Penkios JT agentūros: padėtis Gazos Ruože katastrofiška | Diena.lt

PENKIOS JT AGENTŪROS: PADĖTIS GAZOS RUOŽE KATASTROFIŠKA

  • 7

Humanitarinė padėtis Gazos Ruože yra katastrofiška, šeštadienį įspėjo penkios Jungtinių Tautų agentūros, kurios, blogėjant sąlygoms tankiai apgyvendintame pakrantės anklave, paskelbė bendrą pareiškimą, paraginusios suteikti daugiau tarptautinės pagalbos.

Bendrą pareiškimą agentūros paskelbė tuo metu, kai Izraelis pranešė, jog rengiasi suintensyvinti smūgius Gazos Ruože, kad padidintų spaudimą „Hamas“, o šalies aukščiausio rango karininkai perspėjo karius būti pasirengusius įžengti į apgultą palestiniečių teritoriją.

JT agentūrų pareiškimas pasirodė po to, kai į Gazos Ruožą iš Egipto atvyko pirmieji pagalbos sunkvežimiai.

„Daugiau kaip 1,6 mln. žmonių Gazos Ruože labai reikalinga humanitarinė pagalba“, – rašoma agentūrų, įskaitant Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) ir UNICEF, pareiškime.

„Vaikai, nėščios moterys ir pagyvenę žmonės tebėra labiausiai pažeidžiami. Beveik pusė Gazos Ruožo gyventojų yra vaikai“, – pabrėžiama pareiškime.

„Humanitarinė padėtis Gazos Ruože buvo beviltiška dar prieš naujausius karo veiksmus“, – pažymėjo agentūros.

„Dabar ji yra katastrofiška. Pasaulis turi padaryti daugiau.“

Pareiškimą taip pat pasirašė Pasaulio maisto programa, JT vystymo agentūra (UNDP) ir Jungtinių Tautų gyventojų fondas (UNFPA).

Dabar ji yra katastrofiška. Pasaulis turi padaryti daugiau.

Spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ įsiveržė į Izraelį iš Gazos Ruožo, paėmė daugiau kaip 200 įkaitų ir nužudė mažiausiai 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Nuo to laiko Izraelis pažadėjo sunaikinti „Hamas“ ir teigia, kad per susirėmimus žuvo apie 1,5 tūkst. šios grupuotės kovotojų, kol jo kariuomenė atgavo užpultos teritorijos kontrolę.

Atsakydama į išpuolį, žydų valstybė pradėjo bombardavimo kampaniją Gazos Ruože, kur su žeme buvo sulyginti ištisi miestų kvartalai ir iki šiol žuvo beveik 4 385 palestiniečiai, daugiausia civiliai gyventojai, skelbia „Hamas“ kontroliuojama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

tai

kokios dar /tautos/ kai ju nieks neprase ir dar jungtines nes viska /junge/ jav gobsumas paprasciausia sie antzmogiai patys save ir sues gero apetito ir saldaus/ amzino /miego/ pppz=0

Xxx

Kieno reikalas kad ten tokią padėtis.. Reikia galvoti ką daro ir reikia nedaeiti iki tokių katastrofų..Prie ko čia Europą ir jos žmonės, kiekvieną šalis turi rūpintis savo šalimi ir jos žmonėmis..Užtenka ,žinome kas dedasi Ukrainoje ir žinome kokie jos tikslai . Ukrainiečiai patys kalti, kad daleido patekti i prezidento postą artiskui,kitataučiui..Dabar melže visą Europą ir vakarus kaip karvę sąmoningai ,kol liks visos šalys ekonomiškai sunkioje padėtyje.Tai mano nuomonė ir matau kas dedasi.

Juozas

Ir viskas tam, kad gailestingieji europiečiai teiktų kuo didesnę paramą vargšams teroristams. Dar geriau, jei priims gyventi kaip pabėgėlius- jokio darbo, tik geros pašalpos vargšams... Aišku, į arabų šalis nekeliaus nieku gyvu, nes ten žino jų būdą, turi ir savų teroristų pakankamai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS