Policija įžengė į Vokietijos kaimą, pasmerktą nugriovimui: pradėjo iškeldinti aktyvistus | Diena.lt

POLICIJA ĮŽENGĖ Į VOKIETIJOS KAIMĄ, PASMERKTĄ NUGRIOVIMUI: PRADĖJO IŠKELDINTI AKTYVISTUS

Vokietijos policija trečiadienį įžengė į nugriovimui pasmerktą kaimą šalies vakaruose ir pradėjo iškeldinti ten įsikūrusius aktyvistus, siekiančius užkirsti kelią tokiems veiksmams.

Jį siekiama nugriauti, kad būtų galima išplėsti netoliese esančią „Garzweiler“ anglių kasyklą.

Vakarų Vokietijoje esančiame Liucerato kaime liko apie 200 aktyvistų, kovojančių prieš akmens anglį, o vienu metu jų buvo net 2 000.

Į mažą kaimelį, tapusį diskusijų dėl šalies pastangų klimato kaitos srityje židiniu, pareigūnai atvyko apsirūpinę riaušių malšinimo įranga.

Šimtai policijos pareigūnų prieš saulėtekį apsupo protesto stovyklą, kad niekas negalėtų į ją patekti.

8 val. ryto (9 val. Lietuvos laiku) jie persikėlė į vidų, skambant demonstrantų įjungtai signalizacijai, kuri įspėjo, kad prasidėjo kitas priverstinės evakuacijos etapas.

Jie jėga išvedė pirmosios pagalbos komandą iš stovyklos. Tik kai kuriems pavyko likti pasislėpus

„Jie jėga išvedė pirmosios pagalbos komandą iš stovyklos, – naujienų agentūrai AFP sakė aktyvistų atstovė spaudai Mara Sauer (Mara Zauer). – Tik kai kuriems pavyko likti pasislėpus.“

Apsikloję antklodėmis, kad išvengtų šalčio, kai kurie likusieji glaudėsi prie medžių ir kitų aukštai nuo policijos pastatytų statinių.

Kiti užsilipo ant apleistų pastatų ir daržinių stogų, kur per megafonus skandavo prieš policiją nukreiptas skanduotes ir dainavo padrąsinančias dainas savo kolegoms aktyvistams.

Aplinkosaugininkai teigia, kad nugriovus kaimą į aplinką būtų išmesta labai daug šiltnamio efektą sukeliančių dujų.

Tuo metu šalies vyriausybė ir Vokietijos energetikos milžinė RWE sako, kad anglių reikia Vokietijos energetiniam saugumui užtikrinti.

Valymo operacija gali trukti kelias savaites

Nors policija tviteryje paragino protestuotojus „liautis mėčius Molotovo kokteilius“, aktyvistų pasipriešinimas iš esmės buvo taikus, o žurnalistai ir liudininkai vietoje pranešė tik apie nedidelius susirėmimus.

Dvidešimtmetė studentė Erle (Erlė) AFP sakė, kad nepastebėjo jokio smurto nei iš protestuotojų, nei iš policijos pareigūnų, kurių dauguma atrodo tokio pat amžiaus kaip ir ji.

Viskas vyko ramiai, mes giedojome giesmes, tada vienas iš mano bendražygių buvo sulaikytas, o aš buvau nutempta kartu su juo.

„Viskas vyko ramiai, mes giedojome giesmes, tada vienas iš mano bendražygių buvo sulaikytas, o aš buvau nutempta kartu su juo“, – sakė ji.

Policija pažadėjo, kad sulaikytieji nebus suimti, bet bus išvežti iš stovyklos be teisės sugrįžti.

Policijos atstovas spaudai trečiadienį sakė, kad akcija „gali trukti kelias savaites“, o dar viena demonstracija planuojama šeštadienį.

Protestuotojai, atsisakę paisyti teismo sprendimo, kuriuo jiems buvo uždrausta patekti į kaimą, antradienį stengėsi neleisti į jį įvažiuoti sunkiasvorėms mašinoms, kol policija jėga juos išstūmė. Kai kurie mitinguotojai kasė griovius, statė barikadas ir įsitaisė ant milžiniškų trikojų.

RWE nori išgauti akmens anglį po Liuceratu, nes, jos teigimu, tai būtina siekiant užtikrinti Vokietijos energetinį saugumą.

Praėjusiais metais bendrovė pasiekė susitarimą su regiono vyriausybe, pagal kurį kaimą leidžiama nugriauti mainais už tai, kad akmens anglis bus baigta naudoti ne iki 2038, o iki 2030 metų.

Tačiau klimato aktyvistai teigia, kad susitarimas plėsti didžiulę atvirąją kasyklą prieštarauja Vokietijos tarptautiniams įsipareigojimams mažinti planetą šildančių šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Jie taip pat cituoja tyrimus, kurie rodo, kad anglių, esančių po Liuceratu, gali niekada neprireikti.

RWE anksti trečiadienį pareiškime nurodė, kad „šiandien „RWE Power“ pradės griauti buvusią Liucerato gyvenvietę“.

Ji „ragina skvoterius laikytis teisinės valstybės principų ir taikiai nutraukti neteisėtą RWE priklausančių pastatų, gamyklų ir teritorijų užėmimą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Tai ką, be rusiškų dujų jau taip blogai Vokietijai ? Gal ir elektromobilius nustos mums brukę ?

greta tunbergz

Liuciperis, matyt, sukurstė glušus Liucerato "gynėjus". tunberg bendrapročius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS