Po apšaudymo Ukrainoje – kraupūs pasakojimai: eini miegoti ir nežinai, atsikelsi gyvas ar ne | Diena.lt

PO APŠAUDYMO UKRAINOJE – KRAUPŪS PASAKOJIMAI: EINI MIEGOTI IR NEŽINAI, ATSIKELSI GYVAS AR NE

  • 0

Rusijos kerštas tolimojo nuotolio raketomis ir kitais ginklais, ketvirtadienio rytą nusinešė trijų žmonių gyvybes išvaduotame Chersono mieste. Ten raketa pataikė į viešojo transporto stotelę, kur autobuso laukė mergina ir vyriškis, praneša LNK.

„Mano namuose viskas taip sudrebėjo. Iškart supratau, kad tai kažkur šalia. O iki stotelės – gal 50 žingsnių. Alionuškos taip gaila. Tokia buvo gera mergaitė. Ir dar žmonių žuvo“, – kalbėjo gyventoja.

Dar viena moteris žuvo nuo skeveldrų, kurios pataikė į gretimą parduotuvę. Rusų raketos pataikė ir į Kyjivą. Kaip įprasta, Ukrainos valdžia nekomentuoja tokių pataikymų ir neleidžia jų filmuoti, bet buvo pasakyta, kad nukentėjo infrastruktūros objektas, greičiausiai susijęs su elektros gamyba ir tiekimu.

Kyjivo gyventojai pirmieji puolė padėti nukentėjusiems nuo antskrydžio. „Mes jau nebemiegojome. Buvome namuose ir apie 6.40-6.45 val. – kaip trenkė. Išėjome į kiemą. Buvo sužeistų žmonių, padėjome jiems. Panaudojome automobilių pirmosios pagalbos vaistinėles. Tada mašinos užsidegė, bandėme jas gesinti automobiliniais gesintuvais ir aš šiek tiek apdegiau“, – pasakojo Kyjivo gyventojas Viktor Buchta.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Sostinės gaisrininkai užgesino automobilius ir kitus objektus. Dėl antskrydžio sutriko šilumos tiekimas Kyjive. Laimė, Ukrainos sostinėje diena jau apie +12 laipsnių šilumos, bet naktys – dar šaltos.

„Pabudome nuo labai stipraus sprogimo. Netgi atrodė, kad pataikė į gretimą namą, kažkur netoliese“, – sakė Kyjive gyvenanti Anna.

Kadangi rusų kariai paleido daugiau nei 80 raketų ir dar kelis iranietiškus bepiločius, sugriovimų užfiksuota daugelyje Ukrainos miestų. Prie Lvivo sunaikinti mažiausiai trys privatūs namai, žuvo keturi žmonės. Donecko srityje, netoli fronto linijos, rusų kariai vėl apšaudė Kostiantynivką.

„Jie griauna mūsų miestą, jį naikina. Mus apšaudo kasdien – vakare, ryte – visą laiką. Ir štai apšaudymo rezultatai. Visi šokiruoti, visi bijo. Trūksta žodžių tai apibūdinti. Eini miegoti ir nežinai, ar atsikelsi gyvas, ar ne“, – kalbėjo Kostiantynivkos gyventoja Olha Babaškina.

„Per penktąjį antskrydį iškart išsijungė penktoji alektrinė. Suveikė automatika. Priėjau prie lango pažiūrėti, kas vyksta, ir tada pasipylė ugninės kibirkštys. Visi langai išdužo. Nėra daugiau ką šnekėti“, – pasakojo kalbintas vyras.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad masinis raketų antskrydis – kerštas už diversantų reidą į Briansko sritį, kurį surengė Ukrainos pajėgose tarnaujantys savanoriai ir rusai. Rusų generolai aiškiai taikėsi į svarbiausius Ukrainos ūkio objektus, bet ukrainiečiai išmoko juos ginti ir šalies elektros sistema nebuvo paralyžiuota. Nors, pavyzdžiui, Charkivas liko visai be elektros ir šildymo. Dėl tokių elektros tinklo sutrikimų vėl liko be išorinio maitinimo rusų karių okupuota Zaporižios atominė jėgainė ir ten vėl teko įjungti avarinius dyzelinius generatorius.

Vienoje tarptautinės atominės agentūros vadovas pasipiktino, kad okupantai taip pasielgia jau šeštą kartą. „Kiekvieną kartą mes metame kauliuką ir jei leisime, kad taip tęstųsi, vieną dieną sėkmė nuo mūsų nusisuks“, – teigė TATENA generalinis direktorius Rafael Grossi.

Kita vertus, Vladimiro Putino generolai, matyt, skuba, nes Ukrainoje jau greitai pradės veikti amerikietitiškos priešraketinės „Patriot“, kurios sugeba numušti ir balistines raketas. Tuo metu, įprastiniuose frontuose rusų generolai niekuo pasigirti negali. Bachmuto mėsmalė toliau naikina Donbase šimtus rusų karių per dieną, o jokių aiškesnių rusų pajėgų rezultatų nėra.

Gairės: karas Ukrainoje, LNK turinys, Rusijos kariai, raketos, apšaudymai, pasakojimai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS