Prancūzijoje policijai nušovus paauglį žmonės įsiuto: kilo protestai ir gaisrai | Diena.lt

PRANCŪZIJOJE POLICIJAI NUŠOVUS PAAUGLĮ ŽMONĖS ĮSIUTO: KILO PROTESTAI IR GAISRAI

  • 4

Prancūzijoje policijai sustabdžius vieną automobilį ir nušovus jį vairavusį paauglį, Paryžiaus priemiesčius praėjusią naktį krėtė smurtiniai protestai, o įžymybės trečiadienį reiškė pasipiktinimą incidentu ir numanomu pareigūnų melu apie jo aplinkybes.

17-mečio Naelio M. automobilį antradienį dėl kelių eismo taisyklių pažeidimo sustabdė du policininkai, sakė prokuratūra. Policija iš pradžių skelbė, kad vienas iš pareigūnų šovė į paauglį, nes jis esą automobiliu važiavo į jį, tačiau šiai įvykių versijai prieštarauja socialiniuose tinkluose išplatintas ir naujienų agentūros AFP patikrintas vaizdo įrašas.

Jame matyti, kaip du policininkai stovi šalia stovinčios mašinos ir kaip vienas jų laiko nukreipęs ginklą į vairuotoją. Girdimi žodžiai: „Gausi kulką į galvą.“

Tuomet automobilis staiga nuvažiuoja, o tas pareigūnas, kaip atrodo, tiesiu taikymu šauna. Automobilis nuvažiuoja kelias dešimtis metrų ir patiria avariją.

Vairuotojas netrukus mirė.

Jo mirtis iškart išprovokavo protestus Nantere vakariniame Paryžiaus pakraštyje.

Protestuotojai padeginėjo šiukšliadėžes, vienoje muzikos mokykloje kilo gaisras. Policija demonstrantus vaikė ašarinėmis dujomis.

Vėliau protestai kilo kai kuriuose gretimuose sostinės priemiesčiuose.

„Nepaaiškinama ir neatleistina“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį pareiškė, kad paauglio nušovimas yra nepaaiškinamas ir neatleistinas.

Buvo nužudytas paauglys. Tai nepaaiškinama ir neatleistina.

„Buvo nužudytas paauglys. Tai nepaaiškinama ir neatleistina“, – sakė E. Macronas per vizitą prie Viduržemio jūros esančiame Marselyje. Pasak jo, šis atvejis sujaudino visą tautą. Prezidentas taip pat išreiškė užuojautą 17-mečio šeimai.

Vyriausybės atstovas spaudai Olivier Veranas (Olivjė Veranas) žurnalistams teigė, kad E. Macronas trečiadienį per kassavaitinį vyriausybės posėdį išreiškė susijaudinimą dėl šaudymo, ir vyriausybės vardu paragino laikytis ramybės.

Ministrė pirmininkė Elisabeth Borne (Elizabet Born) socialiniame tinkle „Twitter“ išreiškė viltį, kad „mūsų absoliutus tiesos reikalavimas leis ramybei nugalėti pyktį“.

Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas (Žeraldas Darmanenas) trečiadienį sakė, kad praėjusią naktį buvo sulaikytas 31 žmogus, buvo nesunkiai sužeisti 24 policininkai, padegta apie 40 automobilių.

Su Naelio M. mirtimi siejamas 38 metų policininkas buvo sulaikytas, jo atžvilgiu vyksta tyrimas dėl tyčinės žmogžudystės.

Naelio M. advokatas Yassine'as Bouzrou (Jasinas Buzru) sakė, kad dėl šio pareigūno pateiks ieškininį pareiškimą dėl tyčinės žmogžudystės, o jo kolegą kaltins bendrininkavimu. Be to, advokatas sakė ketinantis pateikti ieškininį pareiškimą dėl įtariamo abiejų pareigūnų melagingo liudijimo, kad Naelis M. bandė partrenkti juos automobiliu.

Automobilyje buvo du keleiviai. Vienas jų pabėgo, o kitas, taip pat paauglys, buvo trumpam sulaikytas.

Ketvirtadienį Naelio M. motina platformoje „TikTok“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame ragino surengti sūnaus pagerbimo eitynes. „Tai maištas už mano sūnų“, – teigė ji.

„Policija tampa panaši į amerikietiškąją“

Įžymybės ir kai kurie politikai reiškė pasibjaurėjimą, susirūpinimą ir pasipiktinimą incidentu.

„Man skauda dėl mano Prancūzijos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė nacionalinės futbolo rinktinės kapitonas ir klubo „Paris Saint-Germain“ žvaigždė Kylianas Mbappe (Kilianas Mbapė).

„Nepriimtina situacija. Mintimis esu su Naelio, to angelėlio, kuris mus paliko per anksti, draugais ir šeima“, – sakė K. Mbappe.

Aktorius Omaras Sy (Omaras Si), išgarsėjęs vaidmeniu filme „Neliečiamieji“ (Intouchables) ir darbu televizijos seriale „Liupenas“ (Lupin), tviteryje parašė: „Tikiuosi, kad šio vaiko atminimas bus pagerbtas teisingumu, vertu šio pavadinimo.“

Žaliųjų partijos lyderė Marine Tondelier (Marin Tondeljė) teigė, kad „tai, ką matau šiame vaizdo įraše, yra policijos įvykdyta egzekucija 17-mečiui vaikui 2023 metų Prancūzijoje, vidury baltos dienos“.

„Girdėjau, kaip meluoja policininkas, jo kolega, prokuroras ir žiniasklaida“, – tvirtino ji ir pridūrė: „Susidaro įspūdis, kad mūsų policija tampa panaši į amerikietiškąją.“

Kraštutinių kairiųjų politikas Jeanas-Lucas Melenchonas (Žanas Liukas Melanšonas) sakė, kad „Prancūzijoje nebėra mirties bausmės“, ir paragino „visiškai pertvarkyti policijos pajėgas“.

G. Darmaninas, kuris anksčiau dėl panašių situacijų remdavo policiją, parlamente minėtą vaizdo įrašą pavadino itin šokiruojančiu.

Trečiadienį jis sakė, kad šovusio pareigūno įgaliojimai bus sustabdyti, „jei kaltinimai jam bus palikti“.

Ministras paskelbė, kad vėliau trečiadienį bus dislokuota 2 tūkst. policininkų, turėsiančių užkirsti kelią bet kokiam tolesniam smurtui.

Tuo tarpu Paryžiaus policijos viršininkas Laurent'as Nunezas (Loranas Nunjesas) šaudžiusį pareigūną apibūdino kaip patyrusį policijos seržantą, turėjusį viršininkų pasitikėjimą.

2022 metais Prancūzijoje žuvo rekordiškai daug – 13 – žmonių, atsisakiusių sustoti policijos atliekamam eismo patikrinimui.

Pagerbė tylos minute

Prancūzijos parlamentarai trečiadienį tylos minute pagerbė policijos nušautą paauglį, o ministrė pirmininkė Elisabeth Borne (Elizabet Born) pasmerkė sprendimą pradėti šaudyti.

Prancūzijoje policijai nušovus paauglį kilo smurtiniai protestai.

Parlamento pirmininkė Yael Braun-Pivet (Jael Braun-Pivė) paragino parlamento narius tylos minute „pagerbti Nahelio atminimą, palaikyti jo tėvus ir artimuosius“ prieš pat E. Borne kalbą Senate, aukštuosiuose parlamento rūmuose.

E. Borne sakė, kad antradienį Nantere, vakariniame Paryžiaus priemiestyje, įvykdyta policijos operacija „akivaizdžiai neatitiko saugumo pajėgų veiksmų taisyklių“.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

RICHARD

POLICIJA DARO SAVO PAREIGAS;TAM IR GINKLAI DUOTI KAD STABDYTI NUSIKALTIMUS;;IR VA PASALPINIAI SU RUZZKIU PENKTA KOLONA KOKI SARSALA KELIA;;TUO TARPU UKRAINOJ RUSU ZUDIKAI NUO KUDIKIO IKI SENUKO ZUDO TUKSTANCIAIS;;IR JOKIU MASINU DEGINIMU;NEI DEMONSTRACIJU;LYG VISKAS NORMALU?KAIP CIA TAIP?

ogi

visa genocidyne veikla planetoje tai setono darbas kai jo vasalai svab vasalu lygmeny daro /valymus/ dusiu grobime nes visagalis Dievas padare 2 klaid as 1 leido liucipieriui savivale 2 neapgyne Adomo su Jeva nuo tu /nuodemiu/ kurias pats sukure ir 3 pats negal pajusti to skausmo kuri pajuto Kristus ir visi biopadarai jo sukurti darant experimentus ka siand ien daro su homosapiens jo buktai isrinktos tautos atstovai visus vadindami gojais atseit ju vergais tai gal gana tu experimentu po rabinu rasliavos Dievo vardu kuris matomai privargo nuo to viso biobrudo kuri pats sukure o savo /angeliuka/ paliko savivaldai ka ir matome kas vyksta z=0

jiems gi

viskas turi but leistina ,net be teisiu vazinet .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS