Po atakos prieš Nigerijos mokyklą tebėra dingę šimtai mokinių | Diena.lt

PO ATAKOS PRIEŠ NIGERIJOS MOKYKLĄ TEBĖRA DINGĘ ŠIMTAI MOKINIŲ

Po šiaurės Nigerijoje praėjusią savaitę ginkluotų motociklininkų įvykdytos atakos prieš vidurinę mokyklą šimtai mokinių tebelaikomi dingusiais, pirmadienį pranešė policija.

Tuo metu šalies prezidentas Muhammadu Buhari pareiškė, jog dingusiųjų ieškanti kariuomenė yra įsitraukusi į susišaudymus su užpuolikais šiaurinės Kacinos valstijos miške.

Valstybinę mokslų vidurinę mokyklą Kankaroje penktadienio vakarą užpuolė gausi grupė Kalašnikovo automatais ginkluotų banditų, pareiškimu informavo šiaurinės Kacinos valstijos policijos atstovas Gambo Isah.

Pasak jog, policija įsitraukė į „susišaudymą [su užpuolikais], o tai suteikė [kai kuriems] mokiniams galimybę perlipti mokyklos tvorą ir pabėgti į saugią vietą“.

Dingo apie 400 mokinių, o dar 200 yra rasti, nurodė pareigūnas. Manoma, kad mokykloje mokėsi daugiau nei 600 vaikų.

„Policija, Nigerijos kariuomenė ir Nigerijos oro pajėgos glaudžiai bendradarbiauja su mokyklos administracija, siekdamos nustatytų tikslų dingusių ir (arba) pagrobtų mokinių skaičių“, – pažymėjo G. Isahas. – Paieškos grupės siekia surasti ar išgelbėti dingusius mokinius.“

Vietos gyventojas Mansuras Bello naujienų agentūrai AP sakė matęs, kaip užpuolikai išvežė kai kuriuos mokinius.

Džihadistų judėjimas „Boko Haram“ antradienį prisiėmė atsakomybę už šimtų mokinių pagrobimą šiaurės vakarų Nigerijoje.

„Esu Abubakaras Shekau, ir mūsų broliai yra atsakingi už pagrobimą Kacinoje“, – balso pranešime sakė grupuotės lyderis.

„Boko Haram“ taip pat buvo atsakingas už 2014 metais įvykdytą šimtų mokinių pagrobimą iš mergaičių mokyklos Čiboke.

Aviacijos remiami kariai aptiko banditų buveinę Zango-Paulos miške Kankaros rajone ir mėgina juos neutralizuoti, pažymėjo valstybės vadovas, remiantis jo atstovo Garbos Shehu išplatintu pareiškimu.

„Meldžiamės už mokinių šeimas, mokyklos administraciją ir sužeistuosius“, – nurodoma M. Buhari pareiškime, nepatikslinant, ar kiek nors mokinių buvo išgelbėta.

Manoma, kad šią vėliausią ataką prieš Nigerijos mokyklą įvykdė viena iš kelių banditų grupių, aktyviai veikiančių šalies šiaurės vakaruose. Šios grupuotės yra liūdnai pagarsėjusios žmonių pagrobimu reikalaujant išpirkos.

Rimčiausias išpuolis prieš Nigerijos švietimo įstaigą įvyko 2014 metų balandį, kai džihadistų judėjimo „Boko Haram“ nariai pagrobė 276 mergaites iš mokyklos bendrabučio Čiboke šiaurės rytinėje Borno valstijoje. Apie 100 tų mokinių tebelaikomos dingusiomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS