Pietvakarių Europoje neslūgsta karščio banga – miškus toliau niokoja gaisrai | Diena.lt

PIETVAKARIŲ EUROPOJE NESLŪGSTA KARŠČIO BANGA – MIŠKUS TOLIAU NIOKOJA GAISRAI

  • 1

Vasaros karščių banga, sukėlusi Europos pietvakariuose niokojančių gamtinių gaisrų, sekmadienį nesiliovė, o kai kurios žemyno dalys tebesiruošė naujiems temperatūros rekordams kitos savaitės pradžioje.

Prancūzijoje, Portugalijoje, Ispanijoje ir Graikijoje ugniagesiai grumiasi su miškų gaisrais, pastarosiomis dienomis prarijusiais tūkstančius hektarų žemės ir pareikalavusiais kelių gaisrininkų gyvybių.

Tai jau antroji per kelias pastarąsias savaites karščio banga, apėmusi dalį pietvakarių Europos. Mokslininkai šį reiškinį aiškina klimato kaita ir prognozuoja, kad tokių ekstremalių orų epizodai ateityje bus tik dažnesni ir intensyvesni.

Prancūzijos pietvakarinio Žirondos regiono pakrantėje esančio Arkašono kurorto ugniagesiai kovojo su dviem gaisrais, nuo antradienio išdeginusiais daugiau kaip 10 tūkst. ha miškų.

„Tai herkuliškas darbas“, – sakė pulkininkas leitenantas Olivier Chavatte'as (Olivjė Šavatas) iš priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos, mobilizavusios 1,2 tūkst. gaisrininkų bei penkis lėktuvus.

Šeštadienį buvo duoti tolesni nurodymai evakuotis keliems šimtams gyventojų, naujienų agentūrai AFP pranešė ugniagesių atstovas Arnaud Mendousse (Arno Mandusas).

„Prancūzijoje tebesiaučia keli gaisrai“, – per „Twitter“ pranešė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas).

„Mūsų ugniagesiai su liepsnomis kovoja nepaprastai narsiai“, – pridūrė jis.

Nuo antradienio daugiau kaip 14 tūkst. žmonių – tiek gyventojų, tiek turistų – buvo priversti palikti septynias laikinas prieglaudas, atidarytas evakuotiems žmonėms priimti.

Pasak prancūzų meteorologų, sekmadienį kai kuriuose pietiniuose šalies rajonuose temperatūra sieks 41 laipsnį, o šiaurės vakarinėje dalyje artės prie 35 laipsnių ribos. Pirmadienį prognozuojami nauji karščio rekordai.

Vėlai šeštadienį dėl karščio buvo paskelbtas rimtas „oranžinis“ įspėjimas dar 22 Prancūzijos departamentuose, esančiuose daugiausia Atlanto vandenyno pakrantėje. Šiuo metu toks pavojaus lygis iš viso galioja 38 šalies rajonuose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai

gali buti ir samoningi padegimai juk globalistai su farm nori mazint populiacija iki 500mln neveltui farm finansuoja atstatymui zmoniu susrogdinta ju setoniska monumenta jie jaucia savo pabaiga tai patys save diskredituoja ir tai jau gerai===

SUSIJUSIOS NAUJIENOS