Pasaulis skuba stabdyti naujos koronaviruso atmainos iš Pietų Afrikos plitimą | Diena.lt

PASAULIS SKUBA STABDYTI NAUJOS KORONAVIRUSO ATMAINOS IŠ PIETŲ AFRIKOS PLITIMĄ

  • 9

Šeštadienį Europoje stiprėjo nerimas, kad naujoji COVID-19 sukėlėjo atmaina omikron veržiasi į žemyną.

Didžioji Britanija patvirtino pirmuosius du užsikrėtimo atvejus, Vokietijoje ir Čekijoje pranešta apie įtariamus atvejus, o Nyderlandų valdžia uždarė į karantiną 61 keleivį iš Pietų Afrikos Respublikos (PAR), kuriems nustatytas teigiamas COVID-19 testo rezultatas.

Savo ruožtu PAR pareiškė esanti „baudžiama“ už tai, kad joje buvo aptiktas nauja COVID-19 sukėlėjo atmaina omikron, kurią Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įvardijo „susirūpinimą keliančiu variantu“ ir kuris galbūt yra užkrečiamesnis nei šiuo metu dominuojanti delta atmaina.

Pietų Korėja, Australija ir Tailandas prisijungė prie Jungtinių Valstijų, Brazilijos, Kanados ir daugybės kitų pasaulio šalių, apribojusių keliones iš šio regiono. Nerimaujama, kad besiklostanti padėtis gali smarkiai pakenkti pasaulinei kovai su pandemija.

Mokslininkai skuba įvertinti grėsmę, kurią kelia stipriai mutavusi padermė, bei nustatyti, ar esamos vakcinos yra veiksmingos prieš šį ligos sukėlėją.

Johanesburgo tarptautiniame oro uoste susirinko minios sunerimusių keliautojų, mėginančių gauti vietas į paskutiniuosius skrydžius į šalis, kuriose buvo įvestas staigus kelionių draudimas. Daugelis keliautojų nutraukė atostogas ir skubėjo grįžti iš PAR safarių ir vynuogynų namo.

„Tau juokinga – juk visada bus naujų variantų, – naujienų agentūrai AFP pareiškė britų turistas Davidas Goodas (Deividas Gudas), laikydamas pasus rankose. – Pietų Afrikos Respublika aptiko [omikron], bet tikriausiai variantas jau yra paplitęs visame pasaulyje.“

Nerimą keliantis variantas

Virusas jau pasklido Europoje, Honkonge bei Izraelyje.

Abu Didžiojoje Britanijoje nustatyti atvejai buvo susiję su kelionėmis iš PAR, o reaguodama į tai, vyriausybė išplėtė kelionių apribojimus iš regiono.

Belgija penktadienį pranešė nustačiusi pirmąją užsikrėtimo atvejį neskiepytam iš užsienio grįžusiam asmeniui.

Tuo tarpu Vokietijoje asmuo, kuris, įtariama, gali būti užsikrėtęs naujuoju variantu, buvo visiškai paskiepytas.

„Labai tikėtina, kad omikron variantas jau pateko į Vokietiją“, – per „Twitter“ parašė Heseno socialinių reikalų ministras Kai Klose (Kajus Kliozė).

Kaimyninėje Čekijoje atliekami papildomi moters, atkeliavusios iš Namibijos ir kuri, kaip įtariama, gali būti užsikrėtusi naujuoju koronaviruso variantu, tyrimai, sakė ministras pirmininkas Andrejus Babišas.

Tuo tarpu Nyderlandų sveikatos apsaugos tarnybos šeštadienį pranešė, kad tarp keleivių, atskridusių dviem lėktuvais iš Pietų Afrikos, nustatytas 61 koronavirusinės infekcijos atvejis.

Užsikrėtusieji, skridę dviem oro linijų bendrovės KLM skrydžiais, kurie pakilo prieš Nyderlandų vyriausybei paskelbiant kelionių iš regiono draudimą, karantinuoti viešbutyje.

„Teigiami testų rezultatai bus kaip galima greičiau ištirti, siekiant nustatyti, ar jie susiję su nauju nerimą keliančiu variantu, dabar gavusiu omikron varianto pavadinimą“, – informavo Nyderlandų sveikatos apsaugos valdyba (GGD).

PSO teigimu, gali prireikti kelių savaičių, kol bus ištirtas koronaviruso variantas, kuris iš pradžių buvo žinomas kaip B.1.1.529, ir paragino neskubėti įvesti kelionių apribojimų, kol mokslinių įrodymų nėra pakankamai.

„Drakoniškos“ priemonės

PAR pavadino kelionių draudimus „drakoniškais“ ir šeštadienį pareiškė esanti „baudžiama“ už tai, kad joje buvo aptikta nauja COVID-19 sukėlėjo atmaina.

„Pažangus mokslas turi būti sveikinamas, o ne baudžiamas“, – sakoma PAR užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pagrindinės šalys, kurių atžvilgiu įvesti kelionių apribojimai, yra PAR, Botsvana, Esvatinis, Lesotas, Namibija, Zambija, Mozambikas, Malavis ir Zimbabvė.

Tuo tarpu JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pareiškė, kad turtingesnės šalys turėtų paaukoti daugiau vakcinų nuo COVID-19 ir atsisakyti intelektinės nuosavybės apsaugos, kad visame pasaulyje būtų pagaminta daugiau vakcinų dozių.

„Žinia apie šį naująjį variantą turėtų aiškiau nei bet kada padėti mums suvokti, kad ši pandemija nesibaigs, kol nebus paskiepytas visas pasaulis“, – pareiškė jis.

Visgi pasaulis dar prisimena, kaip pasaulinės oro kelionės prisidėjo prie COVID-19 plitimo, kai 2019 metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste pirmą kartą paskelbta apie viruso protrūkį.

Australija ir Belgija uždraudė visus skrydžius iš devynių Pietų Afrikos šalių.

Pietų Korėja ir Tailandas, kaip ir JAV, Brazilija, Kanada ir Saudo Arabija, apribojo skrydžius iš aštuonių šalių.

Tuo tarpu ES pareigūnai skubiame posėdyje susitarė paraginti visas 27 bloko šalis apriboti keliones iš pietų Afrikos regiono, o daugelis narių tai jau padarė.

Pasaulio prekybos organizacija (PPO) dėl naujojo varianto paskutinę minutę penktadienį atšaukė savo ministrų konferenciją, turėjusią įvykti po ketverių metų pertraukos.

Vakcinų gamintojos tikisi, kad pajėgs modifikuoti dabartines vakcinas ir pritaikyti jas kovai su omikron variantu.

Vokietijos „BioNTech“ ir JAV vaistų gamintoja „Pfizer“ pareiškė besitikinčios „vėliausiai po dviejų savaičių“ paskelbti duomenis, kurie parodys, ar jų vakcina gali būti pakoreguota.

„Moderna“ pažadėjo sukruti naujajam variantui pritaikytą stiprinančiąją vakciną. 

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Ovh

Reikia dziaugtis tokiu virusu kuriuo perserga lengva forma tai gyvas skiepas

Inžin.naujų technologijų

Internetas ir kompiuteris yra kitoks žudikas, tai vėžio sukėlėjas. Apple įkūrėjas Juk mirė nuo vėžio ir pinigų turėjo ir medikai padėti negalėjo.Visos naujos technologijos yra prieš žmogaus sveikata. Kas sėdi visas dienas prie kompiuterių ,plansečiu ,išmaniųjų telefonų, vėžys garantuotas.

Jo

Ko sako naujas virusas ir per interneta plinta isjunkit kompus ir telefonus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS