Po raketų smūgio į prekybos centrą – V. Zelenskio žinutė JT: prašo nubausti Rusiją | Diena.lt

PO RAKETŲ SMŪGIO Į PREKYBOS CENTRĄ – V. ZELENSKIO ŽINUTĖ JT: PRAŠO NUBAUSTI RUSIJĄ

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį vaizdo ryšiu kreipdamasis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą paragino JT apsilankyti Kremenčuko miesto prekybos centre, kuriam raketomis smogė Rusijos pajėgos.

V. Zelenskis, vilkėjęs neatskiriama jo įvaizdžio dalimi tapusius chaki spalvos marškinėlius, paragino Saugumo Tarybą, kuriai priklauso ir Rusija, tylos minute pagerbti karo aukas. 

„Siūlau Jungtinėms Tautoms atsiųsti arba specialųjį atstovą, arba Jungtinių Tautų generalinį sekretorių,.. kad Jungtinės Tautos galėtų nepriklausomai išsiaiškinti informaciją ir įsitikinti, kad tai tikrai buvo Rusijos raketų smūgis“, – sakė V. Zelenskis apie pirmadienio ataką, per kurią žuvo mažiausiai 18 žmonių.

Jis taip pat paprašė JT teisiškai apibrėžti sąvoką „teroristinė valstybė“, teigdamas, kad vasario 24 dieną prasidėjusi Maskvos invazija į jo šalį rodo „neatidėliotiną būtinybę ją tiesiogine prasme įtvirtinti Jungtinių Tautų lygmeniu ir nubausti bet kurią teroristinę valstybę“.

V. Zelenskis kalbėjo neeiliniame Saugumo Tarybos posėdyje, sušauktame po rusų pajėgų raketų smūgio žmonių pilnam prekybos centrui Kremenčuke, sukėlusio didžiulį gaisrą.

Be 18 žinomų aukų, dar dešimtys žmonių buvo sužeisti, o daugelis vis dar laikomi dingusiais be žinios, nurodo ukrainiečių pareigūnai.

Rusijos kariuomenė antradienį pareiškė, kad smogė netoliese veikusiam ginklų sandėliui ir kad gaisrą prekybos centre sukėlė šaudmenų sprogimai, o ne jos paleista raketa. Maskva tvirtino, kad prekybos centras atakos metu „neveikė“. 

Tačiau vietos gyventojai tokias kalbas atmetė ir naujienų agentūrai AFP sakė, kad jiems nėra žinoma, jog toje teritorijoje būtų laikomi ginklai.

Rusijos ambasadoriaus prie JT pavaduotojas antradienį pakartojo tuos Maskvos teiginius Saugumo Tarybai ir pasiskundė dėl Ukrainos lyderio kalbos. Jis sakė, kad JT „neturėtų būti paverstos prezidento Zelenskio nuotolinės viešųjų ryšių kampanijos platforma, siekiant gauti daugiau ginklų“ iš NATO.

Prieš V. Zelenskio kreipimąsi JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja politikos ir taikos stiprinimo reikalams Rosemary DiCarlo (Rouzmari DiKarlo) Saugumo Tarybai sakė, kad JT jau užregistravo Ukrainoje daugiau kaip 10,6 tūkst. civilių aukų, tarp jų 4 731 žuvusįjį. Ji sakė, kad tikrasis aukų skaičius yra „gerokai didesnis“.

Ukrainos vadovas pastarąjį kartą į Saugumo Tarybą kreipėsi balandžio 5 dieną.

Prieš antradienio posėdį Prancūzija, Airija, Norvegija, Didžioji Britanija, Jungtinės Valstijos ir Albanija kartu su Ukrainos ambasadoriumi paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad „griežtai smerkia 2022 metų birželio 25-27 dienomis suintensyvėjusius Rusijos raketų smūgius Ukrainos teritorijoje, nukreiptus į gyvenamuosius rajonus ir civilinę infrastruktūrą“.

Pareiškime rašoma, kad smūgis Kremenčuko prekybos centrui buvo „akivaizdi ataka“ prieš civilius. Jame taip pat reikalaujama, kad Rusija nedelsdama nutrauktų karinius veiksmus ir pasitrauktų iš Ukrainos.

Gairės: karas Ukrainoje, prekybos centras, raketų ataka, JT, bausmė Rusijai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS