Po Baltarusijos prezidento rinkimų Minske prasidėjo susirėmimai | Diena.lt

PO BALTARUSIJOS PREZIDENTO RINKIMŲ MINSKE PRASIDĖJO SUSIRĖMIMAI

Baltarusijos sostinėje grupės demonstrantų, protestuojančių prieš prezidento rinkimų pirminius rezultatus, rodančius ilgamečio autoritarinio Aleksandro Lukašenkos triuškinamą pergalę, sekmadienį vakare susirėmė su milicijos specialiosiomis pajėgomis, pranešė socialinių tinklų vartotojai.

„Minsko aikštelės prie viešbučio „Jubilejnaja“ ir prie Sporto rūmų pilnos žmonių. Prasidėjo susirėmimai su OMONu!“ – sakoma susirašinėjimų programėlės „Telegram“ kanalu „Strana dlia žizni“ („Šalis gyvenimui“) paskelbtoje žinutėje.

Įvykių liudininkai sakė, kad milicija Minske vaikydama kelis tūkstančius demonstrantų panaudojo kurtinamąsias granatas, taip pat areštavo dešimtis protestuotojų.

„Žmonės bėga, slepiasi krūmuose. Viršuje skraido dronas“, – sakoma „Telegram“ žinutėje.

Pasak įvykių liudininkų, į mitingo vietą Minsko centre atvažiavo daug greitosios pagalbos automobilių.

„Žmonės bėga, slepiasi krūmuose. Viršuje skraido dronas“, – sakoma „Telegram“ žinutėje.

„Daug greitųjų važiuoja prie stelos“, – sakė jie, turėdami galvoje paminklą „Minskas – miestas didvyris“.

Sveikatos apsaugos ministerija nurodė kol kas negalinti pateikti jokių duomenų apie įvykius.

Pasak liudininkų, prie Sporto rūmų, netoli minėto paminklo, išsirikiavo OMON pareigūnų vora, taip pat atvažiavo daug furgonų sulaikytiesiems vežti. Vieną tolių mašinų minia mėgino sustabdyti, pastodama jam kelią.

Milicijos susirėmimų su demonstrantais vaizdų savo „Twitter“ paskyroje paskelbė ir populiarus naujienų portalas Tut.by, kurio pagrindinis tinklalapis sekmadienį vakare buvo neprieinamas. Portalas pranešė, kad panašių incidentų vyksta ir kituose Baltarusijos miestuose, įskaitant Mogiliavą.

Anksčiau sekmadienį paskelbti valstybinės balsavusių rinkėjų apklausos rezultatai rodė, kad A. Lukašenka surinko 79,7 proc. balsų.

Politiniai stebėtojai prie balsavimą sakė, jog beveik nėra abejonių, jog nesant tarptautinių rinkimų stebėtojų A. Lukašenka suklastos rinkimų rezultatus.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO), tarptautinė rinkimų ir karų stebėtoja, nuo 1995 metų nė vienų Baltarusijoje įvykusių rinkimų nėra pripažinusi laisvais ir sąžiningais.

Šiais metais ESBO pareiškė, kad nesiųs į šalį savo stebėtojų, nes Minskas laiku jų nepakvietė. Organizacija taip pat išreiškė susirūpinimą dėl opozicijos veikėjų bauginimo ir sulaikymo.

Tuo metu Vidaus reikalų ministerija pareiškė neturinti informacijos apie žmones, nukentėjusius per susirėmimus Minske.

„Tokios informacijos kol kas nėra“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė URM atstovė Olga Čemodanova.

Pagrindinė opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja, komentuodama pasirodžiusius pranešimus apie milicijos ir demonstrantų susirėmimus, sakė: „Šios naujienos gana netikėtos, bet aš tuo tikėjau.“

„Su mūsų žmonėmis dedasi beprecedenčiai dalykai. Mūsų žmonės tiesiog pabudo – žmonės įveikė savo baimę, – pridūrė ji. – Todėl manau, kad mes jau laimėjome. Laimėjome prieš savo baimę, apatiją, apolitiškumą.“

S. Tichanovskaja pasmerkė teisėsaugos veiksmus prieš protestuotojus.

„Tai siaubinga, jeigu dabar tai iš tikrųjų vyksta“, – sakė ji.

Jos padėjėja Marija Kolesnikova savo ruožtu pridūrė, kad „valdžia daro didelę klaidą, jeigu XXI amžiuje naudoja tokius metodus“.

GALERIJA

  • Po Baltarusijos prezidento rinkimų Minske prasidėjo susirėmimai
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Jooooooooooooooo \\\\\.../////

Nepatinka chuntai triuškinantis pralaimėjimas.Oi kiek galėtų griaut prichvatizuot,nes pas Batią viskas išsaugota.Paskolinkim jiems mūsų TSRS 'profesorių','prezidentą',we we we Fon L, tai po 5 metų ant fermų stogų berželiai žaliuos,fabrikų pamatais grožėtumėms.

to taip

ko cia tupi komunistpalaiki,varyk pas savo komuniagu i rusija

Pamąstymui

Matijošaitis irgi giriasi 83 proc. palaikymu..... ir posakis „Mes tą jų valią nusipirksim!“, nors kiek paklausinėji aplinkinių daug kas už jį nebalsavo!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS