Praėjus vos dienai Rusija kerštingai sulaužė susitarimą: taikinys – ne ukrainiečiai | Diena.lt

PRAĖJUS VOS DIENAI RUSIJA KERŠTINGAI SULAUŽĖ SUSITARIMĄ: TAIKINYS – NE UKRAINIEČIAI

  • 0

Penktadienį Stambule pasirašytas susitarimas dėl grūdų gabenimo per Juodąją jūrą atnaujinimo. 

„Visų pirma jie garantuoja, kad nepuls koridoriaus, kuriame bus nustatyta, kur judės laivai. tai įrašyta mūsų sutartyse su Jungtinėmis Tautomis (JT) ir Rusijos Federacija, kad jokie Rusijos laivai nepriartės nurodytu atstumu“, – sakė Ukrainos infrastruktūros ministras Oleksandr Kubrakov.

Tačiau praėjus vos dienai po reikšmingo susitarimo, didžiausiame Ukrainos uoste – Odesoje, nugriaudėjo sprogimai. Visame mieste šeši sprogimai. Dvi raketas numušė Ukrainos priešlėktuvinė gynyba. Viena nukrito visai šalia didžiausios grūdų saugyklos. Kitos dvi pataikė į uostą ir sukėlė gaisrą.

Per išpuolį uoste buvo sandėliuojami grūdai, kuriuos buvo tikimasi eksportuoti per artimiausias porą dienų. Pasak Ukrainos, įvykdydamas šį išpuolį Vladimiras Putinas spjovė į veidą JT ir Turkijai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Turėdamas patirties su Rusija 2014-2015 metų Minsko susitarimais, žinau, kad ir dėl ko su Rusija susitartum, tai nepasiteisins arba jie viską interpretuos visiškai kitaip. Taigi, laikau sukryžiavęs pirštus, kad susitarimas pavyks ir laivai gabens grūdus į pasaulio rinkas, kainos sumažės ir žmonės turės, ką valgyti. Tačiau esu labai atsargus, nes nepasitikiu Rusija“, – kalbėjo Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba. 

Dar trylika rusų karių raketų skriejo į šalia Odesos esančią Kirovohrado sritį. Jos pataikė į aerodromą ir į vieną Ukrainos geležinkelių bendrovės objektą. Žuvo Ukrainos karys ir du apsaugos darbuotojai. Dar mažiausiai devyni kareiviai sužaloti.

Nuolatinius apšaudymus kenčia ir Charkivas. Šiaurinėje miesto dalyje ukrainiečių kariai atsilaiko. Tačiau susišaudymai pasienio miškuose vyksta kelis kartus per dieną.

„Rusų kariai dabar bando stumtis ir patekti į kai kurias gyvenvietes. Sabotažo ir žvalgybos grupės ištisai bando patekti, beveik kasdien vyksta mūšiai. Šauliai miške – jie bando prasiveržti“, – pasakojo Ukrainos karys Tymur.

Įnirtingose kovose ne tik naikinama Rusijos karių technika, bet ir renkami trofėjai – nuo rusų karių tankų iki amunicijos. „Jie pasislėpę tam tikrose pozicijose. Arba leidžiame jiems priartėti, arba iš karto pradedame kontaktinį mūšį“, – sakė Ukrainos karys.

Papildoma amunicija – ir už anapus Atlanto. Baltieji Rūmai paskelbė, kad siunčia Ukrainai papildomą 270 mln. dolerių. Į naują paketą įtrauktas dar keturis HYMARS raketų sistemos, bepiločiai dronai, papildoma amunicija. Taip pat 36 tūkst. artilerijos šaudmenų, kurie bus naudojami kartu su haubicomis.

Pasak Ukrainos prezidento patarėjo Oleksejaus Arestovičiaus, kituose miestuose kariai be ginkluotės apšaudymus kentė net du mėnesius. „Pėstininkai, kurie neatidavė žemės ir vis dar neatiduoda yra apšaudomi penkiolika valandų iš eilės, paromis ir savaitėmis. Tai galiu pasakyti, kad nerandu kitų pavyzdžių net per Pirmąjį pasaulinį karą, nes mažai galima prisiminti tokių atvejų, kai priešas apšaudo, o tu net negali atsakyti“, – teigė jis.

Tuo tarpu Chersone Ukrainos pajėgos apsupo daugiau kaip tūkstantį Ukrainos rusų karių, kurių prašė pasiduoti. „Mūsų pėstininkai eis pirmyn. Jie jau pajudėjo ir šitame katile po kulkomis apsupti sėdi Rusijos karių desantininkai ir ten dirba ukrainiečių pėstininkai“, – sakė O. Arestovičius.

Gairės: karas Ukrainoje, susitarimas, sulaužytas susitarimas, grūdai, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS