Prakalbo Minske sulaikytos S. Sapegos pažįstamas: manau, ji buvo apolitiškas žmogus | Diena.lt

PRAKALBO MINSKE SULAIKYTOS S. SAPEGOS PAŽĮSTAMAS: MANAU, JI BUVO APOLITIŠKAS ŽMOGUS

  • 2

Sekmadienį Minske priverstinai nutupdžius „Ryanair“ lėktuvą, skridusį iš Atėnų į Vilnių, buvo sulaikyta ir informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjo Ramano Pratasevičiaus draugė Sofia Sapega. Kaip skelbia portalas 15min.lt, iki šiol nežinoma, kuo ji kaltinama, bet S. Sapegai neleidžiama susitikti su advokatu.

Platformoje „Telegram“ veikiančiame Tut.by kanale rašoma, kad gegužės 23 dieną sulaikyta R. Pratasevičiaus draugė yra Rusijos pilietė, turinti leidimą gyventi Baltarusijoje.

23-ejų mergina YSU studijuoja Tarptautinės teisės ir Europos Sąjungos teisės programą, ji ruošėsi gintis magistro laipsnį.

„Kiek žinau, Sofija gimė Rusijoje, baigė mokyklą Baltarusijoje, o paskui išvyko studijuoti į Lietuvą. Su Ramanu jie susipažino maždaug prieš pusmetį, – tut.by pasakojo S. Sapegos pažįstamas. – Manau, kad Sofija buvo apolitiškas žmogus. Ji piešia, mėgsta madą“.

Anot pašnekovo, Sofija ir R. Pratasevičiumi prieš dvi savaites išskrido atostogų į Graikiją.

Primename, kad pirmadienį Vilniuje įsikūręs Baltarusijos universitetas tremtyje, Europos humanitarinis universitetas (EHU) kreipiasi į tarptautinę bendruomenę ragindamas imtis veiksmų, kad būtų išlaisvinta Minske sulaikyta studentė S. Sapega.

Universitetas reikalauja, kad Sofiai būtų suteikta neatidėliotina konsulinė pagalba, kreipiasi į tarptautinius partnerius, donorus ir žmogaus teisių gynėjų bendruomenę, kad būtų imtasi veiksmų dėl studentės paleidimo į laisvę.

„EHU bendruomenė kategoriškai smerkia Baltarusijos valdžios nebaudžiamumą ir reikalauja Baltarusijos tarptautinių įsipareigojimų laikymosi bei piliečių teisių ir laisvių, įtvirtintų Baltarusijos Konstitucijoje, užtikrinimo. Esame solidarūs su visais neteisėtai sulaikytais ir politiškai persekiojamais Baltarusijos gyventojais. Mes protestuojame prieš nepagrįstą EHU bendruomenės narės S. Sapegos sulaikymą“, – skelbia universitetas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jonas Lietuvis

Taškykite seiles šikniagalviai tironijos komentatoriai.Istorija juda savo keliu. Vienas istorikas išnagrinėjo gal 100 tironų niekingą galą. Bet kokiu atveju ar jie lengvina tironijos būseną ar užsmaugia , baigtis viena -šuniškas galas. Tik diktatorius nuo dievo Franko pakliūna į išimtį. Bet ir Ispanija prie Franko ekonomiškai suklestėjo ir pragyvenimo lygis buvo vienas aukščiausių Europoje, o galų gale ir laisvės susilygino su demokratinės Europos šalimis.

ApolitIška studentė iš Rusijos?!

O mokosi Vilniuje EHU universitete, išlaikomame Amerikos CŽV! Bielecko istorija apšvietė CŽV pinigų priedangos firmas, juk atsimenate? Apolitiškai apolitižka lytiška Protasevičiaus draugužė, pas kurią jis bandė slėpti įkalčius - kompą ir telefoną. Įdomu, a ne?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS