Praėjus 15 metų nuo A. Politkovskajos nužudymo – žinia apie teisingumo senatį | Diena.lt

PRAĖJUS 15 METŲ NUO A. POLITKOVSKAJOS NUŽUDYMO – ŽINIA APIE TEISINGUMO SENATĮ

Rusai ketvirtadienį, prezidentui Vladimirui Putinui švenčiant savo gimtadienį, minėjo 15-ąsias žurnalistės Anos Politkovskajos nužudymo metines, o jos laikraštis perspėjo, kad laikas nubausti žmogžudystės užsakovus baigėsi.

A. Politkovskaja, arši V. Putino ir Kremliaus karų Čečėnijoje kritikė, buvo nušauta 2006 metų spalio 7 dieną savo daugiabučio namo laiptinėje Maskvos centre. Jai buvo 48 metai.

Savo žurnalistiniais tyrimais pagarsėjusi rusų populiaraus nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ žurnalistė, rašiusi ir tokiems Vakarų leidiniams kaip „The Guardian“, buvo nužudyta per V. Putino gimtadienį, o šis įvykis pribloškė pasaulį.

„Praėjus penkiolikai metų po mūsų žurnalistės nužudymo suėjo nusikaltimo senaties terminas. Pagal įstatymą jį pratęsti gali tik teismas“, – metinių išvakarėse paskelbė „Novaja Gazeta“.

„Priešingu atveju kaltininkai liks nenubausti“, – pridūrė redakcija.

Atminimo renginiai „Novaja Gazeta“ redakcijose organizuojami tęsiantis beprecedenčiam susidorojimui su Rusijos opozicija ir nepriklausoma žiniasklaida; jo metu valdžia įkalino garsiausią šalies opozicionierių Aleksejų Navalną.

Praėjus visiems šiems metams, tyrėjai taip ir neatskleidė, kas užsakė šią akivaizdžią užsakomąją žmogžudystę, o „Novaja Gazeta“ teigia, kad Maskva dėl politinių priežasčių nesuinteresuota tęsti tyrimo.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį pareiškė, kad tirti užsakomąsias žmogžudystes yra „labai sunku“.

„Mes visi, žinoma, norėtume, kad šio nusikaltimo kurstytojai – tiek jo užsakovai, tiek jo vykdytojai – būtų nubausti“, – reporteriams sakė D. Peskovas.

„Bausmės neišvengiamumas“

Paklaustas, ar Kremlius pritartų senaties termino už A. Politkovskajos nužudymą pratęsimui, D. Peskovas atsakė, kad svarbiausia yra bausmės už tokius nusikaltimus „neišvengiamumas“.

V. Putinas buvo kritikuojamas savo šalyje ir užsienyje dėl 2006 metais padaryto pareiškimo, kad A. Politkovskajos „galimybės daryti įtaką Rusijos politiniam gyvenimui buvo minimalios“.

2014 metais teismas už žurnalistės nužudymą nuteisė du vyrus kalėti iki gyvos galvos, taip pat skyrė griežtas laisvės atėmimo bausmes dar trims su šiuo nusikaltimu susijusiems asmenims.

Čečėnas Lom-Ali Gaitukajevas, pripažintas kaltu dėl nužudymo organizavimo, 2017-aisiais mirė kolonijoje, kur atlikinėjo įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

„Novaja Gazeta“ darbuotojai atliko atskirą tyrimą ir ketvirtadienį platformoje „YouTube“ paskelbė beveik dviejų valandų trukmės filmą; jame išsamiai pristatomas ne vienus metus trukęs tyrimas.

2018 metais Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) pasmerkė Rusiją už nesugebėjimą imtis tinkamų priemonių A. Politkovskajos nužudymo užsakovams surasti.

Teisėjai priėjo išvadą, kad Rusijos tyrėjai turėjo ištirti galimybes, jog nužudymą užsakė „Rusijos vidaus slaptosios tarnybos FSB arba Čečėnijos Respublikos administracijos agentai“.

Už savo straipsnius ir knygas A. Politkovskaja pelnė daugybę apdovanojimų, jos garbei taip pat buvo įsteigta keletas kitų apdovanojimų. Nužudytosios kabinetas „Novaja Gazeta“ redakcijoje buvo išsaugotas jos garbei.

1993 metais buvusio Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo ir grupės rusų žurnalistų įkurta „Novaja Gazeta“ yra viena iš nedaugelio žiniasklaidos priemonių, tebekritikuojančių V. Putiną, kuriam ketvirtadienį sukako 69 metai.

Tačiau leidinys brangiai sumokėjo už savo poziciją: nuo 2000 metų dėl savo profesinės veiklos nužudyti šeši jo žurnalistai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS