Paryžiuje pagerbti Malyje susidūrus sraigtasparniams žuvę kariškiai | Diena.lt

PARYŽIUJE PAGERBTI MALYJE SUSIDŪRUS SRAIGTASPARNIAMS ŽUVĘ KARIŠKIAI

  • 1

Prancūzija pirmadienį pagerbė 13 Malyje žuvusių kariškių. Praėjusią savaitę operacijos prieš džihadistus metu susidūrė du sraigtasparniai, žuvo visi jais skridę žmonės.

„Laisvė, deja, dažnai turi pralieto kraujo skonio“, – sakė Emmanuelis Macronas priešais 13 karstų Invalidų karo ligoninės kieme.

„Jie žuvo operacijos Prancūzijai metu, dėl Sahelio žmonių apsaugos, dėl kitų piliečių saugumo ir už laisvę pasaulyje“, – sakė E. Macronas.

Ceremonijoje dalyvavo Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keitas, taip pat kariai iš dalinių, kuriems priklausė žuvusieji, bei aukų šeimos.

Kiek anksčiau Paryžiaus centru į Invalidų kapines traukė katafalkų kortežas, kurį civiliai palydėjo plojimais, o kariškiai atidavė pagarbą.

Prancūzija Malyje savo pajėgas dislokavo 2013 m. Po separatistų sukilimo ir valstybės perversmo, įvykusio ankstesniais metais, šiaurinės Malio dalies kontrolė atiteko džihadistams ir Prancūzijos pajėgos kontrolę siekė sugrąžinti šalies vyriausybei.

Šiuo metu Prancūzija yra dislokavusi 4 500 karių Malyje, Čade ir Nigeryje, atliekančių operacijas prieš įvairias Sahelio regiono islamistų ekstremistų grupes.

Prancūzijoje vykstant pagerbimo ceremonijai, Jungtinių Tautų (JT) ekspertas perspėjo, kad saugumo situacija Malyje pasiekė „kritinį lygį“.

Būta „precedento neturinčių smurtinių incidentų, vis daugiau gyvybių nusinešančių teroristinių išpuolių prieš saugumo darbuotojus bei civilius“, teigė JT nepriklausomas ekspertas Alioune‘as Tine‘as.

Praėjusį pirmadienį įvykęs sraigtasparnių susidūrimas yra daugiausiai aukų per pastaruosius 30 metų pareikalavęs Prancūzijos karinių pajėgų incidentas.

Prancūzijos karinės pajėgos skelbė, kad trys sraigtasparniai ir vienas naikintuvas buvo iškviesti į pagalbą su džihadistų grupuote susidūrusioms pajėgoms.

Manevruodami tamsoje du iš sraigtasparnių trenkėsi vienas į kitą, žuvo visi jais skridę kariškiai.

„Islamo valstybės“ (IS) grupuotė pareiškime teigė, kad sraigtasparniai susidūrė, kai IS kovotojai į vieną iš jų paleido ugnį ir privertė jį atsitraukti.

Tačiau ginkluotųjų Prancūzijos pajėgų vadas generolas Francois Lecointre penktadienį sakė, kad tai „visiškai klaidinga informacija“ ir jokie džihadistai į sraigtasparnius nešaudė.

E. Macronas praėjusią savaitę teigė, kad karinės pajėgos ir vyriausybė ateinančiomis savaitėmis svarstys „visus variantus“, susijusius su šalies kariniu įsitraukimu Sahelio regione.

 

GALERIJA

  • Paryžiuje pagerbti Malyje susidūrus sraigtasparniams žuvę kariškiai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Gert mažiau reikia.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS