Po Bagdado karinės operacijos Irako kurdai sako esą atviri deryboms | Diena.lt

PO BAGDADO KARINĖS OPERACIJOS IRAKO KURDAI SAKO ESĄ ATVIRI DERYBOMS

  • 0

Irako kurdų regioninė vyriausybė ketvirtadienį pasakė esanti atvira deryboms su Bagdadu, centrinės vyriausybės pajėgoms iš kurdų kovotojų perėmus didelį plotą ginčytinos teritorijos.

„Kabinetas sveikina (Irako) premjero Haidero al Abadi (Haidero Abadžio) sprendimą pradėti derybas su regioninę vyriausybe, siekiant išspręsti neišspręstus klausimus pagal konstituciją ir partnerystės principus“, – rašoma pranešime.

„Kurdistanas prašo tarptautinės bendruomenės pagalbos ir savo indėliu paremti šias derybas“, – toliau rašoma pranešime.

Pranešimas išplatintas pasibaigus susirinkimui, kuriame dalyvavo Irako kurdų premjeras (Nečirvanas Barzanis) ir vicepremjeras Qubadas Talabanis (Kubadas Talabanis).

Šią savaitę federalinė kariuomenė ir jos sąjungininkai išstūmė kurdų pajėgas iš šiaurinės Kirkuko provincijos, kurioje yra svarbūs naftos telkiniai, bei iš Ninevijos ir Dijalos provincijų.

Tokie Bagdado veiksmai nustebino Irako kurdus, kurie vos prieš tris savaites milžiniška persvara balsavo už nepriklausomybę ginčytame rugsėjo 25 d. referendume, kuris, anot Bagdado – neteisėtas.

Antradienį H. Abadis sakė, kad balsavimas yra „praeitis“, ir jo rezultatai negalioja, ragindamas kurdų autonominį regioną kalbėtis.

Prieš operacijos perimti ginčytinas provincijas pradžią, H. Abadis sakė, kad su kurdų lyderiais kalbėsis tik anuliavus referendumo rezultatus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS