Pasaulio lyderiai reiškia užuojautą dėl Maroką sukrėtusio 6,8 balo žemės drebėjimo | Diena.lt

PASAULIO LYDERIAI REIŠKIA UŽUOJAUTĄ DĖL MAROKĄ SUKRĖTUSIO 6,8 BALO ŽEMĖS DREBĖJIMO

  • 1

Pasaulio lyderiai šeštadienį reiškia užuojautą ir paramą dėl penktadienį Maroke įvykusio 6,8 balo žemės drebėjimo, per kurį žuvo mažiausiai 820 žmonių, o dar 672 buvo sužeisti.

Ispanija

Šeštadienį Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas (Pedras Sančesas) pareiškė užuojautą aukų šeimoms.

„Visą savo solidarumą ir paramą Maroko žmonėms po šio baisaus žemės drebėjimo (...) Ispanija yra su šios tragedijos aukomis ir jų šeimomis“, – socialiniame tinkle „X“ rašė premjeras.

Teigiama, kad žemės drebėjimas taip pat buvo juntamas Ispanijos pietvakariniame Andalūzijos regione, kur vietos gelbėjimo tarnybos sulaukė daugiau kaip 20 skambučių iš žmonių, pajutusių žemės drebėjimą tokiuose miestuose kaip Kordoba, Sevilija ir Malaga, sakoma regiono vyriausybės pranešime.

Išplatintame pranešime priduriama, kad pranešimų apie turtinę žalą ar sužeistus žmones Andalūzijoje negauta.

„Mūsų mintys yra su šio baisaus žemės drebėjimo aukomis ir artimaisiais. Visi solidarizuojamės su Maroku ir jo gyventojais“, – „X“ pareiškė Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Albaresas (Chosė Manuelis Albaresas).

„Ispanija pasiūlė Marokui, jei šis manytų, kad tai būtina, savo gelbėjimo pajėgumus, kurie tokiomis akimirkomis yra patys svarbiausi, taip pat savo atstatymo pajėgumus, kai šis momentas praeis. Dabar svarbu išgelbėti kuo daugiau gyvybių“, – žurnalistams Indijoje teigė jis.

Anot ministro, Ispanijos karinis nepaprastųjų situacijų padalinys (UME), taip pat Ispanijos pagalbos agentūros ir ambasada yra visiškai pasirengusi padėti Marokui ir jo gyventojams.

UME yra ginkluotųjų pajėgų padalinys, įkurtas tam, kad galėtų greitai reaguoti į ekstremalias situacijas, pavyzdžiui, miškų gaisrus, potvynius ir žemės drebėjimus.

Prancūzija

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pareiškė esąs sukrėstas žemės drebėjimo Maroke ir pasisiūlė suteikti reikiamą pagalbą.

„Visi esame sugniuždyti po siaubingo žemės drebėjimo Maroke“, – „X“ nurodė prezidentas, skrisdamas į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimą Indijoje.

„Prancūzija yra pasirengusi suteikti pirmąją pagalbą“, – pridūrė E. Macronas.

Ukraina

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išreiškė solidarumą su Maroku.

„Reiškiame gilią užuojautą Jo Didenybei Karaliui Mohamedui VI (Mohamedui šeštajam) ir visiems marokiečiams dėl žmonių aukų, žuvusių per siaubingą žemės drebėjimą Marakešo regione. Linkiu sužeistiesiems greitai pasveikti. Ukraina solidarizuojasi su Maroku šiuo tragišku metu“, – socialiniuose tinkluose teigė V. Zelenskis.

Afrikos Sąjunga

Afrikos Sąjungos Komisijos vadovas šeštadienį išreiškė didelį skausmą dėl pražūtingo žemės drebėjimo Maroke.

„Su didžiuliu liūdesiu sužinojau apie tragiškus Maroko Karalystę sukrėtusio žemės drebėjimo padarinius“, – sakė  Moussa Faki Mahamatas (Musa Fakis Mahamatas) ir pareiškė nuoširdžią užuojautą karaliui, Maroko žmonėms ir aukų šeimoms.

Rusija

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas taip pat pareiškė užuojautą Maroko žmonėms.

„Rusijoje dalijamės draugiškos Maroko tautos skausmu ir gedulu“, – sakoma V. Putino kreipimesi į Maroko karalių Mohammedą VI.

Turkija

Po pražūtingo žemės drebėjimo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) pasiūlė paramą Marokui.

„Šią sunkią valandą visokeriopai palaikysime savo brolius marokiečius“, – „X“ teigė jis.

JAV

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) šeštadienį pareiškė užuojautą daugiau kaip 800 žmonių gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo Maroke aukoms ir pridūrė, kad Vašingtonas yra pasirengęs suteikti visą reikiamą paramą.

„Esu labai nuliūdintas dėl žemės drebėjimo Maroke aukų ir nuniokojimo“, – teigiama jo išplatintame pranešime.

„Mūsų mintys ir maldos yra su visais, kuriuos paveikė ši baisi nelaimė“, – pridūrė J. Bidenas.

Kinija

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) šeštadienį nusiuntė užuojautos laišką į Maroką, pranešė valstybinė žiniasklaida.

„Rugsėjo 9 dieną prezidentas Xi Jinpingas nusiuntė užuojautą Maroko karaliui Mohammedui VI dėl stipraus žemės drebėjimo Maroke“, – nurodė valstybinis transliuotojas CCTV.

GALERIJA

  • Pasaulio lyderiai reiškia užuojautą dėl Maroką sukrėtusio 6,8 balo žemės drebėjimo
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

apgailėtinas vaizdelis

Vakarų tik formali užuojauta, tačiau nėra pažadų finansuoti ir "padėti kiek reikės" marokiečiams. Tačiau karui Ukrainoje ir ukrainiečių žudymui pinigų vakaruose yra.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS