Pasaulio diplomatijos bendruomenė reiškia pagarbą velionei M. Albright | Diena.lt

PASAULIO DIPLOMATIJOS BENDRUOMENĖ REIŠKIA PAGARBĄ VELIONEI M. ALBRIGHT

Pasaulio diplomatijos bendruomenė trečiadienį reiškė pagarbą velionei Madeleine Albright (Madlen Olbrait) – pirmajai moteriai, stovėjusiai prie JAV Valstybės departamento vairo, ir vienai įtakingiausių savo kartos valstybininkių, kuri mirė būdama 84 metų.

M. Albright, atvykusi į Jungtines Valstijas 11 metų amžiaus kaip politinė pabėgėlė, Amerikos diplomatijos vadove buvo paskirta prezidento pareigas einant Billui Clinton (Bilui Klintonui) ir dirbo šiame poste 1997–2001 metais.

B. Clintonas, taip pat jo įpėdiniai George'as W. Bushas (Džordžas V. Bušas), Barackas Obama (Barakas Obama) ir Joe Bidenas (Džo Baidenas) gyrė M. Albright ypatingus nuopelnus valstybės tarnyboje.

M. Albright „nutiesė kelią pažangai kai kuriuose nestabiliausiuose pasaulio kampeliuose ir buvo demokratinių vertybių gynėja“, rašė B. Obama išplatintame pareiškime.

„Pati būdama imigrantė ji į savo novatorišką karjerą žvelgė iš unikalios ir svarbios perspektyvos“, – pridūrė buvęs prezidentas.

M. Albright gimė 1937 metais Prahoje žydų šeimoje, tačiau apie savo šaknis sužinojo gerokai vėliau. 1939 metais šeima bėgdama nuo nacių invazijos paliko Čekoslovakiją, praradusi kelis artimuosius koncentracijos stovyklose. Pirmiausia ji įsikūrė Anglijoje, o po dešimtmečio persikėlė į Jungtines Valstijas.    

„Čekoslovakijoje gimusi lyderė, uoli demokratijos ir žmogaus teisių gynėja. Šiandien Vidurio Europa labiau nei bet kada prisimena jos atsidavimą NATO plėtrai. Mano nuoširdžiausia užuojauta jos šeimai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Čekijos užsienio reikalų ministras Janas Lipavsky (Janas Lipavskis).

Išplatintame pareiškime M. Albright šeima nurodė, kad ji mirė nuo vėžio „apsupta šeimos bei draugų“, ir pagerbė „mylinčią motiną, močiutę, seserį ir draugę“, taip pat „nenuilstančią demokratijos ir žmogaus teisių gynėją“.

„Novatorė“

Baigusi politikos mokslus M. Albright įsitraukė į politiką užsiimdama lėšų rinkimu, buvo Kongreso nario padėjėja, o vėliau pateko į Jimmy Carterio (Džimio Karterio) administraciją, kur dirbo su lenkų ir amerikiečių kilmės Zbigniewu Brzezinski (Zbignevu Bžezinskiu), ėjusiu prezidento patarėjo nacionalinio saugumo klausimais pareigas. 

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) tviteryje rašė, kad ji nuliūdino žinia apie buvusios JAV valstybės sekretorės mirtį. Pasak prezidento, M. M. Albright „įnešė didžiulį indėlį į transatlantinę saugumo ir vertybių bendriją, įskaitant Lenkijos ir kitų Europos valstybių įstojimą į NATO“.

Jungtinė Tautos, kuriose M. Albright 1993–1997 metais dirbo JAV ambasadore, jos atminimą pagerbė tylos minute.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) sakė daugelį metų dirbęs su M. Albright atmins ją kaip brangią draugę.

„Mane visada stebino jos išmintingi patarimai, gili patirtis, unikalios įžvalgos, žmogiškumas, šiluma ir šmaikštumas“, – sakė A. Guterresas.

„Jos gyvenimas – svarus liudijimas apie neįkainojamą pabėgėlių indėlį juos priėmusioms šalims“, – pridūrė JT vadovas.

M. Albright, kurios pasaulinė įtaka karjeros viršūnėje buvo lyginama su 11 metų Jungtinės Karalystės vyriausybei vadovavusios Margaret Thatcher (Margaret Tečer) įtaka, žinojo, kad ji priklauso naujai moterų, dirbančių valstybės tarnyboje, kartai.

„Anksčiau vienintelis būdas moteriai išreikšti savo požiūrį į užsienio politiką buvo ištekėjus už diplomato išpilti puodelį arbatos ant nepatinkančio ambasadoriaus kelių“, – kartą sakė M. Albrigh.

„Šiandien moterys dalyvauja visuose pasaulio reikaluose“, – kalbėjo ji.

Valstybės departamento, prie kurio vairo M. Albright stojo 1997 metais, dabartinis vadovas Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pabrėžė jos, kaip „genialios diplomatės“ ir „drąsios novatorės“ laimėjimus, taip pat prisiminė jųdviejų draugystę.

„Ji taip pat buvo puiki draugė daugeliui, taip pat ir man. Man jos labai trūks“, – sakė valstybės sekretorius.

„Mūsų pirmajai poniai sekretorei – ačiū“, – pridūrė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nugaišo JANKIŲ n u s i k a l t ė l ė,

kurios i n i c i a t y v a SUDRASKĖ Jugoslavijos valstyvę;- žvėriškai n u ž u d u d a n t dešimtimis tūkstančių gyventojų ne tik Jugoslavijoe ,bet ir IRAKO v a i k ų

...

Valio! Vienu šūdu pasaulyje mažiau...

sutrauka

kad ji stiptu , kiekviena diena nuo pasiutliges, kiek vaiku visame pasaulyje subombordavo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS