Pradėtas tyrimas dėl opozicijos lyderio nužudymo separatistiniame Moldovos regione | Diena.lt

PRADĖTAS TYRIMAS DĖL OPOZICIJOS LYDERIO NUŽUDYMO SEPARATISTINIAME MOLDOVOS REGIONE

  • 2

Moldovos nacionalinės policijos pajėgos pradėjo žmogžudystės tyrimą po to, kai Rusijos remiamo separatistinio Padniestrės regiono opozicijos lyderis buvo rastas nušautas savo namuose, pirmadienį pranešė pareigūnai.

Policijos pajėgos pranešė, kad pradėjo tirti Padniestrės komunistų partijos lyderio 47 metų Olego Choržano smurtinės mirties priežastis.

Moldovos pareigūnai nenurodė, kada jis buvo nužudytas, ir nepateikė išsamios informacijos apie galimus įkalčius, rastus O. Choržano namuose netoli Padniestrės regiono sostinės Tiraspolio.

Moldovos reintegracijos politikos biuras pirmadienį atskirame pareiškime nurodė, kad jis pasiūlė pradėti atskirą nepriklausomą tyrimą, kurį globotų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos misija šioje šalyje, besiribojančioje su Ukraina ir Rumunija.

Biuras griežtai pasmerkė „nusikalstamus veiksmus, keliančius grėsmę žmonių gyvybėms“, ir pareiškė užuojautą O. Choržano šeimai bei artimiesiems.

2018 metais O. Choržanas buvo sulaikytas, o vėliau nuteistas 4,5 metų laisvės atėmimo bausme už tariamą teisėsaugos pareigūno užpuolimą Tiraspolyje, praėjus kelioms dienoms po to, kai ten surengė viešą protestą.

Jo partija įtarimus dėl užpuolimo pavadino absurdišku kaltinimu ir apkaltino Tiraspolio pareigūnus politiniu persekiojimu.

Padniestrė, kurioje gyvena apie 470 000 gyventojų, yra siauras teritorijos ruožas tarp rytinio Dniestro upės kranto ir Moldovos sienos su Ukraina.

XX amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje įvykęs trumpas pilietinis karas paskatino prorusiškas regiono pajėgas paskelbti regioną separatistine valstybe, tačiau dauguma šalių nepripažįsta jo nepriklausomybės. Iki šiol Rusija regione dislokuoja apie 1 500 karių kaip vadinamuosius taikdarius.

Kovą Padniestrės pareigūnai pareiškė, kad užkirto kelią pasikėsinimui į regiono prezidentą Vadimą Krasnoselskį. Jie apkaltino Ukrainos nacionalinio saugumo tarnybą (SBU) organizavus sąmokslą nužudyti V. Krasnoselskį. SBU paneigė šį kaltinimą ir pavadino jį Kremliaus surengta provokacija.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, Moldovos lyderiai ne kartą kaltino Maskvą vykdant kampanijas, kuriomis siekiama destabilizuoti padėtį šalyje, kuri iki 1991 metais buvo sovietinė respublika, o pernai tapo kandidate į Europos Sąjungą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Tam kas yra separatistas

O pagal paties logiką nesaparatistai yra visi tie kurie laižo užpakalį rusofašistiniam Putino režimui....

KAS YRA SEPARATISTAS?...

Pagal Lietuvos valdžią ir jos purvasklaidą - separatistai yra visi tie, kurie nelaižo užpakalius teroristinei Amerikai ir kovoja už TIKRĄ SAVO VALSTYBĖS IR PILIEČIŲ NEPRIKLAUSOMYBĘ.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS