąjungos viršūnių susitikime Etiopijoje.

„Gavęs pranešimą apie apiplėšimą prezidentas S. Ramaphosa pranešė apie įvykį Pietų Afrikos policijos tarnybos Prezidento apsaugos skyriaus vadovui, kad šis jį ištirtų“, – sakoma pareiškime.

Baigęs karjerą žvalgybos agentūroje A. Faseris tapo šalies kalėjimų vadovu.

Tai jis spalį nurodė dėl ligos iš kalėjimo paleisti buvusį prezidentą Jacobą Zuma (Džeikobą Zumą), šiam atlikus vos du iš 15 mėnesių laisvės atėmimo bausmės, skirtos už teismo nurodymų nevykdymą dėl jo atsisakymo stoti prieš korupciją tyrusius pareigūnus.

J. Zuma buvo priverstas atsistatydinti 2018 metais po virtinės korupcijos skandalų.

Jį pakeitė tuometinis jo pavaduotojas C. Ramaphosa. Perimdamas prezidento pareigas jis žadėjo kovoti su korupcija.

Tačiau  jis taip pat buvo iškviestas apklaustai tyrime dėl valstybės lėšų grobstymo J. Zumos vadovavimo laikotarpiu.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS