Pitsbergo sinagogos šaulys nuteistas mirties bausme | Diena.lt

PITSBERGO SINAGOGOS ŠAULYS NUTEISTAS MIRTIES BAUSME

  • 3

Amerikietis sunkvežimio vairuotojas Robertas Bowersas (Robertas Bauersas) trečiadienį buvo nuteistas mirties bausme už tai, kad prieš penkerius metus nušovė 11 žydų maldininkų per didžiausią antisemitinį išpuolį JAV istorijoje, pranešė kelios vietos žiniasklaidos priemonės.

12 narių federalinė prisiekusiųjų žiuri vienbalsiai nusprendė, kad 50 metų R. Bowersui turėtų būti paskirta mirties bausmė už 2018 metų spalio 27 dieną įvykdytą masinę žmogžudystę, rašo CNN, „The New York Times“ ir kiti leidiniai.

Tai pirmas kartas, kai federaliniai prokurorai siekė, kad Joe Bideno (Džo Baideno) prezidentavimo laikotarpiu būtų paskirta mirties bausmė, ir ją laimėjo.

Tačiau nuo jo atėjimo į valdžią 2021 metų sausį nebuvo atlikta nė viena egzekucija.

Prokuroras Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas) 2021 metų liepą paskelbė federalinių mirties bausmių vykdymo moratoriumą po to, kai paskutiniaisiais Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos veiklos mėnesiais buvo įvykdytas rekordinis 13 egzekucijų skaičius.

Kad R. Bowersui būtų įvykdyta mirties bausmė, moratoriumas turėtų būti atšauktas arba į valdžią ateiti naujas prezidentas.

R. Bowersas neneigė, kad nušovė žmones, tačiau tvirtino, kad taip pasielgė ne dėl neapykantos žydų tautybės žmonėms.

Jo gynybos komanda teigė, kad jis sirgo šizofrenija, ir siūlė nuteisti kalėti iki gyvos galvos, tačiau prokuratūra pasiūlymą atmetė.

Anot Kovos su šmeižtu lygos, R. Bowerso teismo procesas prasidėjo balandžio pabaigoje ir atkreipė dėmesį į didėjantį antisemitinių incidentų skaičių Jungtinėse Valstijose.

2022 metais JAV įsikūrusi žydų grupė užregistravo 3 697 priekabiavimo, vandalizmo ir užpuolimo atvejus, t. y. 36 proc. daugiau nei ankstesniais metais ir daugiausiai nuo 1979-ųjų, kai pradėjo registruoti duomenis.

Jungtinėse Valstijose gyvena apie šešis milijonus žydų, rodo 2021 metais  gegužę paskelbtas „Pew Research Center“ tyrimas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Žaliakalnietis

Blemba tie žydai kaip tarakonai. Bet ir su islamistais neką geriau...

kremlinis urodas

Rusofasistas bus pakartas.

Bambeklis

Skrtingai, nei mirties baism4s Singapūre ar kituose šalyse Teisių gynimo grupės, tarp jų „Amnesty International“, šią savaitę neparagino JAV vyriausybę sustabdyti egzekucijas ir neteigė, jog nėra įrodymų, kad mirties bausmė atgraso nuo nusikaltimų. Kas negalima kitur JAV galima ir net nekritikuojama.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS