Pašauto Japonijos ekspremjero Sh. Abe būklė labai sunki | Diena.lt

PAŠAUTO JAPONIJOS EKSPREMJERO SH. ABE BŪKLĖ LABAI SUNKI

Japonijos premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) penktadienį pranešė, kad per vieną politinį renginį pašauto jo pirmtako Shinzo Abe (Šindzo Abės) „būklė labai sunki“, ir pasmerkė šį „visiškai neatleistiną“ išpuolį.

Nors Japonijoje galioja griežti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai, žinomiausias šalies buvo pašautas per sekmadienį vyksiančių rinkimų į parlamento aukštuosius rūmus kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje.

„Buvęs ministras pirmininkas Shinzo Abe buvo pašautas Naroje, ir buvau informuotas, kad jo būklė labai sunki“, – žurnalistams sakė F. Kishida, parskraidintas į Tokiją sraigtasparniu iš rinkimų kampanijos išvykos.

„Meldžiuosi, kad buvęs ministras pirmininkas Abe išgyventų, – sakė pastebimai susijaudinęs F. Kishida. – Tai barbariškas aktas per rinkimų kampaniją, kuri yra demokratijos pamatas, ir tai visiškai neatleistina. Kuo griežčiausiai smerkiu šį aktą.“

Meldžiuosi, kad buvęs ministras pirmininkas Abe išgyventų.

Išpuolis įvyko penktadienį prieš vidurdienį. Vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas) anksčiau žurnalistams sakė, kad „vienas vyras – kaip manoma, šaulys – buvo sulaikytas“.

F. Kishida sakė, kad kol kas nepriimta „jokių  sprendimų“ dėl rinkimų, nors kelios partijos paskelbė, kad jų aukšto rango nariai po šios atakos sustabdys dalyvavimą kampanijos renginiuose.

67 metų Sh. Abe sakė agitacinę kalbą, šalia jo budint apsaugininkams, bet žiūrovai galėjo gana lengvai prie jo prieiti.

Visuomeninio transliuotojo NHK parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ekspremjeras stovi ant scenos, o tuomet pasigirsta garsus pokštelėjimas ir ore pasklinda dūmai.

Įraše matyti, kaip žiūrovai ir žurnalistai puolė slėptis, o apsaugos darbuotojai parbloškė ant žemės vieną vyrą.

Vietos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais policijoje, pranešė, kad įtariamasis yra 41 metų Tetsuya Yamagami (Tecuja Jamagamis). Kelios žiniasklaidos priemonės nurodė, kad jis anksčiau tarnavo Japonijos jūrų gynybos pajėgose – šalies kariniame laivyne.

Kaip pranešama, vyras turėjo „savadarbį ginklą“. NAHK nurodė, kad sulaikytas įtariamasis policijai sakė, jog „taikėsi į Abe, ketindamas jį nužudyti“.

„Garsus pokštelėjimas“

Įvykio liudininkai sakė buvę priblokšti, kai politinis renginys staiga virto chaosu.

„Jis sakė kalbą, ir jam iš už nugaros priėjo vyras“, – NHK sakė viena ten buvusi jauna moteris.

„Pirmojo šūvio garsas buvo kaip žaislinio [ginklo]. Jis [ekspremjeras] neparkrito, ir tada pasigirdo garsus trenksmas. Antrasis šūvis buvo labiau matomas – buvo matyti kibirkštys ir dūmai“, – pridūrė ji.

„Po antrojo šūvio žmonės jį apsupo ir darė širdies masažą“, – pasakojo įvykio liudininkė.

Kaip rodo liudininkų pasakojai ir nuotraukos iš įvykio vietos, Sh. Abe kraujavo iš kaklo. Kaip pranešama, jis iš pradžių buvo sąmoningas, bet vėliau neteko sąmonės.

Sh. Abe Liberalų demokratų partijos vietos skyriaus pareigūnai sakė, kad prieš šį incidentą nebuvo gauta jokių grasinimų ir kad apie ekspremjero kalbą buvo viešai paskelbta.

Išpuolis sukrėtė tarptautinę bendriją.

„Tai labai, labai liūdna akimirka“, – Balyje vykstančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų susitikime žurnalistams sakė J. Blinkenas. Jis pridūrė, kad Jungtinės Valstijos yra „labai nuliūdintos ir labai susirūpinusios“.

Tailando premjeras Prayutas Chan-O-Cha (Prajutas Čan-O-Ča) sakė esąs „labai priblokštas“ šios atakos, o Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis) teigė esąs „giliai susisielojęs“ dėl šios žinios.

„Itin liūdna ir sukrečiama“

Sh. Abe, ilgiausiai premjero poste dirbęs Japonijos politikas, vadovavo vyriausybei 2006-aisiais, taip pat 2012–2020 metais. Galiausiai jis buvo priverstas atsistatydinti dėl grįžtamojo opinio kolito – sunkios žarnyno ligos.

Buvęs Japonijos lyderis yra žinomas kaip konservatyvių pažiūrų politikos „vanagas“, raginęs pakeisti šalies konstituciją, pripažinti visavertę kariuomenę. Net ir atsistatydinęs Sh. Abe išliko iškilus politinis veikėjas.

Japonijoje šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai yra vieni griežčiausių pasaulyje. Šioje šalyje, turinčioje 125 mln. gyventojų, per incidentus, susijusius su šaunamaisiais ginklais, paprastai žūva ne daugiau kaip 10 žmonių per metus.

Japonijos piliečiams gauti leidimą ginklui gali tik po ilgo ir sudėtingo proceso. Jie privalo gauti šaulių asociacijos rekomendaciją, o policija atlieka nuodugnų patikrinimą.

Tokių įvykių kaip šis išpuolis Japonijoje nebuvo daugiau kaip 50–60 metų, naujienų agentūrai AFP sakė Kanagavos universiteto, daugiausiai orientuoto į Japonijos politiką, profesorius adjungtas Corey Wallace'as (Koris Volesas).

Pasak jo, vėliausias panašus incidentas turbūt įvyko 1960 metais, kai buvo nužudytas tuometis Japonijos socialistų partijos lyderis Inejiro Asanuma (Inedžiras Asanuma), subadytas dešiniųjų pažiūrų jaunuolio.

„Tačiau likus dviem dienoms iki rinkimų, [ataka prieš asmenį], kuris yra toks iškilus... – tai išties itin liūdna ir sukrečiama“, – kalbėjo C. Wallace'as.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad japonų politikai ir rinkėjai yra įpratę per rinkimų kampanijas bendrauti asmeniškai ir betarpiškai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS