Prancūzijoje sutriko traukinių veikla: rengiamas pensijų streikas | Diena.lt

PRANCŪZIJOJE SUTRIKO TRAUKINIŲ VEIKLA: RENGIAMAS PENSIJŲ STREIKAS

Prancūzijoje sutriko traukinių veikla, darbo profsąjungoms pradėjus streikuoti dėl planų keisti pensijų sistemą, kuri milijonams žmonių pailgintų pensinį amžių.

Paryžiaus viešojo transporto veikla jau buvo sutrikusi rugsėjo 13 dieną, kai streikavo advokatai, slaugytojai ir pilotai. Antradienį planuojami apie 150 mitingų, pavadintų „Darbai, atlyginimai, viešosios paslaugos, pensijos: Sustabdykime socialinį nuosmukį!“

Mes jau dabar per vėlai išeiname į pensiją, kai esame išsekę.

Antradienį visoje Prancūzijoje buvo atšaukta šimtai traukinių – geležinkelių operatorė SNCF teigė besitikinti, kad veiks tik du iš penkių tarpmiestinių traukinių ir trys iš penkių regioninių TER linijų. Kai kuriuose miestuose, pavyzdžiui, Nicoje, traukinių ir autobusų veikla apskritai buvo sustabdyta.

„Mes jau dabar per vėlai išeiname į pensiją, kai esame išsekę“, – sakė viena iš streiko dalyvių Marie Paule Dano. „Atidirbus 44 metus, mūsų pensijos yra apgailėtinos, kai kurie žmonės dar turi išlaikyti savo tėvus ar studijuojančius vaikus“, – pridūrė ji.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketina įteisinti universalią pensijų sistemą, kuri panaikintų naudingus planus, naudojamus didelio kiekio darbuotojų įvairiuose sektoriuose, įtraukiant ir transporto bei komunalinių paslaugų bendroves.

Metro darbuotojai teigė, kad reformos juos verstų dirbti ilgiau ir panaikintų jų teisę į išankstinę pensiją, užtikrintą prieš keletą dešimčių metų, kadangi jiems norėta kompensuoti už ilgas valandas, praleistas dirbant po žeme.

„Vyriausybė nori sumažinti savo išlaidas ir priversti mus dirbti ilgiau“, – teigė streiką organizavusios CGT profsąjungos vadovas Philippe'as Martinezas.

Vyriausybė pažadėjo konsultuotis su darbuotojų atstovais, kol įstatymą svarstys parlamentas, o rezultato dėl įteisinimo laukiama kitą vasarą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS