Pasikėsinimas į Slovakijos premjero gyvybę: įtariamasis šaulys prakalbo apie motyvus | Diena.lt

PASIKĖSINIMAS Į SLOVAKIJOS PREMJERO GYVYBĘ: ĮTARIAMASIS ŠAULYS PRAKALBO APIE MOTYVUS

  • 26

Slovakijos ministras pirmininkas Robertas Fico trečiadienį po išvažiuojamojo vyriausybės posėdžio buvo sunkiai sužalotas šaunamuoju ginklu. Po kelias valandas trukusios operacijos premjero pavaduotojas Tomas Taraba pranešė, kad pavojus gyvybei nebegresia. Dabar aiškėja daugiau detalių apie įtariamąjį šaulį.

R. Fico buvo pašautas Handlovos mieste ir skubiai nugabentas į ligoninę. Jo užpuolikas sulaikytas įvykio vietoje.

Pasak vietos žiniasklaidos, 71 metų šaulys gali būti žinomas rašytojas J. Č.

Slovakijos leidinys „Plus jeden deň“ paviešino vaizdo įrašą, tikriausiai iš policijos nuovados, kuriame matomas įtariamasis J. Č.

„Aš nesutinku su vyriausybės politika. Kodėl žiniasklaida likviduojama, kodėl puolama RTVS (Slovakijos televizijos kanalas)? Kodėl žmonės atleidžiami iš darbo?“ – kalbėjo įtariamas šaulys.

Televizijos kanalo „Markiza“ teigimu, J. Č. policijai sakė, kad išpuolį suplanavo prieš kelias dienas. Jis teigė esą planavęs pakenkti premjerui ir nenorėjęs jo nužudyti.

Anot dienraščio „Dennik N“, įtariamas nusikaltėlis yra rašytojas iš Levicės miestelio ir „Rainbow Literary Club“ įkūrėjas. Jis yra parašęs tris poezijos rinkinius ir dvi knygas, taip pat yra vienas iš literatūrinio klubo „Dúha“, kuriame aktyviai dalyvauja nuo 2005 m., įkūrėjų.

Kaip pranešė „The Telegraph“, 2015 m. jis įkūrė grupę prieš smurtą ir siekė, kad ji būtų oficialiai įregistruota Slovakijoje.

Aš labiau už Rusiją. Jis turėjo kitokią nuomonę.

„Smurtas dažnai yra žmonių reakcija, kaip įprasto nepasitenkinimo esama padėtimi išraiškos forma. Reiškime nepasitenkinimą, bet nesmurtaukime“, –  teigė J. Č. savo peticijoje.

Įtariamasis šaulys viename straipsnyje rašė apie „turtingus iškrypėlius“ Slovakijos visuomenėje, kurie, jo teigimu, nuodija viešąsias diskusijas.

Kitame įraše jis kritikavo R. Fico vyriausybę už tai, kad ši neriboja azartinių lošimų.

„Kiekviename mieste ar kaime yra lošimo automatas, kuriame lošėjai masturbuojasi už pinigus, pasiskolintus iš šeimos ir pažįstamų. Tai yra dešimtys tūkstančių eurų. Ką dėl to daro valstybė?“ – rašė jis.

Vengrų žurnalistas Szabolcas Panyi pasidalijo įrašais, kuriuose J. Č., atrodo, remia prorusišką sukarintą grupuotę „Slovenskí Branci“.

„Slovenskí Branci“ grupė buvo apkaltinta bandymu verbuoti jaunus vyrus visoje Slovakijoje. 2016 m. sausio mėn. paskelbtame įraše feisbuke J. Č. matomas šalia kamufliažinius rūbus vilkinčių grupės narių.

Feisbuko nuotr.

Tačiau 2022 m. jis pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą.

Vienas įtariamojo draugas televizijos kanalui „Markiza“ sakė, kad jie diskutavo apie politiką.

„Aš labiau už Rusiją. Jis turėjo kitokią nuomonę“, – sakė pašnekovas.

„Euro News“ pranešė, kad J. Č. turėjo oficialiai užregistruotą ginklą. Be to, anksčiau vyras dirbo apsaugos darbuotoju privačioje apsaugos įmonėje, kur jis pats buvo išpuolio prekybos centre taikiniu.

Tai yra pirmasis pasikėsinimas į aukšto rango politikus šiuolaikinės Slovakijos, kuri 1993 m. atgavo nepriklausomybę, istorijoje. 

GALERIJA

  • Pasikėsinimas į Slovakijos premjero gyvybę: įtariamasis šaulys prakalbo apie motyvus
  • Pasikėsinimas į Slovakijos premjero gyvybę: įtariamasis šaulys prakalbo apie motyvus
  • Pasikėsinimas į Slovakijos premjero gyvybę: įtariamasis šaulys prakalbo apie motyvus
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Marijus

O nieko tokio, kad jo moteriškė maidanininkė iš Ukrainos?..

Jonas

Demokratija nedaug turi būdų apsiginti nuo liberalizmu prisidengusių niekšų lendančių į valdžią. Gal tai neblogas būdas visuomenei atsikratyti nuo supuvusios grandies.

Išvada

Slovakiška liandzbirkos atmaina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS