Po dar dviejų žemės drebėjimų Turkijoje – liūdnos žinios: smūgiai tęsis mėnesiais | Diena.lt

PO DAR DVIEJŲ ŽEMĖS DREBĖJIMŲ TURKIJOJE – LIŪDNOS ŽINIOS: SMŪGIAI TĘSIS MĖNESIAIS

  • 3

Per 44 tūkstančius gyvybių nusinešusi ir milijonus žmonių benamiais Turkojoje ir Sirijoje palikusi stichija vėl parodė nagus. Pirmadienį 20 val. vietos laiku Turkiją supurtė dar du apie šešių balų drebėjimai, praneša LNK.

Čia žuvo mažiausiai trys žmonės. Dar keli šimtai – sužeisti. Griuvėsių šalyje dar daugiau, nes griuvo ir nauji, ir ankstesnių drebėjimų nualinti pastatai.

Pirmadienį įvykusio žemės drebėjimo virpesiai buvo juntami ir Jordanijoje, Kipre, Izraelyje ir net Egipte. Varginančių paieškų nualinti gelbėtojai turėjo leistis į naujas paieškas.

Išsigandę gyventojai ruošėsi miegoti parkuose ir kituose viešose vietose. O degalinėse susiformavo eilės, nes žmonės stengėsi bėgti kuo toliau nuo sugriūti galinčių pastatų.

Ekspertai tikina, kad po tokių galingų žemės drebėjimų, koks mėnesio pradžioje supurtė Turkiją bei Siriją, visada seka daugybė kitų smūgių, kurie gali būti ne ką mažesni.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Tai – procesas, po pagrindinio stipraus žemės drebėjimo dažniausiai kito drebėjimo stiprumas mažėja. Jau registruota apie 7 tūkstančius mažesnių smūgių. Mes manome, kad jie tęsis mėnesiais, ir jau iki šiol paveiktos zonos, nukentėję pastatai yra potencialūs taikiniai, nes pakartotiniai smūgiai gali būti pakankamai stiprūs – kaip nutiko šiuo metu“ – Žemės ir atmosferos mokslų profesorius sakė Michael Hamburger.

Per pirmus žemės drebėjimus Turkijoje buvo sugriauta arba rimtai apgadinta 385 tūkstančiai butų. Turkijos prezidentas pranešė, kad kitą mėnesį vienuolikoje nuo stichijos nukentėjusių provincijų bus pradėta statyti beveik 200 tūkstančių butų. Būtent valdžia po stichijos sulaukia daugiausia kritikos, kad neužkirto kelio nelaimei. Taip ir neaišku, kur išleisti milijardai surinktų lėšų po taip pat pražūtingo 1999-ųjų žemės drebėjimo. Aiškėja, kad daugybė sugriuvusių pastatų buvo statyti nesilaikant naujausių reikalavimų.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Emilija

Turkija diktavo sygas Europai ką priimti į sudėtį o ko neprimti o dabar patys šaukiasi pagalbos karma.

senukas

Bidenas tik po Kijevą ir Varšuvą patrepsejo .......... o Turkijoje žemės drebejimas vis kartojasi ir kartojasi

Tai

Is kur zinot,kad tesis menesiu meneseis,ar del to kad ukarainos sou jau i pabaiga.....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS