Po EK raginimo skirti kasdienes baudas dėl teismų reformų Lenkija pratrūko | Diena.lt

PO EK RAGINIMO SKIRTI KASDIENES BAUDAS DĖL TEISMŲ REFORMŲ LENKIJA PRATRŪKO

Lenkijos vyriausybė antradienį pratrūko, kai Europos Komisija paragino skirti Lenkijai kasdienes baudas, kol ji neįvykdys nurodymo sustabdyti prieštaringai vertinamas teismų reformas.

„Europos Komisija neteisėtai blokuoja Lenkijai skirtas lėšas ir prašo skirti baudas. Tai yra agresijos veiksmai“, – socialiniame tinkle „Twitter“ sakė teisingumo viceministras Sebastianas Kaleta. Jis pavadino šį žingsnį „neteisėta ataka“.

Prieš tai Europos Komisija paprašė Europos Teisingumo Teismo (ETT) nubausti Varšuvą, taip žengdama dar vieną žingsnį teisiniame ginče dėl Lenkijos Aukščiausiojo teismo drausmės kolegijos.

„Teisingumo sistemos visoje Europos Sąjungoje turi būti nepriklausomos ir sąžiningos“, – antradienį raštu pareiškė EK pirmininkė Ursula von der Leyen.

Liepos viduryje aukščiausiasis Europos Sąjungos teismas nustatė, kad Lenkijos Aukščiausiojo teismo drausmės kolegija negarantuoja nešališkumo ir nepriklausomybės, todėl pažeidžia ES teisę.

Europos Komisija, pradėjusi šias procedūras prieš Varšuvą, davė Lenkijai vieną mėnesį paaiškinti, kaip ji įgyvendins ETT sprendimą, kitaip susidurs su finansinėmis sankcijomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas

Reikia Briuselyje solidarizuotis Lenkijai, Vengrijai ir kiytiems, ir versti tą ligoniukų dominavimą. Lietuviai tikrai juos palaikytų.

ES rieda žemyn

Visur tik grasinimai ir bizūno taktika. Toli eisim, toli...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS