Japonijoje įvykęs stiprus žemės drebėjimas sukėlė cunamį: nukentėjo 21 žmogus | Diena.lt

JAPONIJOJE ĮVYKĘS STIPRUS ŽEMĖS DREBĖJIMAS SUKĖLĖ CUNAMĮ: NUKENTĖJO 21 ŽMOGUS

  • 0

Prie šiaurės vakarinių Japonijos krantų antradienį buvo užfiksuotas stiprus 6,4 balo žemės drebėjimas, po kurio buvo paskelbtas perspėjimas dėl cunamio, bet keliomis valandomis vėliau jis buvo atšauktas, tačiau gauta pranešimų apie daugiau kaip 20 lengvai sužeistų žmonių

Nacionalinė meteorologijos agentūra perspėjo, kad Japonijos jūros pakrantėms į šiaurę nuo Tokijo gali smogti iki metro aukščio banga, bet užfiksuotas tik 10 cm vandens lygio pakilimas.

Po pustrečios valandos po žemės drebėjimo agentūra perspėjimą dėl cunamių atšaukė.

Po seisminių smūgių, įvykusių 22 val. 22 min. vietos (16 val. 22 min. Lietuvos) laiku buvo uždaryti kai kurie keliai.

Drebėjimo, kuris pagal Japonijoje naudojamą septynbalę skalę buvo įvertintas šešiais balais, epicentras buvo daugiau kaip už 300 km nuo Tokijo, bet buvo juntami sostinėje.

JAV Geologijos tarnyba smūgių stiprumą įvertino 6,4 balo.

Premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) sakė žurnalistams, kad vyriausybė bus „maksimaliai pasirengusi“ reaguoti į galimą žalą regione, ir perspėjo piliečius būti budrius dėl tikėtinų stiprių pakartotinių smūgių.

Vietos tarnybos pranešė naujienų agentūrai AFP, kad buvo sužeista mažiausiai 21 žmogus.

Niigatos prefektūroje vyresnis kaip 30 metų vyras pargriuvo ir susilaužė kaulą, viena vyresnė kaip 60 metų moteris lengvai susižeidė iškritusi iš vežimėlio, dar du žmonės patyrė lengvų traumų, sakoma regiono nelaimių valdymo departamento pranešime.

Jamagatos prefektūroje sužeista keliolika žmonių, bet jos nelaimių valdymo tarnybos pareigūnas Yusuke Niizeki (Juskė Niizekis) sakė AFP, kad „teberenkama informacija apie detales“.

Žemės drebėjimas įvyko vėlyvą vakarą ties retai apgyventomis teritorijomis, todėl buvo nelengva įvertinti padarytą žalą.

Liudininkai pasakojo visuomeniniam transliuotojui NHK, kad stiprūs požeminiai smūgiai nuvartė nuo lentynų knygų ir išjudino kai kuriuos baldus.

Transliuotojo reportaže buvo parodyta, kad viename restorane buvo nukritę ir sudužę puodelių ir stiklinių.

Tarnybos nedelsdamos sustabdė greitųjų traukinių eismą regione, bet trečiadienį ryte jie vėl pradėjo kursuoti, pranešė NHK.

Tūkstančiai namų ūkių laikinai buvo likę be elektros, bet iki trečiadienio ryto ji buvo vėl įjungta, nurodė transliuotojas.

Vienas meteorologijos agentūros pareigūnas pers spaudos konferenciją sakė, kad regiono gyventojai turi būti budrūs dėl galimų naujų stiprių žemės drebėjimų. Be to, regione prognozuojami blogi orai gali sukelti žemės nuošliaužų.

NHK parodė, kad vienoje pradinėje mokykloje nukrito pakabinamos lubos, taip pat įvyko nedidelių žemės nuošliaužų netoli kai kurių miestų ir geležinkelių.

NHK teigimu, netoli drebėjimo epicentro esančiose branduolinėse elektrinėse neužfiksuota jokių nesklandumų.

Japonija yra vadinamajame Ramiojo vandenyno ugnies žiede – srityje, pasižyminčioje dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Pernai birželį Osakos regioną supurtę požeminiai smūgiai pražudė penkis žmones ir dar per 350 sužeidė.

Tuo metu 2011 metų kovo 11-ąją katastrofinis 9 balų žemės drebėjimas, įvykęs Ramiojo vandenyno dugne prie Japonijos šiaurės vakarinės pakrantės, sukėlė milžinišką cunamį, padariusį didžiulės žalos ir nusinešusį tūkstančius žmonių gyvybių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS