Pareigūnas: policija suklydo iš karto neįsiveržusi į mokyklos klasę, kur buvo šaulys | Diena.lt

PAREIGŪNAS: POLICIJA SUKLYDO IŠ KARTO NEĮSIVERŽUSI Į MOKYKLOS KLASĘ, KUR BUVO ŠAULYS

Vienas aukšto rango Teksaso saugumo pareigūnas penktadienį pareiškė, kad, „žvelgiant atgal“, policija priėmė neteisingą sprendimą iš karto neįsiveržti į kabinetą Juvaldžio mokykloje, kurioje šaulys galiausiai nušovė 19 vaikų ir dvi mokytojas.

„Žvelgiant iš laiko perspektyvos... tai buvo neteisingas sprendimas“, – Teksaso viešojo saugumo departamento direktorius Stevenas McCraw (Stivenas Makro) sakė spaudos konferencijoje, kurioje jį užgriuvo klausimai, kodėl policija laukė pastiprinimo ir tik tada įžengė į vidų.

„Iš to, ką mes žinome, manome, kad įžengta turėjo būti kuo greičiau“, – teigė jis.

Remiantis iki šiol pateiktais duomenimis, antradienį 18-metis Salvadoras Ramosas iš pradžių pašovė savo močiutę, pasišalino iš įvykio vietos ir sudaužė jos automobilį netoli Juvaldžio pradinės mokyklos, o prieš įsiverždamas į ugdymo įstaigą šaudė į praeivius.

Po kelių minučių į vidų įžengė pareigūnai, tačiau juos sulaikė šaudymas, tad jie iškvietė pastiprinimą. Maždaug po valandos atvykusi taktinė grupė nukovė šaulį.

Iš to, ką mes žinome, manome, kad įžengta turėjo būti kuo greičiau.

Tuo metu pareigūnai evakavo mokinius ir mokytojus ir nesėkmingai bandė derėtis su S. Ramosu, kuris, užsibarikadavęs viename kabinete, toliau šaudė.

Į suvažiavimą susirinko ginklų lobistai

Įtakinga JAV Nacionalinė šaulių asociacija (NRA) penktadienį, praėjus kelioms dienoms po žudynių Teksaso pradinėje mokykloje, Hjustone pradėjo suvažiavimą, tačiau virtinė aukšto rango asmenų, neatvykusių į ginklų lobistų renginį, atskleidė didelį nerimą dėl jam pasirinkto laiko.

Buvęs prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) yra vienas iš numatytų kalbėtojų kasmetiniame suvažiavime, kuris vyksta maždaug už keturių valandų kelio automobiliu nuo Juvaldžio miestelio, kur antradienį paauglys, ginkluotas automatiniu šautuvu AR-15, nužudė 19 mokinių ir dvi mokytojas.

Į suvažiavimą susirinko tūkstančiai ginklų entuziastų, kurie užpildė didžiulę konferencijų salę, pilną ginklų gamintojų stendų, pusiau automatinių šautuvų ir medžioklės įrangos.

„Tai yra tai, ko reikia, tai yra mega“, – sakė į septintą dešimtį metų įkopęs vyriškis, rankose laikydamas naują „Hellion“ šautuvą, kurį svarstė įsigyti, o netoliese iš garsiakalbių skambėjo garsi muzika.

Tačiau milijonams amerikiečių sielvartaujant ir pykstant po didžiausių per dešimtmetį šaudynių mokykloje, kūriniu „American Pie“ garsėjantis atlikėjas Donas McLeanas (Donas Maklinas) ir dar virtinė muzikantų atsisakė groti trijų dienų renginyje, o respublikonas Teksaso gubernatorius Gregas Abbotas (Gregas Abotas) pareiškė, kad nebeatvyks į suvažiavimą asmeniškai.

D. McLeanas sakė, kad būtų „nepagarbu ir skaudu“ koncertuoti šeštadienį numatytame koncerte „Grand Ole Night of Freedom“. Pranešama, kad mažiausiai penkios kitos kantri muzikos žvaigždės, įskaitant Lee Greenwoodą (Li Grinvudą) ir Larry Gatliną (Larį Gatliną), taip pat atsisakė ten dalyvauti.

G. Abbotas, atmetantis vis emocingesnius raginimus sugriežtinti ginklų įstatymus Teksase, kur prisirišimas prie teisės nešiotis ginklą yra labai stiprus, turėtų atsiųsti iš anksto įrašytą kalbą. Gubernatoriaus pavaduotojas Danas Patrickas (Denas Patrikas) taip pat atšaukė planus kalbėti renginyje.

Bendrovė „Daniel Defense“, kurios gamybos automatinį šautuvą Juvaldžio šaulys Salvadoras Ramosas įsigijo netrukus po savo 18-ojo gimtadienio, taip pat nusprendė nedalyvauti suvažiavime dėl „siaubingos tragedijos“.

Tuo metu Teksaso policija susiduria su piktais klausimais, kodėl užtruko valandą, kol pavyko neutralizuoti šaulį, o viename vaizdo įraše matyti, kaip desperatiški tėvai maldauja pareigūnų šturmuoti mokyklą.

Vietos pastoriai Danielis Myersas (Danielis Majersas) ir jo žmona Matilda naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad įvykio vietoje matė besiblaškančius tėvus.

„Vienas šeimos narys sakė: „Aš tarnavau kariuomenėje, duokite man ginklą, aš įeisiu“, – pasakojo 72 metų D. Myersas.

„Nepamirškite jų, prašau“

Teksaso viešojo saugumo departamento atstovas Victoras Escalonas (Viktoras Eskalonas), susidūręs su klausimais apie policijos reakciją į tragediją, ketvirtadienį sakė, kad tyrėjai vis dar aiškinasi įvykių eigą.

Remiantis iki šiol pateiktais duomenimis, S. Ramosas iš pradžių pašovė savo močiutę, pasišalino iš įvykio vietos ir sudaužė jos automobilį netoli mokyklos, o prieš įsiverždamas į ugdymo įstaigą šaudė į praeivius.

Po kelių minučių į vidų įžengė pareigūnai, tačiau juos sulaikė šaudymas, tad jie iškvietė pastiprinimą. Maždaug po valandos atvykusi taktinė grupė nukovė šaulį.

Tuo metu pareigūnai evakavo mokinius ir mokytojus ir nesėkmingai bandė derėtis su S. Ramosu, kuris, užsibarikadavęs viename kabinete, toliau šaudė.

Viena šaulio aukų tapo 10-metė Amerie Garza (Ameri Garsa) – mergaitė, kuri mėgdavo mokyklą, piešti ir lipdyti iš molio.

„Ji buvo maža nekalta mergaitė, mėgusi mokyklą ir nekantriai laukusi vasaros“, – žurnalistams pasakojo jos 63 metų močiutė Dora Mendoza (Dora Mendosa), atidavusi pagarbą prie improvizuoto memorialo šalia mokyklos.

D. Mendoza ragino pareigūnus imtis skubių veiksmų, kad ateityje būtų užkirstas kelias šaudynėms, šaliai vėl įsitraukus į didelius nesutarimus keliančias diskusijas dėl ginklų.

„Jie turi ką nors dėl to daryti. Jie turi nepamiršti mūsų, kūdikių... Nepamirškite jų, prašau“, – kalbėjo ji pro ašaras.

Šaudynės Juvaldyje buvo daugiausiai aukų pareikalavęs incidentas nuo 2012 metais Konektikute įvykusių šaudynių Sandi Huko pradinėje mokykloje, kai žuvo 20 vaikų ir šeši darbuotojai.

Nepaisant masinių šaudynių rykštės, pastangos visoje šalyje vykdyti ginklų kontrolę – nuo automatų uždraudimo iki įpareigojimo tikrinti pirkėjų psichinę sveikatą ir teistumą – ne kartą žlugo, nors apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių tam pritaria.

Sekmadienį Juvaldyje lankysis JAV prezidentas Joe Baidenas (Džo Baidenas) ir dar kartą pasisakys už ginklų kontrolę, aktyvistams prieš lapkritį vyksiančius vidurio kadencijos rinkimus siekiant sutelkti rinkėjus šiuo klausimu.

Parklando mokykloje Floridoje 2018 metais įvykusias šaudynes išgyvenusių asmenų įkurta grupė „March for Our Lives“ paragino birželio 11 dieną visoje šalyje surengti protestus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Broileris

Amerika mūsų idealas.

Psichol.

Prašau,visai aišku iš kur atkeliauja smurtas, patyčios, žudynės nuo mokyklos suolo,nes tenai matomai tie jauni žmonės,kolektyvuose patiria mobingą iš didžiosios raidės,kurio pasekmės , mirtis.Tučiokites , čia Lietuvoje,bus tas pats,nes žmonės ne atlaiko ir gaunasi tas kas gaunasi,baisu. Nebukime tokie kaip Amerikoje,kad nebūtų žudynių pas mus.

Anonimas

Tai ko nei vienas iš narsių tėvų neturejo ginklo ir nebandė nukenksminti šaulio ? Tiek ginklų turi, o kai reikia - nei vieno narsuolio neatsiranda....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS